7.8 C
Nicosia
Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2025 | 1:53

Nordic Monitor: «Η Τουρκία ετοιμάζει το έδαφος για επέμβαση στα ελληνικά νησιά»

Η Τουρκία ενισχύει την εκστρατεία αποστρατικοποίησης των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου για να δικαιολογήσει την εισβολή της σε αυτά, αποκαλύπτει σε άρθρο του στη Nordic Monitor ο τούρκος δημοσιογράφος Αμπντουλάχ Μποζκούρτ.

Δοκιμάζουν τις αμφίβιες ικανότητες

Γράφει στο άρθρο του:

Τον Σεπτέμβριο του 2021, η Τουρκία διεξήγαγε μεγάλη στρατιωτική άσκηση για το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο με μονάδες του πολεμικού ναυτικού να δοκιμάζουν τις αμφίβιες ικανότητες τους (φωτογραφία, επάνω, Nordic Monitor).

Καταιγισμός διπλωματικών και στρατιωτικών δραστηριοτήτων σε συνδυασμό με ολοένα και πιο πολεμική ρητορική από τούρκους αξιωματούχους υποδηλώνουν ότι στην κυβέρνηση του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν βρίσκεται σε εξέλιξη μυστικός σχεδιασμός δημιουργίας προσχήματος για πιθανή εισβολή στα ανατολικά ελληνικά νησιά, στο Αιγαίο Πέλαγος, κοντά στην τουρκική ενδοχώρα.

Ορισμένα από τα σημάδια που δείχνουν ότι μια εκστρατεία για την υποστήριξη εισβολής έχει ήδη ξεκινήσει, παρατηρούνται σε πρόσφατες ανακοινώσεις και δηλώσεις τουρκικών κυβερνητικών αξιωματούχων καθώς και στη στρατιωτική δραστηριότητα στο Αιγαίο.

Στους στόχους περιλαμβάνονται νησιά κοντά στην Τουρκία όπως η Μυτιλήνη, η Χίος, η Σάμος, η Ικαρία, η Λήμνος και η Σαμοθράκη

«Αυτά τα νησιά δόθηκαν στην Ελλάδα με τη Συνθήκη της Λωζάνης του 1923 και τις Συνθήκες Ειρήνης των Παρισίων του 1947 με την προϋπόθεση ότι δεν θα τα οπλίσει. Αλλά η Ελλάδα άρχισε να το παραβιάζει αυτό στη δεκαετία του ’60… Τα νησιά αυτά παραχωρήθηκαν υπό όρους. Εάν η Ελλάδα δεν σταματήσει, η κυριαρχία αυτών των νησιών θα αμφισβητηθεί. Εάν χρειαστεί, θα εκδώσουμε μια τελευταία προειδοποίηση», δήλωσε ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου στον κρατικό τηλεοπτικό σταθμό TRT στις 10 Φεβρουαρίου 2022.

Αποκάλυψε την εκστρατεία της Τουρκίας

Η συνέντευξη του τούρκου υπουργού Εξωτερικών στo κρατικό TRT αποκάλυψε την εκστρατεία της Τουρκίας να αμφισβητήσει την κυριαρχία της Ελλάδας σε ορισμένα νησιά του Αιγαίου.


Αμφίβια ομάδα που συνδέεται με τον αυτόνομο στρατό του Αιγαίου της Τουρκίας διεξάγει στρατιωτικές ασκήσεις στο Αιγαίο τον Δεκέμβριο του 2021. Η αεροπορία συμμετείχε επίσης στις ασκήσεις (από Nordic Monitor)

Η κυβέρνηση Ερντογάν έχει ήδη κάνει ορισμένες παρεμβάσεις στα Ηνωμένα Εθνη για να δικαιολογήσει πιθανή εισβολή, γνωστοποιώντας στο Συμβούλιο Ασφαλείας αυτό που ισχυρίστηκε ότι αποτελεί παραβίαση της Συνθήκης της Λωζάνης του 1923 και των Συνθηκών Ειρήνης των Παρισίων του 1947, οι οποίες καθιέρωσαν το καθεστώς των νησιών του ανατολικού Αιγαίου.

Σε επιστολή του στις 13 Ιουλίου 2021 προς το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ο Φεριντούν Σινιρλίογλου – μόνιμος αντιπρόσωπος της Τουρκίας στον ΟΗΕ, έγραψε ότι «η συνεχιζόμενη εσκεμμένη και επίμονη και ουσιαστική παραβίαση από την Ελλάδα των διατάξεων αποστρατικοποίησης των συνθηκών ειρήνης της Λωζάνης και των Παρισίων, οι οποίες είναι βασικές για την εκπλήρωση του αντικειμένου και του σκοπού τους, συνιστά σοβαρή απειλή για την ασφάλεια της Τουρκίας».

