25.9 C
Nicosia
Κυριακή 8 Σεπτέμβριος 2024 | 3:19

Στ. Κασσελάκης: Δεν θα αφήσω κανένα να τελειώσει τον ΣΥΡΙΖΑ

Την άποψη ότι οι επιθέσεις που έχει δεχθεί δείχνουν ότι όσοι τις έκακαν δεν αποδέχονται την βάση του κόμματος εξέφρασε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Στέφανος Κασσελάκης σε συνέντευξη που παραχώρηση χθες το βράδυ στην τηλεόραση του Ant1.

Ερωτηθείς για τους χαρακτηρισμούς που έχει δεχθεί και το αν τελικά είναι Αριστερός, ο κ. Κασσελάκης απάντησε καταφατικά, υποστηρίζοντας ότι το δείχνει έμπρακτα. «Πώς θα ήμουν με τον Ομπάμα και τον Μπάιντεν εάν ήμουν δεξιός», διερωτήθηκε, τονίζοντας ότι εκλέχτηκε δημοκρατικά από την βάση του κόμματος ενώ έκλεισε το μάτι σε όσους τον χαρακτηρίζουν Ντόναλντ Τραμπ υπενθυμίζοντας πως ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ προκάλεσε την εξέγερση στο Καπιτώλιο επειδή δεν αποδέχθηκε την ήττα του.

«’Οταν κάποιος από τη δεύτερη μέρα της θητείας μου στην προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ αρχίζει και μου δίνει ονόματα και επίθετα και όλους τους χαρακτηρισμούς που μπορεί να υπάρξουν, προφανώς τι δείχνει αυτό; Δείχνει ότι δεν αποδέχονται τη βάση του κόμματος», πρόσθεσε.

«Ενότητα ναι, αλλά άλλο εκεχειρία»

Αναφερόμενος στις εσωκομματικές εξελίξεις και το κύμα φυγής από τον ΣΥΡΙΖΑ που ξεκίνησε με την πρόταση για δημοψήφισμα στο εσωτερικό του κόμματος και την αποχώρησης της «Ομπρέλας», ο κ. Κασσελάκης διεμήνυσε ότι δεν θα αφήσει κανέναν να τελειώσει τον ΣΥΡΙΖΑ.

Απαντώντας σε ερώτηση εάν το δημοψήφισμα ήταν μια τακτική κίνηση για να αναγκάσει σε αποχωρήσεις, είπε: «Η πρότασή μου θα ήταν βάσει καταστατικού, αλλά βεβαίως υπήρχε κάποια στιγμή, όταν κάποιοι δεν θέλουν να προσφέρουν στο κόμμα, όπου κι εγώ έπρεπε να πάρω μία ξεκάθαρη θέση. Ενότητα ναι, αλλά άλλο εκεχειρία κι άλλο μια γροθιά. Για να πετύχουμε, πρέπει να είμαστε μια γροθιά».

Κληθείς να σχολιάσει την συνάντηση που είχε χθες με τον Αλέξη Τσίπρα, διέψευσε την πληροφορία ότι είχε ζητήσει συνάντηση με τον πρώην πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ πριν από την συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής και εκείνος αντιπρότεινε να το αφήσουν για εργότερα.

«Ούτε μια φορά δεν μου έχει πει όχι», είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως το χθεσινό τους τετ α τετ, μετά την συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής, πήγε «πάρα πολύ καλά». Μάλιστα δήλωσε πως συνυπογράφει όσα ανέφεραν μετά την συνάντηση πηγές από το περιβάλλον του Αλέξη Τσίπρα, περί αφοσίωσης στο καταστατικό του κόμματος. «Θεωρώ ότι έχω υπάρξει ο πρώτος ο οποίος έχει πει ”θα τηρήσω πλήρως το καταστατικό”. Και μάλιστα ήμουν ο μόνος υποψήφιος στις εκλογές μας που είχε δεσμευτεί ότι θα έμεινε στον ΣΥΡΙΖΑ, ανεξαρτήτως αποτελέσματος», σημείωσε.

Σε άλλη ερώτηση, σχετικά με τους λόγους που τον οδήγησαν να ασχοληθεί με την πολιτική σκηνή της Ελλάδας, ανέφερε ότι είδε στον προοδευτικό χώρο στην χώρας μας ένα κενό. «Είδα ένα κενό για μια αξιόπιστη και υβριδική πρόταση».

