Γρίφος παραμένει ακόμα η ακριβής ημερομηνία των εκλογών, με τον Έλληνα πρωθυπουργό να έχει καταστήσει σαφές πως αυτές θα γίνουν από τον Απρίλιο και μετά. Στο τραπέζι είναι εναλλακτικά σενάρια για τον χρόνο της επόμενης αναμέτρησης, ωστόσο οι τελικές αποφάσεις δεν έχουν ακόμα ληφθεί.
«Μπαίνουμε πια στην τελική ευθεία» σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στην κοινή συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας και του Διαγραμματειακού της ΝΔ, που πραγματοποιήθηκε στα κεντρικά γραφεία του κόμματος στο Μοσχάτο. Όπως είπε οι εκλογές θα γίνουν είτε τον Απρίλιο είτε τον Μάιο, ενώ επανέλαβε πως η πρώτη κάλπη είναι η κρίσιμη για να επιτευχθεί ο γαλάζιος στόχος της αυτοδυναμίας στις δεύτερες εκλογές.
Σε αυτή την άτυπη προεκλογική περίοδο στο Μέγαρο Μαξίμου μετράνε όλα τα δεδομένα, καθώς υπάρχουν μια σειρά από αστάθμητους παράγοντες που πρέπει να ληφθούν υπόψη. To βασικό σημείο στο οποίο εστιάζουν στην κυβέρνηση δεν είναι άλλο από την οικονομία και εκεί σκοπεύουν να ρίξουν το βάρος στο δρόμο προς την επόμενη εκλογική αναμέτρηση. Ένα πακέτο μέτρων στήριξης μπαίνει κλιμακωτά σε εφαρμογή (π.χ. Market Pass, αύξηση κατώτατου μισθού), ενώ στο οικονομικό επιτελείο κρατάνε και μέτρα – κάβα.
Τι «ζυγίζει» ο πρωθυπουργός
Επί τάπητος είναι τρία εκλογικά σενάρια για τον Απρίλιο και ένα εκλογικό σενάριο για τον Μάιο, το οποίο μάλιστα τις τελευταίες ημέρες επανέρχεται δυναμικά στο προσκήνιο. Τα υπέρ και τα κατά του κάθε σεναρίου είναι τα εξής:
- Κάλπες στις 2 Απριλίου. Σε μια τέτοια περίπτωση θα μπορούσαν να έχουν ολοκληρωθεί οι διερευνητικές επαφές πριν από την Μεγάλη Εβδομάδα και σε περίπτωση μην σχηματισμού κυβέρνησης να γίνουν οι δεύτερες εκλογές το Μάιο. Το πρόβλημα όμως είναι πως θα έπρεπε οι ετεροδημότες να μεταβούν στις εκλογικές περιφέρειες για να ψηφίσουν, να επιστρέψουν και να ταξιδέψουν ξανά για το Πάσχα, που φέτος είναι στις 16 Απριλίου. Επομένως ελλοχεύει ο κίνδυνος υψηλών ποσοστών αποχής.
- Εκλογές στις 9 Απριλίου. Είναι ένα από τα σενάρια που εξετάζονται, καθώς υπάρχουν τα χρονικά περιθώρια για δεύτερες κάλπες σε περίπτωση μη σχηματισμού κυβέρνησης τον Μάιο. Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα αυτού του σχεδίου είναι πως οι ετεροδημότες που δεν εργάζονται (π.χ. συνταξιούχοι) μπορούν να μεταβούν στην περιφέρεια για τις εκλογές και να παραμείνουν για τον εορτασμό του Πάσχα. Ωστόσο φαίνεται πως έχει διατυπωθεί προβληματισμός από την Εκκλησία για το ενδεχόμενο οι κάλπες να στηθούν την Κυριακή των Βαΐων. Βέβαια από το γαλάζιο στρατόπεδο υπενθυμίζεται πως κάτι τέτοιο είχε ξαναγίνει και το 1990 και μάλιστα τότε ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης ήταν αυτός που είχε κερδίσει.
