«Στριγμωγμένος» , νευρικός και απρόβλεπτος εμφανίζεται ο Ρετζέπ Ραγιπ Ερντογάν τα τελευταία 24ωρα προχωρώντας σε σπασμωδικές κινήσεις που δυναμιτίζουν το κλίμα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.
Το ταξίδι του έλληνα πρωθυπουργού στις ΗΠΑ και η ανάδειξη της τουρκικής προκλητικότητας προκάλεσαν εκνευρισμό στην Άγκυρα.
Μετά την ακραία ρητορική Ερντογάν , η Τουρκία έβγαλε ερευνητικό σκάφος στο Αιγαίο ενώ φαίνεται ότι για μια ακόμη φορά επιχειρεί να χρησιμοποιήσει τους πρόσφυγες, στέλνοντας τους προς τα σύνορα της Ελλάδας ενώ την ίδια στιγμή προκαλεί στο Αιγαίο με υπερπτήσεις και παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου.
Η Αθήνα φαίνεται πως χάλασε τα σχέδια του Ερντογάν και κυρίως να έρθει πιο κοντά με τις ΗΠΑ για την αγορά F-16.
Η θετική παρουσία Μητσοτάκη στο Κογκρέσο αλλά και η απόφαση της Αθήνας για αγορά των F 35 , φαίνεται πως στριμώχνουν περαιτέρω τον Ερντογάν, κάνοντας τον όμως πιο απρόβλεπτο.
Ηχηρό μήνυμα από την Αθήνα
Η Αθήνα πάντως αντιδρά με ψυχραιμία στις ακραίες προκλήσεις στέλνοντας όμως παράλληλα ηχηρό μήνυμα στην Άγκυρα για την υπεράσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.
Ο έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, έστειλε μήνυμα με αποδέκτη των τούρκο πρόεδρο μιλώντας χθες, στο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός .
Τόνισε ότι «με την Τουρκία είμαστε γείτονες, πάντα θα χρειάζεται να μιλάμε και πάντα θα κρατάμε ανοιχτά τα κανάλια επικοινωνίας, δεν θα είμαστε ποτέ εμείς που θα διακόψουμε την επικοινωνία με τους γείτονες μας.
Από την άλλη, όμως, εάν ο πρόεδρος Ερντογάν θεωρεί πως δεν θα υπερασπιστώ την κυριαρχία της Ελλάδος και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, ή δεν θα «διεθνοποιήσω» ότι η Τουρκία συμπεριφέρεται ως αναθεωρητική δύναμη, τότε έχει εσφαλμένη εντύπωση».
«Κάνει λάθος αν θεωρεί ότι δεν θα υπερασπιστώ τα κυριαρχικά μας δικαιώματα»
Πιο αναλυτικά ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε: «Θυμάμαι πως μετά τον Μάρτιο του 2020, όταν η Τουρκία προσπάθησε να εργαλειοποιήσει το μεταναστευτικό κι έστειλε δεκάδες χιλιάδες απελπισμένους ανθρώπους στα σύνορά μας και είπαμε όχι και υπερασπιστήκαμε τα σύνορα της Ελλάδας και φέραμε την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα ελληνοτουρκικά σύνορα, ο Πρόεδρος Ερντογάν έλεγε ακριβώς τα ίδια πράγματα. Ότι δεν θέλει να μου μιλάει. Ίσως αλλάξει άποψη, αλλά ξανά, στο τέλος της ημέρας, σε μια πιο σοβαρή παρατήρηση, είμαστε γείτονες, πάντα πρέπει να συζητάμε και πρέπει να κρατήσουμε τα κανάλια επικοινωνίας ανοικτά.
Ποτέ δεν θα γίνουμε εμείς αυτοί που δεν μιλάμε στους γείτονές μας. Από την άλλη πλευρά, εάν ο πρόεδρος Ερντογάν πιστεύει, ότι εγώ δεν πρόκειται να υπερασπιστώ την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και ότι δεν πρόκειται να δείξω στη διεθνή κοινότητα ότι η Τουρκία συμπεριφέρεται σαν μια αναθεωρητική δύναμη, κάνει λάθος».
Τα δύο σενάρια για την επόμενη μέρα
Αυτό βέβαια που απασχολεί την Αθήνα, είναι μέχρι που προτίθεται να φτάσει ο Ερντογάν σε επίπεδο προκλήσεων το επόμενο διάστημα και αν θα επιδιώξει να δυναμιτίσει και άλλο το κλίμα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.
Ο Κωνσταντίνος Φίλης, εκτελεστικός διευθυντής του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων του Παντείου Πανεπιστημίου, αναφέρεται στην τακτική Ερντογάν και στα δύο σενάρια για τις προκλήσεις του τούρκου προέδρου αλλά και την επόμενη ημέρα.
Το πρώτο και καλό σενάριο, όπως αναφέρει, είναι ότι μίλησε το θυμικό του Ερντογάν. Και μάλιστα ενός Ερντογάν που αισθάνεται ότι η Ελλάδα προσπαθεί να του “χαλάσει” τη δουλειά με τις ΗΠΑ, των οποίων τη στήριξη έχει ανάγκη για να αναταχθεί η τουρκική οικονομία και να βελτιωθούν για τον ίδιο οι προϋποθέσεις να νικήσει στις εκλογές. Ενόχληση που όπως λέει, στρέφεται και κατά των ΗΠΑ, κατά των οποίων όμως δεν μπορεί να επιτεθεί, για αυτό και στοχεύει την Ελλάδα. Επίσης έχει αξία να επισημανθεί ότι κλείνει ξανά το μάτι προς τη Ρωσία.
Το δεύτερο και κακό σενάριο, όπως σημειώνει σε άρθρο του (Liberal), είναι ότι η Τουρκία έχει εισέλθει σε μια οιονεί προεκλογική περίοδο, γεγονός που σημαίνει ότι ο Ερντογάν πρέπει να θρέψει και να τροφοδοτήσει τον εθνικισμό στο εσωτερικό, καθώς η οικονομία δεν βρίσκεται στη θέση να φέρει για τον ίδιο καλά νέα. Επειδή υπάρχει μια ομοθυμία στο τουρκικό πολιτικό σύστημα, είναι εύκολο για τον ίδιο να επιτίθεται σε Ελλάδα και Κύπρο και να παίζει αυτό το χαρτί.
Σε αυτό το σενάριο, προσθέτει ο κ. Φίλης, ίσως ο Ερντογάν να μην μείνει μόνο σε κλιμάκωση της ρητορικής αλλά και να ψάξει μια πιο ριψοκίνδυνη κίνηση.
Σε αυτό το κακό σενάριο, προσθέτει, μπορεί να μην έχουμε ένα θερμό επεισόδιο, αλλά να ζήσουμε ένα θερμό καλοκαίρι, με έξοδο σεισμογραφικού σκάφους σε διαφιλονικούμενη με την Ελλάδα περιοχή ή αποστολή πλωτού γεωτρύπανου στην κυπριακή ΑΟΖ.