«Ο Τσακαλώτος έχει μια εμμονή με την αύξηση των φόρων»

Όταν ρωτήθηκε για την οικονομία, δήλωσε ότι η φορολογία στους μισθωτούς πρέπει να μειωθεί και ότι το φορολογικό σύστημα πρέπει να απλοποιηθεί.

Αναφερόμενος στο «μαξιλάρι» των 37 δισ. ευρώ της περιόδου της διακυβέρνησης Τσίπρα, «χρέωσε» επίσης τις αποφάσεις για τη φορολογία αποκλειστικά στον Ευκλείδη Τσακαλώτο, υποστηρίζοντας ότι ως υπουργός Οικονομικών τότε θα μπορούσε να είχε κάνει τότε καλύτερη διαπραγμάτευση με την τρόικα.

«Πιστεύω ότι ο κ. Τσακαλώτος έχει μια εμμονή με την αύξηση των φόρων. Έχει εμμονή. Ίσως και μια ιδεοληψία εναντίον της μεσαίας διαστρωμάτωσης στην κοινωνία. Εγώ δεν είμαι υπέρ της φοροεπιδρομής», είπε χαρακτηριστικά.

«Δεν ταυτίζομαι με τη γλώσσα του Πολάκη»

Σχολιάζοντας τα όσα έχει πει ο Πάνος Σκουρλέτης για τα τρολ του διαδικτύου, ανέφερε ότι «είπε κάτι χωρίς καμία απόδειξη… Προσέβαλλε το κόμμα και το μόνο το οποίο έκανε ήταν να αποδείξει για ποιο λόγο έπρεπε να διαγραφεί. Αυτό έκανε ο κ. Σκουρλέτης, για άλλη μια φορά». Μάλιστα επανέλαβε πολλές φορές ότι το θέμα έχει ερευνηθεί και δεν ισχύει.

Σχετικά με τον Παύλο Πολάκη, είπε ότι ταυτίεται με τη γλώσσα του. Παράλληλα έκανε λόγο για ένα άνθρωπο παραγωγικό με καλές ιδέες.

«Δεν ταυτίζομαι με τη γλώσσα που έχει χρησιμοποιήσει στο παρελθόν. Πάντως, να πούμε ότι από τότε που ανέλαβα τουλάχιστον εγώ, τον Σεπτέμβριο, δεν έχω δει κάποια γλώσσα που να είναι τοξική από μέρους του. Αλλά το βασικό είναι ότι ο κ. Πολάκης είναι ένας παραγωγικός άνθρωπος με καλές ιδέες. Ήταν πολύ καλός στο υπουργείο Υγείας. Ήταν πολύ καλός στο τομέα Διαφάνειας του κόμματος. Και όπως είπα και στην Κεντρική Επιτροπή το Σαββατοκύριακο, όλοι θα κριθούν από το έργο τους. Συνεισφέρει το έργο τους σε μια προοδευτική κυβερνητική Αριστερά; Από εκεί θα κριθούν όλοι», σημείωσε.

«Αποστάτες» εάν φύγουν από το κόμμα οι 6+6 η Έφη Αχτσιόγλου και η ομάδα των 6+6

Σε ερώτηση εάν μείνουν ή φύγουν η Έφη Αχτσιόγλου και η ομάδα των 6+6, τους οποίους χαρακτήρισε «πολύ αξιόλογα» άτομα, ο κ. Κασσελάκης επανέλαβε ότι έχει τείνει χείρα φιλίας.

«Δεν μπορώ να φανταστώ ότι 50 χρόνια μετά το Πολυτεχνείο -ξέρουμε πώς φτάσαμε στη Χούντα- ότι αυτοί οι αξιόλογοι άνθρωποι που γνωρίζουν τους αγώνες του χώρου μας, θα γίνουν αποστάτες. Δεν μπορώ να το πιστέψω. Πιστεύω ότι θα μείνουν στο κόμμα. Και ειλικρινά σας λέω ότι δεν υπάρχει στενός κύκλος. Είναι πολύ αξιόλογα στελέχη. Ο Νάσος Ηλιόπουλος έχει ένα μεγάλο ακτιβιστικό χαρακτήρα στο έργο του, που μου ταιριάζει ο τρόπος που πολιτεύεται. Ο Αλέξης Χαρίτσης έχει πολύ μεγάλη τεχνοκρατική επάρκεια. Του είχα ζητήσει αρκετές φορές να είναι τομεάρχης Οικονομικών. Πιστεύω ότι πρέπει να μείνουν στον χώρο και ότι μπορούμε να κάνουμε πολλά μαζί. Και στο πολιτικό κέντρο που θέλω να δημιουργήσω από εδώ και πέρα, θα έχουν ισότιμη θέση», δήλωσε.

