Ο υπουργός Τουρισμούς της Ελλάδας κάλεσε τους Ευρωπαίους ηγέτες να «δράσουν γρήγορα» ώστε να υιοθετηθούν τα πιστοποιητικά εμβολιασμού. Τα πιστοποιητικά θα μπορούσαν να επιτρέψουν τις μετακινήσεις και τα ταξίδια , την ώρα που η Αθήνα επιδιώκει να τονώσει τον τουριστικό της κλάδο που έχει πληγεί από την πανδημία, αναφέρουν σε δημοσίευμά τους οι Financial Times.
«Κοιτάζοντας την αντίδραση ορισμένων χωρών στην πρόταση για τα πιστοποιητικά εμβολιασμού, αισθάνομαι ότι υπάρχει πολύ κοντόφθαλμη όραση. Πρέπει να γίνουν περισσότερα για να προετοιμαστούμε », δήλωσε ο Χάρης Θεοχάρης στους FT.
«Ορισμένες χώρες ανησυχούν πάρα πολύ τώρα», είπε, καθώς οι χώρες της Βόρειας Ευρώπης, συγκεκριμένα, δεν ήθελαν να κοιτάξουν μπροστά σχεδιάζοντας την οικονομική ανάκαμψη για το καλοκαίρι. «Πρέπει να κινηθούμε πιο γρήγορα», πρόσθεσε.
Η υιοθέτηση των διαβατηρίων εμβολιασμού που θα μπορούσαν να επιτρέψουν στους επιβάτες, που ταξιδεύουν είτε για λόγους αναψυχής είτε για επαγγελματικούς λόγους, να μετακινούνται μεταξύ χωρών έπειτα από τον εμβολιασμό τους θα συζητηθεί στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ που ξεκινά την Πέμπτη.
Τα κράτη μέλη με επικεφαλής την Ελλάδα έριξαν την ιδέα τον περασμένο μήνα, αλλά το μπλοκ είναι διχασμένο και οι διπλωμάτες βλέπουν την πρόωρη υιοθέτηση του προτεινόμενου συστήματος ως απίθανο, λόγω του φόβου ότι θα δημιουργήσουν ένα διακριτικό σύστημα δύο επιπέδων αναφορικά με τα ταξιδιωτικά δικαιώματα των πολιτών.
Ο τουρισμός είναι ζωτικής σημασίας για την Ελλάδα, αντιπροσωπεύοντας περίπου το ένα πέμπτο του ΑΕΠ και της απασχόλησης, σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ).
Παρά το μερικό άνοιγμα του τουρισμού το προηγούμενο καλοκαίρι, οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί στα διεθνή ταξίδια εξαφάνισαν το 4% από το ΑΕΠ της Ελλάδας, σύμφωνα με εκτιμήσεις των Ηνωμένων Εθνών, καθώς τα έσοδα από ξενοδοχεία και καταλύματα μειώθηκαν κατά τα δύο τρίτα.
Ο ελληνικός τομέας εξαρτάται σχεδόν εξ ολοκλήρου από τον διεθνή τουρισμό με τον εγχώριο τουρισμό να μην μπορεί να αντισταθμίσει την πτώση των εξωτερικών επισκεπτών- γιατί είναι πολύ μικρός και βρίσκεται ακόμα υπό πίεση οικονομικά μετά την κρίση χρέους της χώρας το 2008, αναφέρουν οι FT.
Οι Γερμανοί αποτελούν την μεγαλύτερη αγορά διεθνών τουριστών για την Ελλάδα, αντιπροσωπεύοντας περίπου 4,4 εκατομμύρια επισκέψεις το 2018, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ. Οι επισκέπτες από το Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο δεν είναι πλέον μέλος της ΕΕ, καταγράφουν παρόμοια νούμερα.
Σύμφωνα με τους FT, h Αθήνα ήταν ιδιαίτερα επιθετική στην προώθηση της πρόταση για τα διαβατήρια εμβολιασμού στα οποία βλέπει μία λύση που θα επιτρέψει στους την επιστροφή των τουριστών. Έχει βρει υποστήριξη από κράτη μέλη με μεγάλους τουριστικούς τομείς ή ανησυχίες για ταξίδια από γειτονικές χώρες με υψηλότερα ποσοστά μόλυνσης, αλλά χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας και της Γαλλίας, δεν έχουν πειστεί.
Οι φόρμες εντοπισμού επιβατών (PLF) που προορίζονται ως ένα παγκοσμίως αναγνωρισμένο μέσο ανίχνευσης επαφών σε ολόκληρο το μπλοκ, συζητούνται εδώ και αρκετούς μήνες, αλλά δεν έχουν ακόμη υλοποιηθεί.
Τα διαβατήρια εμβολιασμού έχουν προκαλέσει αρκετές ανησυχίες, με κυριότερη τον φόβο ότι τα διαβατήρια θα προκαλούσαν δημόσια οργή ή ακόμη και νομική δράση από εκείνους που δεν μπορούν να ταξιδέψουν απλώς επειδή δεν έχει φτάσει ακόμη η σειρά τους στην ουρά εμβολιασμού.
Ο κ. Θεοχάρης σημείωσε ότι τα σχέδια για ασφαλή ταξίδια πρέπει να συμφωνηθούν σύντομα, καθώς οι άνθρωποι πρέπει να γνωρίζουν τώρα αν θα είναι δυνατές καλοκαιρινές διακοπές φέτος.
Έκανε μάλιστα αναφορά στην βρετανική κυβέρνηση και την προειδοποίηση προς τους πολίτες της για τις διακοπές εκτός συνόρων παρά την επιτυχία της Βρετανίας με την εκστρατεία εμβολιασμού. «Δεν καταλαβαίνω αυτά τα μηνύματα. Άνθρωποι από το Ηνωμένο Βασίλειο μπόρεσαν να κάνουν διακοπές. . . Δεν βλέπω πώς μπορούμε να κάνουμε ένα βήμα πίσω τώρα που έχουμε περισσότερα εργαλεία στο οπλοστάσιό μας», σχολίασε.
Η χώρα μας αυτό το μήνα υπέγραψε συμφωνία με το Ισραήλ για να επιτρέψει σε άτομα που είχαν εμβολιαστεί να μετακινηθούν μεταξύ των δύο χωρών χωρίς να χρειάζεται να δείξουν αρνητικό τεστ. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επαίνεσε την συμφωνία ως «δοκιμή που μπορούμε να κάνουμε με άλλες χώρες».
Σύμφωνα με τον κ. Θεοχάρη, οι συνομιλίες για παρόμοιες συμφωνίες με το Ηνωμένο Βασίλειο συνεχίζονται, αν και η Βρετανία δεν εκδίδει βεβαίωση εμβολιασμού μεταξύ του πληθυσμού της. Επέμεινε επίσης ότι οι εμβολιασμοί δεν θα έπρεπε να είναι υποχρεωτικοί για τα ταξίδια και αυτό που προτείνει είναι μόνο ότι όσοι έχουν εμβολιαστεί δεν θα έπρεπε να κάνουν τεστ Covid-19 για να εισέλθουν σε μια χώρα.
Πηγή: naftemporiki.gr