Τον χρησμό της για τις εκλογές της επόμενης Κυριακής δίνει ακόμη μία μεγάλη αμερικανική επενδυτική τράπεζα. Η Morgan Stanley, που «βλέπει» διπλές κάλπες για τον σχηματισμό κυβέρνησης, πσιτεύει ότι το 2023 θα είναι μία ισχυρή χρονιά για την ελληνική οικονομία, με τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης να τροφοδοτούν την ανάπτυξη και τις μεταρρυθμίσεις να συνεχίζονται ανεξάρτητα από το ποιος θα κρατάει το τιμόνι της χώρας. Διατηρεί δε την ψήφο εμπιστοσύνης της τόσο στις ελληνικές μετοχές όσο και στις ελληνικές τράπεζες.
Η ανάπτυξη και η επενδυτική βαθμίδα
Για το 2023 οι αναλυτές της Morgan Stanley βλέπουν πραγματική ανάπτυξη 2,5%, χάρη στην υποχώρηση του πληθωρισμού και την επιστροφή του πραγματικού εισοδήματος των νοικοκυριών σε θετικό ρυθμό μεταβολής (μετά την υποχώρησή του σε πραγματικούς όρους, δηλαδή συνυπολογιζόμενου του πληθωρισμού, το 2022). Για το 2024 βλέπει ελαφρά επιβράδυνση της οικονομίας στο 2,1%.
Όσον αφορά στην επενδυτική βαθμίδα, υπολογίζουν ότι η Ελλάδα θα την ανακτήσει μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2024, αν και σημειώνουν ότι πως εάν υπάρξει μία θετική έκπληξη στο μέτωπο της ανάπτυξης δεν αποκλείεται να έρθει και μέσα στο δεύτερο εξάμηνο της τρέχουσας χρονιάς.
Τα σενάρια των εκλογών
Ανεξάρτητα από το αποτελέσμα των εκλογών η Morgan Stanley δεν βλέπει καμία μεγάλη αλλαγή πολιτικής. Τι ακριβώς περιμένει όμως; Όπως εξηγεί η αλλαγή στον εκλογικό νόμο και η υιοθέτηση της απλής αναλογικής θα μπορούσε να οδηγήσει σε βραχυπρόθεσμη αβεβαιότητας. Το πιο πιθανό είναι να χρειαστούν δεύτερες κάλπες για να προκύψει κυβέρνηση συνεργασίας. Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, όπως αναφέρει, τα πιο πιθανά σενάρια είναι είτε μία αυτοδύναμη κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας είτε κυβερνητικός συνασπισμός ΝΔ – ΠΑΣΟΚ. Ένας κυβερνητικός συνασπισμός ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ είναι επίσης εφικτός, αλλά συγκεντρώνει λιγότερες πιθανότητες, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών του επενδυτικού οίκου, που στηρίζονται στις δημοσκοπήσεις. Ανεξάρτητα από το ποια κυβέρνηση θα προκύψει όμως, «οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας θα διατηρήσουν υπό έλεγχο τις βασικές επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις έως το 2026, ενώ πιστεύουμε ότι είναι απίθανη μία μεγάλη μεταστροφή πολιτικής» αναφέρεται χαρακτηριστικά στο σημείωμα.