10.8 C
Nicosia
Δευτέρα 20 Ιανουαρίου 2025 | 10:28

Πρώην Τούρκος διπλωμάτης: «Σημαντική αλλά όχι καθοριστικής σημασίας η συνάντηση Ερντογάν-Μητσοτάκη»

«Τα προβλήματα στο Κυπριακό και στα ελληνοτουρκικά δεν είναι ανυπέρβλητα» επισημαίνει το πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος του τουρκικού διπλωματικού σώματος, Ενγκίν Σολάκογλου, στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΚΥΠΕ), ο οποίος προσθέτει ότι η νέα συνάντηση του Έλληνα Πρωθυπουργού με τον Τούρκο Πρόεδρο είναι αξιοσημείωτη.

Ο κ. Σολάκογλου, ο οποίος για πολλά χρόνια, με την ιδιότητα του Τούρκου διπλωμάτη παρακολούθησε από κοντά τις εξελίξεις στο Κυπριακό και στην Ανατολική Μεσόγειο, τοποθετεί στο επίκεντρο της συνάντησης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Κυριάκο Μητσοτάκη τις εξελίξεις στην Ουκρανία.

Ο πρώην Τούρκος διπλωμάτης και νυν αναλυτής και μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος της Τουρκίας (ΤΚΡ), προβάλλει την άποψη ότι η συνάντηση Ερντογάν-Μητσοτάκη δεν είναι αρκετή για αλλαγή σελίδας στα ελληνοτουρκικά. Επίσης, εκφράζει προβληματισμό για την τροπή των εξελίξεων στο Κυπριακό, προειδοποιώντας για τον κίνδυνο της τελικής διχοτόμησης.

«Σημαντική η συνάντηση Ερντογάν-Μητσοτάκη»

Στα πλαίσια μιας γενικής αξιολόγησης της νέας συνάντησης του Προέδρου της Τουρκίας με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας, ο έμπειρος Τούρκος διπλωμάτης και αναλυτής προβάλλει την άποψη ότι «ως πρώην διπλωμάτης, πιστεύω ότι η διπλωματία μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας δεν πρέπει να διακοπεί σε καμία περίπτωση. Ως εκ τούτου, είναι σημαντική εξέλιξη η συνάντηση Ερντογάν-Μητσοτάκη».

Τονίζοντας ότι στο υπόβαθρο της χθεσινής συνάντησης ξεχώρισε η κρίση στην Ουκρανία, ο κ. Σολάκογλου προσθέτει ότι «σε αυτή την κρίση, βλέπουμε ότι παρά τους ιστορικούς πολιτιστικούς δεσμούς της με τη Ρωσία, η Ελλάδα ευθυγραμμίζεται πλήρως με τις Ηνωμένες Πολιτείες και συμμορφώνεται με τις κυρώσεις. Και το τουρκικό κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) προσπαθεί να υιοθετήσει μια πιο μετριοπαθή προσέγγιση τόσο για αντικειμενικούς όσο και υποκειμενικούς λόγους».

Στα παραπάνω, ο πρώην Τούρκος διπλωμάτης προσθέτει την επισήμανση ότι την παρούσα περίοδο η θέση της Ελλάδας στο διπλωματικό προσκήνιο είναι πιο ισχυρή σε σχέση με αυτήν της Τουρκίας. Και αυτό διότι, το προηγούμενο διάστημα, πριν το ξέσπασμα της κρίσης στην Ουκρανία, την τουρκική εξωτερική πολιτική χαρακτήριζαν σειρά «ζιγκ-ζαγκ» και ασυνεπείς επιλογές.

Η επόμενη περίοδος στα ελληνοτουρκικά

Σχετικά με τις εξελίξεις που ακολουθούν στα ελληνοτουρκικά μετά τη συνάντηση Ερντογάν-Μητσοτάκη στην Κωνσταντινούπολη, ο κ. Σολάκογλου προβάλλοντας την άποψη ότι «αυτή η συνάντηση από μόνη της δεν μειώνει τις εντάσεις στις διμερείς σχέσεις» προσθέτει τα εξής: «Η διεθνής συγκυρία είναι υπέρ της Ελλάδας. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη με την κίνηση της Αλεξανδρούπολης έδειξε ότι προωθεί τη στενή συνεργασία με τις ΗΠΑ (ο συνομιλητής αναφέρεται στην χρήση εγκαταστάσεων στην Αλεξανδρούπολη από τις ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ). Σε μια συγκυρία όπου η «ρωσική επιθετικότητα» έχει γίνει το κύριο θέμα της ημερήσιας διάταξης, στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη, η Τουρκία δεν έχει την δυνατότητα να θέσει στην ημερήσια διάταξη αποτελεσματικά τα δικά της αιτήματα, λ.χ. το ζήτημα του αφοπλισμού των νησιών του Αιγαίου. Και δεν θα πρέπει να εκπλαγούμε σε περίπτωση που στο εγγύς μέλλον σε αυτά τα νησιά δούμε την δημιουργία αμερικανικών βάσεων».

Εν συντομία λοιπόν, ο κ. Σολάκογλου πιστεύει ότι το επόμενο διάστημα Τουρκία και Ελλάδα δεν πρόκειται να σημειώσουν αξιοσημείωτη πρόοδο σε όλα τα «ανοιχτά» ζητήματα που βρίσκονται στο προσκήνιο των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Και αυτό διότι, τόσο η διεθνής συγκυρία αλλά κυρίως οι χειρισμοί των κυβερνήσεων σε Ελλάδα και Τουρκία περιορίζουν τα περιθώρια διπλωματικών ελιγμών σε σειρά ζητημάτων.

Το Κυπριακό και τα ενεργειακά

Απαντώντας σε ερώτημα του ΚΥΠΕ σχετικά με τον αντίκτυπο των προαναφερόμενων εξελίξεων στο Κυπριακό και στο ενεργειακό ζήτημα, ο κ. Σολάκογλου αναφέρει ότι «δεν συμμερίζομαι την προσδοκία ότι η συζήτηση για τον ενεργειακό εφοδιασμό της ΕΕ με αφορμή τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας θα αυξήσει το ενδιαφέρον για τις ενεργειακές πηγές ορυκτού της Ανατολικής Μεσογείου και θα ενισχύσει την προοπτική συμφιλίωσης».

Ο κ. Σολάκογλου προσθέτει τα εξής: «Είναι αλήθεια ότι η κυβέρνηση του ΑΚΡ προχωρά σε σειρά (διπλωματικών) παραχωρήσεων για να προσεγγίσει τις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι προσπάθειες προσέγγισης της Αρμενίας, του Ισραήλ και των ΗΑΕ είναι μέρος αυτής της στρατηγικής. Ωστόσο, δεν παρατηρούμε παρόμοια βήματα του AKP στην Κύπρο».

Χαρακτηρίζοντας την πολιτική της τουρκικής κυβέρνησης για το Κυπριακός ως «σύνολο βημάτων που δεν εμπεριέχουν ενθαρρυντικά μηνύματα για την λύση», ο κ. Σολάκογλου προσθέτει ότι «στο Βορρά -κατεχόμενα- προωθείται μια εσκεμμένη, de facto πολιτική προσάρτησης. Το μοναδικό αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής θα είναι η διχοτόμηση. Οι τρέχουσες συνθήκες δεν αφήνουν περιθώρια αισιοδοξίας».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!