Δεν έχει προγραμματιστεί ή συμφωνηθεί συνάντηση μεταξύ του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου διευκρινίζουν διπλωματικές πηγές που σχολιάζουν τις σημερινές δηλώσεις του κ. Τσαβούσογλου κατά τη συνάντησή του με πρέσβεις κρατών -μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Πιο συγκεκριμένα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών υποστήριξε πως οι δύο άνδρες έχουν συμφωνήσει να συναντηθούν, αν και δεν έχει ακόμα καθοριστεί συγκεκριμένη ημερομηνία.
Όπως επισημαίνουν οι διπλωματικές πηγές όμως, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών διατηρεί προσωπική φιλική σχέση με τον Τούρκο ομόλογό του από σειρά ετών, πλην όμως, δεν έχει συμφωνηθεί και προγραμματισθεί συνάντησή τους για το προσεχές διάστημα. «Βεβαίως, ο κ. Δένδιας παραμένει ανοιχτός στο ενδεχόμενο μίας συνάντησης με τον κ. Τσαβούσογλου, όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες», υπογραμμίζουν οι ίδιες πηγές.
Υπενθυμίζεται ότι χθες Αθήνα και Άγκυρα συμφώνησαν να ξεκινήσει ο 61ος γύρος των διερευνητικών επαφών στις 25 Ιανουαρίου 2021, στην Κωνσταντινούπολη.
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
Συμφώνησαν να συναντηθούν με τον Έλληνα ομόλογό του Νίκο Δένδια, ωστόσο η συνάντηση θα καθοριστεί αργότερα, δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών στους Πρέσβεις της ΕΕ, με τους οποίους συναντήθηκε σήμερα.
Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου υποστήριξε ακόμη ότι ορισμένα κράτη ορισμένα κράτη μέλη της ΕΕ εισήγαγαν στην ΕΕ τα χρόνια διμερή προβλήματά τους με την Τουρκία και έγινε προσπάθεια να φέρουν σε αντιπαράθεση την Τουρκία με την ΕΕ.
Στην ομιλία του, ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι το 2020 θα το θυμόμαστε ως μια χρονιά που θα μείνει στην ιστορία καθώς έγινα πολλά πράγματα ταυτόχρονα με τον ιό της πανδημίας. Ωστόσο, είπε, από την άλλη έχει παραιτηθεί εμβάθυνση της παγκοσμιοποίησης. “Θυμηθήκαμε την σημασία της αλληλεγγύης, είδαμε πόσο επιταχύνθηκε η ψηφιοποίηση αλλά είδαμε και εικόνες που δεν ταιριάζουν στην ανθρωπότητα, καθώς έχασαν τη ζωή τους 1,8 εκατομμύρια άνθρωποι και οι συγκρούσεις δεν σταμάτησαν. Ελπίζουμε ότι το 2021 θα είναι έτος αλληλεγγύης, πολυμερούς, διπλωματίας και διαλόγου”, είπε.
“Τελευταία είχαμε δυσκολίες στις σχέσεις μας”
Η Τουρκία, ανέφερε, έχει παίξει ένα ιστορικό ρόλο σε όλες τις εξελίξεις που αφορούν την ήπειρο ως σημαντικός πρωταγωνιστής της Ευρώπης, προσθέτοντας ότι βρίσκεται ανάμεσα στους κύριους πρωταγωνιστές των περιοχών που αφορούν όλη την Ευρώπη όπως τα Βαλκάνια, η Μαύρη Θάλασσα, τη Βόρεια Αφρική, και τον Καύκασο. “Παρά τα κοινά αυτά στοιχεία μας, τα τελευταία χρόνια είχαμε δυσκολίες στις σχέσεις μας με την Ευρώπη. Πέρσι δυστυχώς αυτή η τάση συνεχίστηκε. Όταν χρειαζόμασταν περισσότερο τη συνεργασία, τα κανάλια συνεργασίας τέθηκαν σε αναστολή, οι ευκαιρίες χάθηκαν”, είπε.
