Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επιστρέφει σήμερα από το πολυήμερο ταξίδι του στις ΗΠΑ κατά τη διάρκεια του οποίου η Κουμουνδούρου βίωσε μια από τις μεγαλύτερες κρίσεις της ιστορίας της. Όπως έγινε γνωστό, αύριο θα είναι παρών στη συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου (16:30), όπου προφανώς θα τεθεί επί τάπητος η περιδίνηση του κόμματος και θα αναζητηθούν δράσεις για την αντιμετώπισή της. Υπενθυμίζεται ότι στο Εκτελεστικό Γραφείο, πέραν του κ. Κασσελάκη, μετέχουν οι δύο γραμματείς Ράνια Σβίγκου και Γιώργος Βασιλειάδης, η εκπρόσωπος Τύπου Δώρα Αυγέρη, η γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Θεοδώρα Τζάκρη, η Έφη Αχτσιόγλου, η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και η Ρένα Δούρου.
Παρών θα είναι και ο πρόεδρος της Κ.Ο. Σωκράτης Φάμελλος, αλλά χωρίς δικαίωμα ψήφου. Κοινή παρέμβαση Ταυτόχρονα με κοινή παρέμβασή τους οι Έφη Αχτσιόγλου, Νάσος Ηλιόπουλος και Αλέξης Χαρίτσης σημείωσαν: «Ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε σοβαρότατη κρίση. Η κατάσταση στο κόμμα μας δεν είναι πια ανησυχητική. Είναι διαλυτική. Και έχουμε υποχρέωση -απέναντι στους εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες που μας στηρίζουν- να σταματήσουμε αυτόν τον κατήφορο». «Έχουμε όλες και όλοι ευθύνη για την ενότητα. Και πρώτη απ’ όλους η ηγεσία του κόμματος» πρόσθεσαν τα τρία στελέχη και πρότειναν ότι «υπό τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί είναι αναγκαία η άμεση συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας» και δήλωσαν ότι «πρέπει πια να επισπευσθεί» η διεξαγωγή του έκτακτου συνεδρίου, που μετατέθηκε για τον Φεβρουάριο.
Ταυτόχρονα, τόνισαν ότι μέχρι το συνέδριο θα πρέπει να υπάρξει σεβασμός στις προγραμματικές θέσεις του κόμματος και στο καταστατικό που ορίζει σαφώς τους κανόνες της λειτουργίας. Αποκρούοντας, πάντως, τις αιτιάσεις για τις διαγραφές η Κουμουνδούρου καταλόγισε στους κ.κ. Φίλη, Σκουρλέτη και Βίτσα ότι «επέλεξαν οι ίδιοι να θέσουν τον εαυτό τους εκτός ΣΥΡΙΖΑ, αποδεικνύοντας ότι δεν ενδιαφέρονται για τα πραγματικά προβλήματα της χώρας και της κοινωνίας». «Διακατεχόμενοι από έναν ιδιότυπο ελιτισμό και μια ιδιοκτησιακή αντίληψη για το κόμμα, επιχειρούν την αποδόμηση όχι μόνο του νεοεκλεγέντος νέου προέδρου, αλλά της ίδιας της δημοκρατικής διαδικασίας εκλογής του από τη βάση του κόμματος» συμπλήρωσαν πηγές του ΣΥΡΙΖΑ.
Η αντίδραση του Ευκλείδη Τσακαλώτου
Στον αντίποδα ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στηλίτευσε τις διαγραφές, σημειώνοντας ότι «ο χώρος της κριτικής Αριστεράς έχει μια ιστορία, μια παράδοση, μια κουλτούρα όπου ο αποκεφαλισμός δεν περιλαμβάνεται, πόσο μάλλον εξ αποστάσεως». «Όπως είπα στην Πολιτική Γραμματεία, είναι κατανοητή μια ειλικρινής αγωνία για ενότητα, αλλά με τέτοιες πρακτικές δεν είμαι σίγουρος ότι είναι εφικτή». Εν τω μεταξύ αποστάσεις από τις δηλώσεις του κ. Κασσελάκη περί διαγραφών πήρε και ο πρόεδρος της Επιτροπής Δεοντολογίας του ΣΥΡΙΖΑ Αντώνης Κοτσακάς.
«Η Επιτροπή Δεοντολογίας είναι το μόνο όργανο που έχει εκλεγεί από το Συνέδριο του κόμματος. Κατά συνέπεια η Επιτροπή Δεοντολογίας απολογείται μόνο στο Συνέδριο και θέλω αυτό να είναι σαφές» ανέφερε. Την ίδια ώρα τόσο η Ν.Δ. όσο και το ΚΚΕ επιτέθηκαν με δριμύτητα στον σπαρασσόμενο ΣΥΡΙΖΑ για ενέργειες και δηλώσεις της ηγεσίας και των στελεχών του.
Πώς σχολιάζει η Ν.Δ.
Ο εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ. Νίκος Ρωμανός κατήγγειλε ότι ο Πάνος Σκουρλέτης «αποκάλυψε έναν υπόγειο μηχανισμό μαύρης προπαγάνδας και χειραγώγησης της κοινής γνώμης, στον οποίο επώνυμοι αρθρογράφοι εφημερίδων διαχειρίζονταν δεκάδες λογαριασμούς στα social media, καθώς και τους λογαριασμούς του Αλέξη Τσίπρα» και τόνισε ότι το ζήτημα πρέπει να απαντηθεί. Σε ακόμη πιο οξύ τόνο ο Περισσός σχολίασε ότι «η κατάσταση στον ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι προϊόν συνωμοσίας, αλλά το αποτέλεσμα του πολιτικού και οργανωτικού εκφυλισμού που βιώνουν -αργά ή γρήγορα- όλα τα κόμματα αυτού του είδους, τα οποία υπηρετούν το σύστημα.
Μιχάλης Χατζηκωνσταντίνου • [email protected]