- Κάλπες στο τέλος Απριλίου. Το πρόβλημα είναι πως δεν φάινεται να βγαίνουν εύκολα οι ημερομηνίες, ώστε να ακολουθήσουν δεύτερες κάλπες στις 28 Μαΐου (δηλαδή πριν τις πανελλαδικές που ξεκινάνε στις 2 Ιουνίου).
- Κάλπες τον Μάιο– μια ανάσα πριν την ολοκλήρωση της τετραετίας- σενάριο που έχει όλο και περισσότερους υποστηρικτές. Βέβαια σε μια τέτοια περίπτωση εκ των πραγμάτων εφόσον χρειαστεί δεύτερη αναμέτρηση αυτή θα γίνει μετά τις πανελλαδικές, δηλαδή στο τέλος Ιουνίου ή στις αρχές Ιουλίου.
Το θετικό αυτού του σεναρίου είναι πως θα γίνουν – με βάση τις μέχρι τώρα πληροφορίες – οι εκλογές στην Τουρκία στις 14 Μαΐου και επομένως θα υπάρχει μεγαλύτερη ηρεμία (αφού προεκλογικά ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συντηρεί το κλίμα έντασης για να συσπειρώσει ένα σκληροπηρυνικό ακροατήριο). Το αρνητικό βέβαια είναι πως οι δεύτερες κάλπες θα πρέπει να γίνουν εν μέσω θέρους και ενώ έχει ξεκινήσει η τουριστική σεζόν.
Δύο κάλπες με διαφορετικό εκλογικό νόμο
Οι πρώτες κάλπες θα γίνουν με την απλή αναλογική, ωστόσο σε περίπτωση που ακολουθήσει και δεύτερη αναμέτρηση αυτή θα γίνει με τον εκλογικό νόμο που ψηφίστηκε το 2020. Με βάση το συγκεκριμένο νόμο για την κατάκτηση της αυτοδυναμίας απαιτείται ένα ποσοστό κοντά στο 37% με 38%, το οποίο πάντως μπορεί να είναι υψηλότερο ή και οριακά χαμηλότερο. Ειδικότερα όσο υψηλότερο είναι το ποσοστό των κομμάτων που θα μείνουν εκτός Βουλής τόσο ευκολότερη είναι η αυτοδυναμία, ενώ όσο χαμηλότερο είναι αυτό το ποσοστό τόσο δυσκολότερη είναι η κατάκτηση των 151 εδρών.
Όσον αφορά στη διαδικασία που θα ακολουθηθεί να σημειωθεί πως από την προκήρυξη των εκλογών μέχρι την πρώτη κάλπη της απλής αναλογικής θα μεσολαβήσουν από 21 ημέρες το λιγότερο μέχρι 30 ημέρες το μάξιμουμ. Από εκεί και πέρα θα χρειαστούν τουλάχιστον τέσσερις με πέντε εβδομάδες για την επόμενη αναμέτρηση , αν δεν προκύψει κυβέρνηση.
Στο μεταξύ η κυβέρνηση ετοιμάζει νομοθετική ρύθμιση για το κόμμα Κασιδιάρη, που αναμένεται να έρθει στη Βουλή άμεσα. «Οφείλει το πολιτικό σύστημα να εξαντλεί τα περιθώρια τα οποία δίνει το Σύνταγμα ώστε να μην εκπροσωπούνται εγκληματικές οργανώσεις στο Ελληνικό Κοινοβούλιο. Νομίζω η πρόταση αυτή τα λέει όλα» ανέφερε πρόσφατα σε συνέντευξη του ο πρωθυπουργός. Χθες ερωτηθείς από δημοσιογράφους για το αν υπάρχει προοπτική συμφωνίας με τον ΣΥΡΙΖΑ ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε «μπορεί να πρυτανεύσει η λογική. Τουλάχιστον σε αυτό»