Η Frontex, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής, ανακοίνωσε σήμερα Τρίτη ότι ξεκίνησε εσωτερική έρευνα για ύποπτα περιστατικά που ανέφεραν πρόσφατα τα ΜΜΕ, σε σχέση με συνεργασία σε push-backs στη θάλασσα με τις ελληνικές αρχές. Σύμφωνα με τη Frontex, μέχρι στιγμής, δεν έχει βρεθεί κανένα έγγραφο ή άλλο υλικό που να τεκμηριώνει τυχόν κατηγορίες παραβίασης του νόμου ή του Κώδικα Συμπεριφοράς της Frontex από τους αξιωματικούς της επί του εδάφους..
“Ενημέρωσα την Επίτροπο Ylva Johansson ότι εξετάζουμε τις κατηγορίες πολλών ειδησεογραφικών οργανισμών που σχετίζονται με τις δραστηριότητές μας στα εξωτερικά σύνορα της Ελλάδας. Στόχος μας είναι να διατηρήσουμε τα υψηλότερα πρότυπα φύλαξης συνόρων σε όλες τις επιχειρήσεις μας και να μην ανεχόμαστε παραβιάσεις των θεμελιωδών δικαιωμάτων σε οποιαδήποτε από τις δραστηριότητές μας”, δήλωσε σχετικά ο εκτελεστικός διευθυντής του Frontex, Fabrice Leggeri.
“Παραμένουμε δεσμευμένοι να παρέχουμε υποστήριξη στην Ελλάδα στα εξωτερικά της σύνορα σύμφωνα με την εντολή μας και στο πνεύμα της αλληλεγγύης της ΕΕ, με πλήρη σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων και του διεθνούς δικαίου”, πρόσθεσε.
Νωρίτερα φέτος, στο πλαίσιο επιχειρησιακού διαλόγου με την Ελλάδα, ο εκτελεστικός διευθυντής της Frontex είχε ήδη ζητήσει από τις αρχές του να διερευνήσουν δύο συμβάντα στο ανατολικό Αιγαίο. Δεν βρήκαν καμία απόδειξη παράνομων πράξεων στο πρώτο περιστατικό και εξακολουθούν να εξετάζουν το δεύτερο. Σύμφωνα με την εντολή της η Frontex δεν έχει την εξουσία να ερευνά η ίδια και πρέπει να βασίζεται στα κράτη μέλη.
Ο Εκτελεστικός Διευθυντής Leggeri προειδοποίησε επίσης τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για ένα συμβάν νωρίτερα αυτό το έτος, όταν ένα πλήρωμα των δανέζικων σκαφών που αναπτύχθηκαν από τον οργανισμό έλαβε λανθασμένες οδηγίες από τους αξιωματικούς της Ελληνικής Ακτοφυλακής. Μετά το περιστατικό, η Frontex επικοινώνησε με τις ελληνικές αρχές και διευκρινίστηκε η παρανόηση με την Ελληνική Ακτοφυλακή.
Σε αυτό το σημείο, η έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη δεν έχει εντοπίσει άλλες ύποπτες περιπτώσεις από αυτές που έχουν ήδη αναφερθεί από τον Εκτελεστικό Διευθυντή στις ελληνικές αρχές.
Η κατάσταση στο ανατολικό Αιγαίο ήταν περίπλοκη για τα πλοία που ανέπτυξε η Frontex να περιπολούν τα εξωτερικά σύνορα λόγω διαφωνίας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας σχετικά με τα θαλάσσια σύνορά τους, αναφέρει η Frontex. Αυτό επηρέασε επίσης τις δραστηριότητες έρευνας και διάσωσης στην περιοχή. Παρά όλες αυτές τις αυξανόμενες δυσκολίες, h Frontex συνεχίζει να σώζει ζωές και έχει σώσει 2.700 άτομα φέτος.