Τις τελευταίες ημέρες η τουρκική πλευρά συντηρεί μια ρητορική περί «ελληνικών παρενοχλήσεων» και επιχειρεί να κάνει το άσπρο μαύρο, ενώ τη ίδια στιγμή συνεχίζει τις παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου. Σύμφωνα με το νέο αφήγημα της Άγκυρας, την περασμένη Τρίτη τουρκικά αεροσκάφη «παρενοχλήθηκαν από το ρωσικής κατασκευής σύστημα αεράμυνας S-300 της Ελλάδας που σταθμεύει στην Κρήτη».
Με βάση τους τουρκικούς ισχυρισμούς που δημοσιεύονται σε μέσα ενημέρωσης της γειτονικής χώρας, το ραντάρ παρακολούθησης στόχων και καθοδήγησης πυραύλων του συστήματος S-300 κλείδωσε ένα τουρκικό F-16, το οποίο ήταν σε αποστολή αναγνώρισης στα 10 χιλιάδες πόδια δυτικά της Ρόδου. Μάλιστα στα συγκεκριμένα δημοσιεύματα αναφέρεται πως «παρά την εχθρική ενέργεια, τα αεροσκάφη ολοκλήρωσαν τις προγραμματισμένες αποστολές τους και επέστρεψαν με ασφάλεια στις βάσεις τους».
Σημειώνεται πως οι τουρκικοί ισχυρισμοί έρχονται σε συνέχεια ανάλογων διαρροών το τελευταίο διάστημα, με την Άγκυρα να επιχειρεί σε όλο αυτό το σκηνικό να «εμπλέξει» και το ΝΑΤΟ. Ξεκάθαρη είναι η στάση της Αθήνας σε αυτή την πρωτοφανή προσπάθεια της τουρκικής πλευράς να παρουσιάσει μια αλλοιωμένη εκδοχή των γεγονότων. Αρμόδιες πηγές από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, αλλά και στρατιωτικές πηγές διαψεύδουν κατηγορηματικά πως έχει συμβεί τέτοιο περιστατικό. Οι τουρκικές κινήσεις αποδίδονται στην προσπάθεια να δημιουργηθούν εντυπώσεις τόσο στο εσωτερικό της γειτονικής χώρας όσο και στο εξωτερικό.
Ενδεικτικό της στρατηγικής που ακολουθεί η Άγκυρα είναι πως την ίδια στιγμή που μιλά για ελληνικές παρενοχλήσεις, συνεχίζει τις παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου. Την προηγούμενη εβδομάδα υπήρξαν διαδοχικά περιστατικά, ενώ να επισημανθεί πως το Σάββατο τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη UAV πέταξαν πάνω από τη Λέβιθα και την Κανδελιούσσα Νισύρου. Τα τουρκικά UAV αναγνωρίσθηκαν και αναχαιτίσθηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες κατά πάγια τακτική. Σημειώνεται πως τους τελευταίους μήνες η Άγκυρα διατηρεί το κλίμα έντασης στην περιοχή, συντηρώντας στο προσκήνιο τους ισχυρισμούς της περί αποστρατικοποίησης των νησιών.
Την ίδια στιγμή αυξημένη ετοιμότητα επικρατεί στην ελληνική πλευρά για μια νέα απόπειρα εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού από την Άγκυρα και ήδη έχει αποφασιστεί η επέκταση του φράκτη στον Έβρο. Πάντως είναι εμφανές πως δεν πρόκειται να υπάρξουν ήρεμα νερά στην περιοχή το επόμενο διάστημα. Με την οικονομία να κλυδωνίζεται και την τουρκική λίρα να μη λέει να ορθοποδήσει, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναζητά τρόπους να τονώσει την -πληγείσα σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις δημοτικότητά του στον δρόμο προς τις επόμενες κάλπες. Και η εμπρηστική ρητορική προς την Ελλάδα μπορεί να τον βοηθήσει στο να απευθυνθεί σε ένα πιο σκληροπυρηνικό ακροατήριο, γεγονός που δεν αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας για αλλαγή στάσης.
Ωστόσο, μέσα σε ένα ρευστό γεωπολιτικό σκηνικό αναθεωρητικές απόψεις δεν είναι εύκολο να βρουν υποστηρικτές στη διεθνή σκηνή και αυτό είναι κάτι που βλέπει η τουρκική πλευρά όλο και εντονότερα. Στο πλαίσιο αυτό είναι σε εξέλιξη μια προσπάθεια ακόμα και με fake news να εμφανιστεί στη διεθνή σκηνή η τουρκική πλευρά ως αδικημένη.
Προσπάθεια που δεν αποδίδει πάντως καρπούς, γεγονός που εντείνει τον εκνευρισμό της Άγκυρας. Εσωτερική «κόντρα» Σφοδρή κριτική στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξαπέλυσε ο ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ο οποίος -όπως μεταδόθηκε- χαρακτήρισε «ξέφραγο αμπέλι» τα τουρκικά σύνορα και μίλησε για 10 εκατομμύρια πρόσφυγες και μετανάστες,