Εκτίμησε πάντως ότι δεν θα φύγουν και διευκρίνισε πως είτε μείνουν είτε φύγουν ο ίδιος θα παραμείνει. «Δεν θα αφήσω τον ΣΥΡΙΖΑ να σταματήσει ή να αποδομηθεί, με τίποτα. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχίσει ακάθεκτος. Αλλά επαναλαμβάνω: πιστεύω ότι θα μείνουν και πιστεύω ότι θα προσφέρουν και πολλά. Διότι όντως είναι από τα ικανότατα μας στελέχη».

«Δεν είμαι δογματικά εναντίον του φράχτη»

Επανερχόμενος στη ζήτημα του φράχτη στον Έβρο, ο κ. Κασσελάκης επανέλαβε την κριτική του στο πρόσωπο του Κυριάκου Μητσοτάκη αναφέροντας ότι η επίσκεψή του στον Έβρο μετά τα Τέμπη ήταν η ώθηση που τον παρότρυνε να ασχοληθεί με τα κοινά. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, ο πρωθυπουργός εργαλειοποίησε τον φράχτη «για να μπορεί να προκαλέσει ακροδεξιά ένστικτα του κόσμου».

«Να είμαστε ειλικρινείς. Και το είδατε αυτό και μετά, στις επαναληπτικές εκλογές με τη Ροδόπη, πάλι εργαλειοποιεί τα ακροδεξιά ένστικτα. Και το βλέπετε και τώρα στη διακυβέρνησή του με τον κ. Βορίδη και τον κ. Βελόπουλο», είπε.

Πάντως, όπως αποκάλυψε, δεν είναι δογματικά εναντίον του φράχτη.  «Θα σεβαστώ αυτό το οποίο μου λένε οι Ένοπλες Δυνάμεις. Άμα οι Ένοπλες Δυνάμεις θεωρούν ότι είναι ένα χρήσιμο εργαλείο, βεβαίως να το ολοκληρώσουμε. Αλλά πρέπει να ξέρουμε και ποιο είναι το κόστος και η απόδοση αυτού του εργαλείου. Όπως σε οποιοδήποτε εργαλείο», εξήγησε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

LIVE: Η ομιλία Μητσοτάκη στη ΔΕΘ

Η ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην 88η ΔΕΘ, στο Συνεδριακό Κέντρο «Ιωάννης Βελλίδης».   Ακολουθούν σημεία της ομιλίας του πρωθυπουργού: Βρίσκομαι στη Θεσσαλονίκη για 6η...

Ερντογάν: «Ισλαμική συμμαχία» ως αντίβαρο στο Ισραήλ

Τη δημιουργία μιας συμμαχίας ζήτησε από τις μουσουλμανικές χώρες ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για να αντιμετωπίσουν «την αυξανόμενη απειλή του επεκτατισμού» του...

35 μικρές επιχειρήσεις στην πρωτοβουλία της Πρώτης Κυρίας “Πάμε Τρίοδος”

Με την παρουσία συνολικά 35 μικρών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην ευρύτερη περιοχή, πραγματοποιείται σήμερα στους κήπους της προεδρικής κατοικίας στο Τρόοδος, από τις έντεκα...

Ο Πορτογάλος Pizzi στον ΑΠΟΕΛ

O ΑΠΟΕΛ ανακοίνωσε το νέο μεταγραφικό του απόκτημα, τον Pizzi. Η ανακοίνωση της ομάδας Η εταιρεία ΑΠΟΕΛ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ (ΔΗΜΟΣΙΑ) ΛΤΔ ανακοινώνει την έναρξη της συνεργασίας...

Γιλμάζ: Η Τουρκία θα συνεχίζει να υποστηρίζει την ανάπτυξη ψευδοκράτους

Η Τουρκία θα συνεχίζει να υποστηρίζει την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της «τδβκ» - όπως χαρακτήρισε το ψευδοκράτος - ανέφερε ο Τούρκος αντιπρόεδρος Τζεβντέτ...

Κανονικά η συνεδρία του Συνοδικού Δικαστήριο τη Δευτέρα

Κανονικά θα διεξαχθεί η συνεδρία του Συνοδικού Δικαστήριο τη Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου και δεν υπάρχει πρόθεση αναβολής, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Χριστάκης Ευσταθίου, εκπρόσωπος της...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!