Καταιγιστικές οι εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ δύο ημέρες πριν από την κρίσιμη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, με την ενότητα να κρέμεται από μία κλωστή και το σχίσμα να γίνεται όλο πιο ορατό στον ορίζοντα.
Με ένα κείμενο-φωτιά που βλέπει το φως της δημοσιότητας, 1.300 στελέχη – προερχόμενα κυρίως από την Ομπρέλα – στέλνουν ηχηρό μήνυμα προς την ηγεσία χρησιμοποιώντας σκληρή γλώσσα κατά του Στέφανου Κασσελάκη αλλά και της ομάδας που τον περιβάλλει και εκφράζουν τον έντονο προβληματισμό τους για τους χειρισμούς τους.
Το κείμενο που τιτλοφορείται «Διέξοδος Αριστερά» συνυπογράφεται μεταξύ άλλων από τους Ευκλείδη Τσακαλώτο, Νίκο Φίλη, Νίκο Βούτση, Πάνο Σκουρλέτη και Ανδρέα Ξανθό.
Οι υπογράφοντες δηλώνουν «βαθιά ανήσυχοι/-ες για το παρόν και κυρίως το μέλλον του κόμματος» και διαπιστώνουν πως «ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι σε αποδρομή». Τα ίδια μέλη χαρακτηρίζουν «απάτη» τον «μύθο του ηγέτη που θα νικήσει τον Μητσοτάκη σε μια μονομαχία» και τονίζουν πως «ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να είναι οι τραμπουκισμοί και η θρασύτητα ενός πνεύματος ιδιοκτήτη που αποφαίνεται «όποιος διαφωνεί, να φεύγει».
Μεταξύ άλλων καταλογίζουν στη νέα ηγεσία ότι «δεν ενεργεί ως προεδρία, δηλαδή ως μονοπρόσωπο όργανο με καταστατικές δεσμεύσεις απέναντι στη συλλογικότητα, αλλά σαν να έχει κυριεύσει μια θέση εξουσίας την οποία προφυλάσσει σαν κόρη οφθαλμού από τη λογοδοσία στα συλλογικά όργανα». Σημειώνουν ακόμη πως «δεν θα μπορέσουμε να συνυπάρχουμε αρμονικά στο ίδιο κόμμα και να εκπροσωπούμαστε από μια ηγεσία που υποβάλλει αίτηση διαζυγίου από κάθε πολιτικό σκεπτικό που σχετίζεται με την Αριστερά».
Επισημαίνουν δε πως στόχος τους είναι να διασφαλίσουν «έναν πολιτικό χώρο ικανό να υπερασπίζεται και να προβάλει την ταυτότητα, τη φυσιογνωμία, τις αξίες, τις ιδέες και τις πολιτικές προτάσεις της Αριστεράς, ανοιχτό στις δεκάδες χιλιάδες γυναίκες και άνδρες της Αριστεράς, της οικολογίας, του φεμινιστικού κινήματος, των κινημάτων της νεολαίας, των κοινωνικών κινημάτων, που νιώθουν την ανάγκη να συζητήσουν και να δράσουν από κοινού».
Το κείμενο έρχεται στο προσκήνιο την ώρα που ο εμφύλιος στο κόμμα φουντώνει λίγα εικοσιτετράωρα πριν από την κρίσιμη συνεδρίαση του Σαββατοκύριακου, με τις αντιμαχόμενες πλευρές να ανταλλάσσουν σκληρές κουβέντες, τις διαγραφές να παραμένουν στο τραπέζι και αρκετά στελέχη να βρίσκονται πια στην πόρτα της εξόδου.