Πρόσθεσε πως «Η Ελλάδα παραβιάζει βασικές διατάξεις των συνθηκών βάσει των οποίων απέκτησε κυριαρχία στα νησιά, πράγμα που, από νομική άποψη, σημαίνει ότι η Ελλάδα δεν μπορεί, έναντι της Τουρκίας, να επικαλείται τον τίτλο της σύμφωνα με τις ίδιες συνθήκες για τους σκοπούς μιας οριοθέτησης των θαλάσσιων συνόρων».

Ο τούρκος αντιπρόσωπος ισχυρίστηκε ότι η Ελλάδα, ενεργώντας μονομερώς και σωρευτικά από το 1960 και κατά σαφή παράβαση των σχετικών διατάξεων αυτών των συνθηκών, παραβιάζει ουσιωδώς τις υποχρεώσεις της αποστρατικοποίησης μέσω συγκεντρώσεων στρατευμάτων, δημιουργίας μόνιμων στρατιωτικών εγκαταστάσεων και διεξαγωγής πολλών στρατιωτικών δραστηριοτήτων στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

«Είχε παραβιάσει τους όρους»

Σε επόμενη επιστολή στις 30 Σεπτεμβρίου 2021, ο Σινιρλίογλου παρείχε πιο λεπτομερή αναφορά, με νομική ειδοποίηση έξι σημείων σχετικά με το πώς η Ελλάδα είχε παραβιάσει τους όρους της συνθήκης.

Εγραφε πως «Με τον εξοπλισμό των εν λόγω νησιών, η Ελλάδα έχει χάσει το δικαίωμά της να χρησιμοποιήσει τις συνθήκες στην αντίθεσή της με την Τουρκία βάσει των δικαιωμάτων που ισχυρίζεται ότι απορρέουν από αυτές».

Αντίθετα, η Ελλάδα υποστήριξε ότι η κυριαρχία της στα νησιά δεν εξαρτάται από οποιαδήποτε υποχρέωση, συμπεριλαμβανομένης οποιασδήποτε υποχρέωσης αποστρατιωτικοποίησής τους.

Με επιστολή της προς τον ΟΗΕ στις 28 Ιουλίου 2021, η Μαρία Θεοφίλη, η ελληνίδα πρεσβευτής στον ΟΗΕ, αμφισβήτησε τις τουρκικές αξιώσεις.


Ο στρατός του Αιγαίου της Τουρκίας, που δημιουργήθηκε για να αντιμετωπίσει την Ελλάδα, πραγματοποίησε ασκήσεις πυροβολικού και δοκιμαστικές βολές τον Ιανουάριο του 2022 (από Nordic Monitor)

«Η Ελλάδα απορρίπτει όλους τους τουρκικούς ισχυρισμούς που περιλαμβάνονται στην προαναφερθείσα επιστολή σχετικά με την υποτιθέμενη «ουσιώδη παραβίαση των υποχρεώσεών της αποστρατικοποίησης», καθώς και τους ισχυρισμούς ότι η κυριαρχία της Ελλάδας στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου εξαρτάται από την αποστρατιωτικοποίησή τους, ως εντελώς αβάσιμους, αυθαίρετους και κακόπιστους» ανέφερε.

Το θέμα των νησιών του ανατολικού Αιγαίου κρατήθηκε σκόπιμα στην εγχώρια ατζέντα της Τουρκίας από την κυβέρνηση Ερντογάν, με αξιωματούχους, κομματικά στελέχη και προπαγανδιστές να αμφισβητούν συχνά το καθεστώς αυτών των νησιών και να απειλούν να εισβάλουν σε αυτά.

Θα κολυμπήσουν μέχρι το Καστελόριζο

Στη συνέντευξή του ο Τσαβούσογλου είπε : «Τι ήταν αυτό; Βλέπουν [οι Ελληνες] απειλή από την Τουρκία και γι’ αυτό την παραβίασαν [τη διάταξη αποστρατικοποίησης]. Υπάρχει κάποια τέτοια διάταξη [εξοπλισμός των νησιών σε περίπτωση απειλής] στη συνθήκη; Οχι! Ας υποθέσουμε ότι υπάρχει μια απειλή [από την Τουρκία]. Θα νόμιζες ότι θα μπορούσες να αποτρέψεις αυτήν την απειλή με λίγους στρατιώτες και όπλα που βάζεις στα νησιά;».

