Η κρίση στη Μέση Ανατολή βρέθηκε στο επίκεντρο της σημερινής συνάντησης του Έλληνα Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με την Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, στο πλαίσιο των τακτικών μηνιαίων ενημερώσεων που διεξάγουν.
Κατά τη συνάντησή τους, τόσο ο Έλληνας Πρωθυπουργός όσο και η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας υπογράμμισαν την ανάγκη αποκλιμάκωσης της κρίσης, αλλά και τον επείγοντα χαρακτήρα της παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα.
Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι δυστυχώς αυτή τη στιγμή η σύγκρουση έχει ως αποτέλεσμα αμάχους. «Αμάχους και από τις δύο πλευρές, μετά τη φρικιαστική, δολοφονική επίθεση εντός του Ισραήλ από τη Χαμάς. Δυστυχώς έχουμε και τη σημαντική απώλεια ζωών στη Λωρίδα της Γάζας», σημείωσε.
«Γι’ αυτό και σε όλες τις διεθνείς επαφές μου έχω τονίσει αφενός το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα, αφετέρου την ανάγκη αυτό να γίνει με απόλυτο σεβασμό στους κανόνες του διεθνούς δικαίου και με απόλυτο σεβασμό στην προστασία της ανθρώπινης ζωής στη Λωρίδα της Γάζας», τόνισε.
Όπως είπε, «είναι εξαιρετικά σημαντικό να αποκατασταθεί η ανθρωπιστική βοήθεια προς τη Γάζα από την Αίγυπτο και οι ευρωπαϊκές χώρες εργάζονται προς αυτή την κατεύθυνση και υποστηρίζουν αυτή την πολιτική».
Παράλληλα, αναφέρθηκε και στην επικείμενη μετάβασή του στο Κάιρο για τη συμμετοχή του στην πολυμερή διάσκεψη που συγκαλεί η Αίγυπτος για το Παλαιστινιακό.
«Η Ελλάδα είναι μια χώρα που έχει διεκδικήσει και κερδίσει τον ρόλο της ως πυλώνας σταθερότητας στην περιοχή. Είμαστε συνομιλητές όλων των κυβερνήσεων, τιμούμε τις στρατηγικές μας συμμαχίες […] και προφανώς είμαστε η πρώτη χώρα, η οποία επιθυμεί την αποκλιμάκωση της έντασης, διότι, προφανώς, αυτή θα έχει πρωτίστως επιπτώσεις στη λεκάνη της ανατολικής Μεσογείου», τόνισε ο ίδιος.
Από την πλευρά της, η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας σημείωσε ότι η ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή είναι ιδιαίτερα ανησυχητική.
«Η κατάσταση είναι σχετικά πρόσφατη και καμία προοπτική θετικής εξέλιξης δεν βλέπουμε αυτή τη στιγμή. Το ανθρωπιστικό κομμάτι προηγείται, καμία διάκριση δεν πρέπει να γίνεται με βάση τη θρησκεία ή την ιδεολογία, η ανθρώπινη αξία και η ανθρώπινη ζωή είναι πάνω από όλα», σημείωσε η ίδια.
Παράλληλα, τόνισε ότι η επιρροή που έχει η Ελλάδα και ο ρόλος που μπορεί να διαδραματίσει σε οποιαδήποτε ειρηνευτική προσπάθεια είναι ιδιαίτερα σημαντικές παράμετροι.