Για Ελλάδα και Κύπρο
Ο κ. Τσαβούσογλου υποστήριξε ότι ο κύριος λόγος γι αυτό ήταν ότι “ορισμένα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης εισήγαγαν στην ΕΕ τα χρόνια διμερή προβλήματά τους με την Τουρκία”. “Έγινε προσπάθεια να φέρουν σε αντιπαράθεση την Τουρκία με την ΕΕ. Για παράδειγμα, η ΕΕ, η οποία τηρεί ουδέτερη στάση σε αυτό το θέμα μεταξύ των μελών της και μάλιστα δηλώνει ότι δεν έχει αρμοδιότητα γι αυτό το θέμα, όταν το θέμα ήταν η Τουρκία, ενήργησε εντελώς διαφορετικά. Σε αυτή τη διαδικασία μια έννοια θετική όπως η αλληλεγγύη χρησιμοποιήθηκε αρνητικά. Παρά τις εκκλήσεις μας για διάλογο και τις προσπάθειές μας, επιβλήθηκαν οι απαιτήσεις της μιας μόνο πλευράς”, είπε.
Υποστήριξε περαιτέρω ότι από τότε που ήρθαν στην εξουσία (το ΑΚΡ) το 2002, πάντα προσπαθούσαν να επιλύσουν τα προβλήματα της ανατολικής Μεσογείου και Κύπρου μέσω διαλόγου. “Το γεγονός ότι οι εκκλήσεις από την Τουρκία για το σχέδιο Ανάν και οι προτάσεις το 2002, 2011, 2012 και 2019 για τη δίκαιη κατανομή των πόρων και για διερευνητικές επαφές με την Ελλάδα παραμένουν χωρίς αποτέλεσμα, επί πέντε χρόνια αποδεικνύουν το πρόβλημα. Κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής τον Οκτώβριο, χρησιμοποιώντας απειλητική γλώσσα κατά της Τουρκίας το νερό ξεχείλισε από το ποτήρι, και υπήρξαν αντιδράσεις. Θα το κάνουμε πάλι αν επαναληφθεί το ίδιο”, ανέφερε.
Μεταρρυθμίσεις στην Τουρκία
Για τις μεταρρυθμίσεις στην Τουρκία, είπε ότι με την απόφαση της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ του Δεκεμβρίου άνοιξε ένα παράθυρο ευκαιρίας αλλά πρέπει να πιστέψουν σε αυτό και η ΕΕ και τα κράτη μέλη της. “Οι βασικές προσδοκίες μας από το 2021 είναι να δώσουμε ώθηση στη συνεργασία μας βάσει της συγκεκριμένης ατζέντας, να ανανεώσουμε την εμπιστοσύνη, να αρχίσουμε να εργαζόμαστε σε τομείς που μπορεί να δημιουργηθεί μια κατάσταση win win (όλοι κερδίζουν) το συντομότερο δυνατόν)”, ανέφερε. Ανέφερε ότι ο ίδιος θα βρίσκεται στις Βρυξέλλες στις 21 Ιανουαρίου.
Διάλογος με Ελλάδα και Γαλλία
Για τα ελληνοτουρκικά, ο κ. Τσαβούσογλου είπε ότι οι διερευνητικές συνομιλίες θα πραγματοποιηθούν αυτό τον μήνα στην Κωνσταντινούπολη. “Συμφωνήσαμε να συναντηθούμε με τον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια αργότερα. Την ημερομηνία θα την καθορίσουμε μετά”, ανέφερε.
Ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι έχουν αρχίζουν διαβουλεύσεις και με τη Γαλλία σχετικά με τις προξενικές τους σχέσεις, την ασφάλεια και τα περιφερειακά θέματα σε επίπεδο γενικών διευθύνσεων και γραφειοκρατών.”Οι συνάδελφοί μας εργάζονται αυτή τη στιγμή πάνω σε ένα οδικό χάρτη που προβλέπει αποκατάσταση πρώτα των σχέσεων μας και στη συνέχεια περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσεων», ανέφερε.
Πηγή: ΚΥΠΕ