7.8 C
Nicosia
Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2025 | 8:27

Χρήστος Στυλιανίδης: Ένας Κύπριος υπουργός στην Ελλάδα για ώρες κρίσης – Το βιογραφικό του

Οι «φουρτούνες» στο υπουργείο Ναυτιλίας μετά τον τραγικό πνιγμό του 36χρονου Αντώνη Καρυώτη, που απωθήθηκε από τον καταπέλτη του Blue Horizon, και τις δηλώσεις του Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη σε τηλεοπτικό σταθμό (για τις οποίες ζητήθηκε «συγγνώμη»), είχαν ως αποτέλεσμα ο τελευταίος να αποχωρήσει, παραδίδοντας τα ηνία στον Χρήστο Στυλιανίδη. Ήταν η δεύτερη παραίτηση υπουργού σε 2,5 μήνες ζωής της νέας κυβέρνησης, που εξελέγη με το θριαμβευτικό 41%. Είχε προηγηθεί μέσα στο καλοκαίρι εκείνη του Νότη Μηταράκη από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για τις διακοπές εν μέσω πυρκαγιών.

Σε πολλούς προκάλεσε έκπληξη η επιλογή του Χρήστου Στυλιανίδη για το πόστο, αφού αν και ήταν στην προηγούμενη κυβέρνηση Μητσοτάκη με το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, δεν τον είχαμε δει στο νέο σχήμα. Και τούτο παρόλο που στις εκλογές του Μαΐου/Ιουνίου είχε οριστεί στην τρίτη θέση του ψηφοδελτίου Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας, μετά την Ειρήνη Αγαπηδάκη και τον Θεόδωρο Σκυλακάκη.

Σε κάθε περίπτωση η επιστροφή του στην κυβέρνηση είναι τώρα γεγονός, με την ορκωμοσία του να έχει προγραμματιστεί για τις 19:00. Έρχεται δε σε μία περίοδο κατά την οποία η κυβέρνηση και η χώρα ολόκληρη έρχεται αντιμέτωπη με πολλαπλές κρίσεις. Και ο κ. Στυλιανίδης είναι αν μη τι άλλο ένα πρόσωπο ταυτισμένο με διαχείριση κρίσεων. Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι ο Κύπριος πολιτικός – ο πρώτος μη ημεδαπός, που αναλαμβάνει κυβερνητικό ρόλο στην Ελλάδα, έχει διατελέσει μεταξύ άλλων Επίτροπος Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Διαχείρισης Κρίσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ας δούμε όμως ποιος είναι ο Χρήστος Στυλιανίδης.

Οι σπουδές

Ο Χρήστος Στυλιανίδης γεννήθηκε στη Λευκωσία της Κύπρου στις 26 Ιουνίου 1958 και φοίτησε στο Παγκύπριο Γυμνάσιο. Σπούδασε στην Οδοντιατρική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, από την οποία αποφοίτησε το 1984.  Έχει ολοκληρώσει το πρόγραμμα Executive Education in International Development στο JFK School of Government του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ των Ηνωμένων Πολιτειών και έχει παρακολουθήσει μεταπτυχιακά σεμινάρια στους τομείς των Πολιτικών Επιστημών, Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκών Θεσμών.

Άσκησε το επάγγελμα του Χειρουργού Οδοντίατρου για περίπου 30 χρόνια, ενώ διετέλεσε, επίσης, Επισκέπτης Καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικής της Υγείας στο London School of Economics.

Η πολιτική σταδιοδρομία στην Κύπρο

Στην πολιτική του σταδιοδρομία ξεχωρίζει η στενή συνεργασία του με τον Γιάννο Κρανιδιώτη. Ανέλαβε πρωτοβουλίες και ενεργό δράση για την προώθηση της ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τη διευθέτηση του Κυπριακό, ενώ το 1995 ίδρυσε, μαζί με άλλους πολίτες, την Κίνηση Πολιτικού Εκσυγχρονισμού με στόχο την προώθηση της ευρωπαϊκής Κύπρου και τον εκσυγχρονισμό του πολιτικού συστήματος της χώρας.

