10.8 C
Nicosia
Πέμπτη 16 Ιανουαρίου 2025 | 2:50

Το «blame game» της Άγκυρας και η απάντηση της Αθήνας

Της Κατερίνας Κοκκαλιάρη

Στο παιχνίδι του … μουτζούρη επιδίδεται η Άγκυρα  που επιχειρεί με fake news να αποποιηθεί τις βαριές ευθύνες της για την τροπή που έχουν πάρει οι ελληνοτουρκικές σχέσεις. Οι προκλητικές φιέστες με αφορμή τα 100 χρόνια απο την Μικρασιατική καταστροφή και οι νεοθωμανικές αναφορές δεν έχουν τέλος, με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να επιχειρεί να  επιρρίψει ευθύνες για την ένταση στο Αιγαίο στη χώρα μας

Δεν είναι μόνο το ό,τι η Άγκυρα ρίχνει νερό στο μύλο της έντασης εμμένοντας στην  αποστρατικοποίηση των νησιών είναι και το ο,τι κάνει το άσπρο μαύρο μιλώντας περί δήθεν παραβιάσεων του τουρκικού εναέριου χώρου. Τις τελευταίες δέκα ημέρες προβάλλει και νέους  ισχυρισμούς , λέγοντας πως η χώρα μας χρησιμοποίησε το ρωσικό σύστημα S-300 στην Κρήτη προκειμένου να «κλειδώσει» τουρκικά F 16. Μάλιστα προσπαθεί να «μεταφέρει» το θέμα  στο ΝΑΤΟ, όπου τουρκικά μέσα ισχυρίζονται πως θα στείλουν και τις σχετικές εικόνες.

«Το κλείδωμα ραντάρ στο αεροσκάφος μας F-16 από το ρωσικό S-300 είναι εχθρική συμπεριφορά. Ειδικά αν αυτό το αεροπλάνο εκτελεί καθήκοντα ΝΑΤΟ, σημαίνει ότι στόχευε απευθείας στο ΝΑΤΟ» ανέφερε ο Τούρκος πρόεδρος, ενώ έσπευσε να προσθέσει: «αναρωτιόμαστε πώς θα αντιδράσει η ίδια η Αμερική στην ενεργοποίηση των συστημάτων S-300»

Είναι εμφανές πως το  γεγονός πως οι σχέσεις με τις ΗΠΑ – που έχουν επιδεινωθεί απο τότε που η Άγκυρα πήρε τους ρωσικούς S 400 – δεν έχουν βελτιωθεί προκαλεί έντονο εκνευρισμό στη γείτονα χώρα. Ο στόχος της τουρκικής πλευράς  για τα F 16 παραμένει και στο πλαίσιο αυτό αναζητούνται εναγωνίως επιχειρήματα.

Τη σκυτάλη των προκλήσεων πήρε χθες ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος Ομέρ Τσελίκ που επιμένει στους τουρκικούς ισχυρισμούς περί «κλειδώματος» των τουρκικών F 16 από το σύστημα S-300. Μάλιστα έριξε λάδι στη φωτιά, ισχυριζόμενος πως η Ελλάδα είναι αυτή που εγκατέλειψε το τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Πάντως τα fake news της Άγκυρας δεν σταματάνε εδώ, καθώς επιχειρείται να παρουσιαστεί μια αλλοιωμένη  εκδοχή των γεγονότων. Σύμφωνα με πηγές της  τουρκικής πλευράς υποτίθεται πως ελληνικά πολεμικά αεροσκάφη έχουν παραβιάσει τον τουρκικό εναέριο χώρο 256 φορές, ενώ σκάφη της ελληνικής ακτοφυλακής έχουν παραβιάσει τα τουρκικά χωρικά ύδατα 33 φορές. Οι ανυπόστατοι αυτοί ισχυρισμοί δεν αφήνουν περιθώρια αισιοδοξίας για επιστροφή της Άγκυρας  στο δρόμο  του ρεαλισμού το επόμενο διάστημα.

Άλλωστε η γειτονική χώρα οδηγείται σε εκλογές το 2023 με την οικονομία της να κλυδωνίζεται και την δημοτικότητα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να μην λέει να ορθοποδήσει. Επομένως δεν αναμένεται ο Τούρκος πρόεδρος να αλλάζει ρότα, καθώς οι υψηλοί τόνοι απέναντι στην Αθήνα μπορεί να τον βοηθήσουν να προσεγγίσει ευκολότερα ένα σκληροπυρηνικό ακροατήριο.

Τα «μηνύματα» της Αθήνας

O πόλεμος στην Ουκρανία έδειξε πως αναθεωρητικές πρακτικές δεν βρίσκουν έδαφος στην διεθνή σκηνή και αυτό είναι κάτι που καλείται να λάβει  υπόψη η τουρκική πλευρά. Αυτό το μήνυμα  εκπέμπει η Αθήνα και χαρακτηριστική ήταν χθες η αναφορά του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια.  «Η  Ρωσία και η Τουρκία φαίνεται να έχουν υιοθετήσει παρεμφερή μοντέλα συμπεριφοράς, με μια προώθηση του αναθεωρητισμού, προβολή δηλαδή ενός μοντέλου αλλαγής συνόρων που δεν έχει καμία σχέση με την αντίληψη και της διεθνούς έννομης τάξης, αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Η Αθήνα απαντά με ψυχραιμία στην εντεινόμενη τουρκική προκλητικότητα και αυτό που επισημαίνεται είναι πως η χώρα δεν θα διολισθήσει σε ρητορική αναβίωσης του παρελθόντος αλλά κοιτά το μέλλον. Στέλνοντας βέβαια σαφές μήνυμα πως νεοθωμανικά όνειρα δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά στη σύγχρονη εποχή.

Σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου με  τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη. Στη συνέχεια οι δύο ηγέτες θα συμμετάσχουν στην τελετή παράδοσης-παραλαβής, στην Αεροπορική Βάση Ελευσίνας, του κυβερνητικού αεροσκάφους Embraer EMB-135, το οποίο δωρίζει η Ελλάδα στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Παράλληλα η Αθήνα εστιάζει στις καλές σχέσεις που έχει σφυρηλατήσει με κράτη της ευρύτερης περιοχής. Διπλωματικές πηγές σημείωναν χθες πως η υπογραφή Πρωτοκόλλου μεταξύ του Α/ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου και του Αιγυπτίου ομολόγου του Αντιστράτηγου Osama Roshdy Askar αναφορικά με τη φοίτηση Ελλήνων Αξιωματικών στην Ανώτερη Στρατιωτική Ακαδημία NASSER και στην Σχολή Διοίκησης και Επιτελών της Αιγύπτου, αποτελεί ένα ακόμα σημαντικό βήμα στην εμβάθυνση των διμερών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών. Υπενθυμίζεται άλλωστε πως Ελλάδα και Αίγυπτος έχουν υπογράψει το 2020 τη συμφωνία για την οριοθέτηση της ΑΟΖ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!