Περισσότεροι από τους μισούς βλέπουν θετικά το ενδεχόμενο μετακίνησής τους σε άλλο πολιτικό φορέα ο οποίος μπορεί να δημιουργηθεί από τα στελέχη που αποχωρούν μαζικά.

Η δημοσκόπηση που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα εκτιμά την πρόθεση ψήφου στον ΣΥΡΙΖΑ στο 11,9% και στο ΠΑΣΟΚ στο 12,9%. Πρόκειται για πλήρη ανατροπή στους συσχετισμούς Κουμουνδούρου – Χαριλάου Τρικούπη η οποία συντελείται για πρώτη φορά μετά από 11 χρόνια.

Υπενθυμίζεται ότι στις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου ο ΣΥΡΙΖΑ έλαβε 17,8% και το ΠΑΣΟΚ 11,8% ενώ όταν ανέλαβε ο κ. Κασσελάκης στα τέλη Σεπτεμβρίου η πρόθεση ψήφου στον ΣΥΡΙΖΑ υπολογιζόταν σε 14% και στο ΠΑΣΟΚ σε 10%, σύμφωνα με την Opinion Poll.

Τι πιστεύουν οι ψηφοφόροι για το μέλλον του κόμματος

Εκείνο που προκαλεί, πάντως, τη μεγαλύτερη ανησυχία στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν είναι τόσο η πρόθεση ψήφου όσα τα επιμέρους στοιχεία της έρευνας που αφορούν ειδικά τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ και δείχνουν ότι η πτωτική τάση μπορεί να συνεχιστεί με μεγαλύτερη ένταση.

Η εικόνα αυτή προκύπτει κατά κύριο λόγο από το ερώτημα για το μέλλον του κόμματος υπό τον Στέφανο Κασσελάκη: το 50%, δηλαδή ένας στους δύο ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, προβλέπει ότι το κόμμα θα συνεχίσει να χάνει δυνάμεις με πρόεδρο τον κ. Κασσελάκη. Αντίθετα, μόνο το 39% των ψηφοφόρων της αξιωματικής αντιπολίτευσης πιστεύει πλέον ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να μπει σε ανοδική τροχιά με τον Στέφανο Κασσελάκη στο τιμόνι.

Ένα δεύτερο «καμπανάκι» προκύπτει από τις απαντήσεις των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με την προοπτική μετακίνησής τους σε κάποιο άλλο πολιτικό σχήμα που θα προκύψει από όσους αποχωρούν αυτή την περίοδο.

Πιο συγκεκριμένα, το 54% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει ότι θα ψήφιζε (ναι ή μάλλον ναι) ένα κόμμα «με καθαρό αριστερό προσανατολισμό που θα δημιουργούνταν από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ». Αντίθετα μόνο το 41% εμφανίζεται αρνητικό λέγοντας ότι δεν θα ψήφιζε (όχι ή μάλλον όχι) ένα τέτοιο κόμμα.

Διαψεύδεται η θεωρία για τα «βαρίδια» του ΣΥΡΙΖΑ

Επισημαίνεται ότι η έρευνα διενεργήθηκε το τριήμερο 13 έως 15 Νοεμβρίου, δηλαδή την επαύριο της θυελλώδους συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ και της αποχώρησης 46 στελεχών της «Ομπρέλας» την οποία ακολούθησαν και άλλοι (Αρ. Μπαλτάς, Ν. Τόσκας).

Αυτό σημαίνει ότι το κύμα εξόδου έφθειρε περισσότερο την εικόνα του ΣΥΡΙΖΑ και διέψευσε τη θεωρία που έχουν εκφράσει στελέχη της προεδρικής πτέρυγας πως όσοι αποχώρησαν ήταν «βαρίδια» και ότι μετά τη φυγή τους το κόμμα θα άρχιζε να ανακάμπτει.

Μιχάλης Χατζηκωνσταντίνου  [email protected]