Το 1998, μετά την επανεκλογή του Γλαύκου Κληρίδη στην Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας, ανέλαβε Κυβερνητικός Εκπρόσωπος. Παρέμεινε στη θέση αυτή έως τον Μάρτιο του 1999, οπότε παραιτήθηκε για λόγους πολιτικής ευθιξίας, αντιδρώντας σε φαινόμενα διαφθοράς στην κρατική μηχανή. Υπήρξε ο πρώτος κυβερνητικός αξιωματούχος στη νεότερη πολιτική ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας που παραιτήθηκε για λόγους αρχής. Να σημειωθεί πως ήταν παρών στις διαδικασίες που οδήγησαν στην ιστορική απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Ελσίνκι (Δεκέμβριος 1999), η οποία δημιούργησε τη δυναμική για ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ αίροντας την προϋπόθεση για προηγούμενη λύση του Κυπριακού.

Η θητεία στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Ο Χρήστος Στυλιανίδης διετέλεσε, επίσης, ευρωβουλευτής του Δημοκρατικού Συναγερμού-Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (2014) στην Κύπρο, ενώ σε δύο διαφορετικές περιόδους υπηρέτησε ως Κυβερνητικός Εκπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας (2013-2014 και 1998-1999). Κατά την περίοδο 2006-2013 ήταν μέλος της κυπριακής Βουλής των Αντιπροσώπων (εξελέγη το 2006 και το 2011 με τον ΔΗΣΥ) και είχε σημαντική κοινοβουλευτική παρουσία και δράση. Μεταξύ του 2006 έως 2011 διετέλεσε, επίσης, μέλος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΟΑΣΕ και εξελέγη μέλος του Προεδρείου της το 2012.

Από το 2014 έως το 2019, ο Χρήστος Στυλιανίδης διετέλεσε Ευρωπαίος Επίτροπος Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Διαχείρισης Κρίσεων. Την ίδια περίοδο ήταν Συντονιστής της ΕΕ για τον  Έμπολα, θέση στην οποία είχε διοριστεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Από τις θέσεις αυτές ανέλαβε σημαντικές πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής. Θεωρείται ο «αρχιτέκτονας» του rescEU, της μεγάλης πρωτοβουλίας με την οποία αναβαθμίστηκε ουσιαστικά το ευρωπαϊκό σύστημα πολιτικής προστασίας, ενώ για το έργο του στον τομέα της ανθρωπιστικής βοήθειας χαρακτηρίστηκε ως το ανθρωπιστικό «πρόσωπο της Ευρώπης» σε ολόκληρο τον κόσμο.

Η συμμετοχή του στη κυβέρνηση Μητσοτάκη

Στις 10 Σεπτεμβρίου 2021 ο Χρήστος Στυλιανίδης ανέλαβε Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας της Ελληνικής Δημοκρατίας. Στο πλαίσιο της θητείας του συνέβαλε καταλυτικά στο να αποκτήσει η Ελλάδα έναν σύγχρονο μηχανισμό πολιτικής προστασίας και διαχείρισης κρίσεων, καθώς και εθνική στρατηγική για την ανθεκτικότητα στην κλιματική κρίση. Την ίδια περίοδο, αναβαθμίστηκε ο ρόλος της Ελλάδας στην περαιτέρω προώθηση της συνεργασίας στον τομέα της Πολιτικής Προστασίας σε ευρωπαϊκό, περιφερειακό και διμερές επίπεδο. Η Ελλάδα έγινε κόμβος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας (UCPM) και του rescEU για τη ΝΑ Μεσόγειο.

Ως αναγνώριση του έργου του ο Χρήστος Στυλιανίδης έχει λάβει σημαντικά βραβεία και τιμητικές διακρίσεις από κυβερνήσεις, διεθνείς οργανισμούς και ιδρύματα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!