Το Nordic Monitor δημοσίευσε άρθρο τον Ιανουάριο που ανέφερε πώς οι φοιτητές της Τουρκικής Ναυτικής Ακαδημίας θα μπορούσαν να κολυμπήσουν την απόσταση μεταξύ της Τουρκίας και του ελληνικού νησιού Καστελόριζο (Meis στα τουρκικά) και βίντεο που μεταδόθηκε στον λογαριασμό του Υπουργείου Αμυνας στο Twitter.

Ο υπουργός Αμυνας Χουλουσί Ακάρ είχε επίσης δηλώσει ότι οι δόκιμοι θα κολυμπήσουν μέχρι το Καστελόριζο, εξηγώντας ότι είναι πολύ κοντά στην Τουρκία.

Τουρκικά μέσα ενημέρωσης που ελέγχονται από την κυβέρνηση έχουν εντείνει την κάλυψή τους για τα νησιά του Αιγαίου τις τελευταίες εβδομάδες με αποσπάσματα από ανώνυμους τούρκους αξιωματούχους και ιστορίες χωρίς υπογραφή συντάκτη.

Αυτό υποδηλώνει ότι οι ιστορίες τροφοδοτήθηκαν στα μέσα ενημέρωσης απευθείας από το γραφείο επικοινωνίας του προέδρου Ερντογάν, που διευθύνεται από τον στενό βοηθό του Φαχρετίν Αλτούν.

Η Αγία Σοφία

Η εκστρατεία της κυβέρνησης Ερντογάν κατά της Ελλάδας άλλαξε ταχύτατα με τη μετατροπή του μουσείου της Αγίας Σοφίας σε τζαμί τον Ιούλιο του 2020, με προεδρικό διάταγμα.

Η Αγία Σοφία άνοιξε ως τζαμί στις 24 Ιουλίου, στην επέτειο της Συνθήκης της Λωζάνης, που υπογράφηκε μεταξύ των συμμαχικών δυνάμεων και της Τουρκίας, η οποία χάραξε τα όρια της σύγχρονης Τουρκίας.

Το Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO της Αγίας Σοφίας χτίστηκε αρχικά ως ορθόδοξος χριστιανικός καθεδρικός ναός πριν μετατραπεί σε τζαμί μετά την οθωμανική κατάκτηση της σημερινής Κωνσταντινούπολης το 1453.


Φωτογραφία του Οκτωβρίου 2021 δείχνει τον σχεδιασμό από το αρχηγείο της Μικτής Ειδικής Δύναμης Στρατού Αιγαίου της Τουρκίας για πολλαπλές αποστολές σε πιθανή σύγκρουση με την Ελλάδα (από Nordic Monitor)

Ο πρόεδρος Ερντογάν στις 24 Ιουλίου παρευρέθηκε στην πρώτη προσευχή της Παρασκευής σε επίσημη τελετή στην Αγία Σοφία, κορυφαίο επίτευγμά του μετά από 18 χρόνια στο τιμόνι της τουρκικής πολιτικής.

Τον Οκτώβριο του 2020, η κυβέρνηση Ερντογάν ανακοίνωσε επίσης ότι θα ξανανοίξει τα Βαρώσια στα βόρεια του διαιρεμένου νησιού της Κύπρου, παραλιακή πόλη που ήταν περιφραγμένη και εγκαταλελειμμένη από το 1974 όταν επενέβη ο τουρκικός στρατός.

Η πόλη εξακολουθεί να ελέγχεται από τον τουρκικό στρατό. Η κίνηση καταδικάστηκε από τη διεθνή κοινότητα και το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Ωστόσο, η Τουρκία προχώρησε στην εκπλήρωση της δημόσιας διακήρυξής της και άρχισε να θέτει τις βάσεις για πιθανό άνοιγμα τμημάτων της πόλης.

Το μοναστήρι Σουμελά

Σύμφωνα με πηγή, συγκρότημα που έπαιζε ηλεκτρονική μουσική στο πρώην ορθόδοξο χριστιανικό μοναστήρι Σουμελά στην Τουρκία σχεδιάστηκε επίσης από τις τουρκικές αρχές για να δείξει στην Ελλάδα ότι θα παίξει «σκληρά».

Το περιστατικό χαρακτηρίστηκε από την Ελλάδα ως «προσβλητικό» και «βεβήλωση» του μνημείου, το οποίο είναι υποψήφιο για τον Κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

Η Σουμελά χτίστηκε στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας της Τουρκίας τον 4ο αιώνα και λειτουργεί ως μουσείο από την τουρκική κυβέρνηση. Οποιαδήποτε δραστηριότητα στην περιοχή απαιτεί την άδεια των τουρκικών αρχών.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!