17.8 C
Nicosia
Σάββατο 18 Ιανουαρίου 2025 | 15:08

Πρόταση μομφής: Μάχη μέχρις εσχάτων μεταξύ Μητσοτάκη και Τσίπρα

«Κόκκινο» αναμένεται να χτυπήσει σήμερα (27/01) το πολιτικό θερμόμετρο, επί της διαδικασίας της πρότασης μομφής που έχει ξεκινήσει από την Τετάρτη (25/01). Σήμερα, λοιπόν, όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών, με τις οποίες ολοκληρώνονται οι διαδικασίες που προβλέπονται από τον Κανονισμό της Βουλής.

Αλέξης Τσίπρας και Κυριάκος Μητσοτάκης διασταυρώνουν τα ξίφη τους για το θέμα των υποκλοπών και όχι μόνο. Ο μεν αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναμένεται να πάρει πρώτος τον λόγο από το βήμα της Βουλής, λόγω της διαδικασίας, επιδιώκοντας να προκαλέσει τον πρωθυπουργό προκειμένου να πάρει απαντήσεις για το πόρισμα της ΑΔΑΕ και για τους λόγους που έγιναν οι επισυνδέσεις.

Ο δε πρωθυπουργός αναμένεται να συγκρίνει το έργο της κυβέρνησης του με την κυβέρνηση του κ. Τσίπρα, προσθέτοντας τις παρακολουθήσεις που έχουν γίνει επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ. Ακόμη, ο ίδιος αναμένεται να τονίσει την ανάγκη που έχει η χώρα να διατηρηθεί στην τροχιά που έχει επιτύχει η κυβέρνηση της ΝΔ.

Ο πόλεμος των ανακοινώσεων

Το πολιτικό θερμόμετρο αυτές τις ημέρες βρίσκεται στα ύψη ιδιαίτερα μεταξύ της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ, με τα δύο κόμματα να έχουν επιδοθεί σε έναν άνευ προηγουμένου πόλεμο ανακοινώσεων. Σε ανακοίνωση της, η ΝΔ μίλησε για υπόγειες διαδρομές του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος αποφάσισε να μετατρέψει την ανεξάρτητη αρχή (ΑΔΑΕ) σε προεκλογικό ορμητήριο, κάνοντας αναφορά στο σε σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας «Απογευματινή».

Το γεγονός αυτό, όπως αναφέρει η Νέα Δημοκρατία «έχει φανεί όλο το προηγούμενο διάστημα με την εργαλειοποίηση της ΑΔΑΕ και αποδείχθηκε ακόμη πιο έντονα χθες όταν ο κ.Τσίπρας έφθασε να παρανομεί από το βήμα της Βουλής, αναφέροντας ονόματα και επικαλούμενος τη συνάντησή του με τον κ.Ράμμο, τον οποίο είχε προτείνει σε αυτή τη θέση ένα μήνα πριν από τις εκλογές του 2019».

Από την άλλη πλευρά, κοινοβουλευτικές πηγές του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρουν ότι καταστρατηγήθηκε ο κανονισμός της Βουλής, σε ό,τι έχει να κάνει με τη διάρκεια της συζήτησης για την πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Η κυβέρνηση και ο Πρόεδρος της Βουλής κατάφεραν να ευτελίσουν έναν ακόμα θεσμό της Δημοκρατίας, τη Βουλή των Ελλήνων», αναφέρουν χαρακτηριστικά πηγές από τον ΣΥΡΙΖΑ και προσθέτουν: «Με μεθοδεύσεις και μεταμεσονύκτιους τακτικισμούς κουρέλιασαν τον κανονισμό της Βουλής που προβλέπει τριήμερη συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού για την συνταγματική εκτροπή της παγίδευσης των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων».

Καταγγελίες ΣΥΡΙΖΑ για πολίτη που μολύνθηκε με predator από την πλατφόρμα του εμβολίου

Εντυπώσεις προκάλεσε η παρέμβαση του Γιάννη Ραγκούση που εγκάλεσε τον υπουργό Κυριάκο Πιερρακάκη, να δώσει εξηγήσεις γιατί ένας πολίτης που ανέμενε μήνυμα υπενθύμισης για να κάνει το εμβόλιο έλαβε παραποιημένο μήνυμα από την διεύθυνση emvolio.gr το οποίο ήταν παγιδευμένο με το λογισμικό predator.

Ο κ. Πιερρακάκης πρέπει να εξηγήσει πώς οι χειριστές του «ενιαίου κέντρου παράνομων υποκλοπών ΕΥΠ και predator με έδρα το Μέγαρο Μαξίμου» γνώριζαν το αυστηρά προσωπικό δεδομένο του πολίτη για το πότε είχε κλείσει το ραντεβού του για να πραγματοποιήσει αυτό το εμβόλιο. Σημείωσε μάλιστα, ότι, όπως θα παθαίναμε όλοι, ο πολίτης πάτησε τον σύνδεσμο και επιμολύνθηκε το κινητό του, και παραδόθηκαν οι επικοινωνίες του και η προσωπική του ζωή στο predator. «Να έρθει να εξηγήσει και για αυτή την υπόθεση και για την υπόθεση Majoritas, εκτός εάν προτιμά να στείλει απευθείας την παραίτησή του», είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

«Το Εθνικό Σύστημα Εμβολιασμών κρατά όλα τα στοιχεία των μηνυμάτων που στέλνει και είναι «αστείο» να λέγεται ότι το κράτος στέλνει μηνύματα σε πολίτες που είναι μολυσμένα», ανέφερε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, απαντώντας σε προηγούμενη καταγγελία του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ. Συνέχισε δε μιλώντας για συνωμοσιολογία, σημειώνοντας ότι υπάρχουν εκατοντάδες τρόποι υφαρπαγής στοιχείων χρηστών, πχ με απόκτηση πρόσβασης στο ηλεκτρονικό τους ταχυδρομείο. 

Πώς αξιολογεί ο ΣΥΡΙΖΑ την τριήμερη διαδικασία

Από την αρχή της διαδικασίας και λόγω της συντόμευσης από την πλευρά της πλειοψηφίας, η Κουμουνδούρου βλέπει μία «μεθόδευση» στο τεχνικό σκέλος της από πλευράς του Μεγάρου Μαξίμου, με πηγές να σχολιάζουν πως «η Κυβέρνηση πρόκειται να υπερασπιστεί για τρεις ημέρες το παρακράτος, ενώ προσπαθούσαν απλά να περάσουν τις αποκαλύψεις ως «κανονικότητα».

Με βάση τον παραπάνω συλλογισμό, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρει πως αυτές τις τρεις ημέρες θα προσπαθούν να πετάξουν τη μπάλα στην εξέδρα με αντιπερισπασμούς.  Η αξιωματική αντιπολίτευση δεν περιμένει διαρροές από την κυβερνητική πλειοψηφία, μία ανάσα πριν τις εκλογές, αποδίδοντας ωστόσο συλλογικές πολιτικές ευθύνες και στους 156 βουλευτές, οι οποίοι ψηφίζοντας την Κυβέρνηση αναγκάζονται να πάρουν την ξεκάθαρη θέση και να μετατρέψουν, όπως λένε στην Κουμουνδούρου, «ένα σκάνδαλο Μητσοτάκη σε σκάνδαλο συνολικά της παράταξης».

Τέλος, καθ’ όλη την διάρκεια της διαδικασίας, σύμφωνα με την Κουμουνδούρου, η αξιωματική αντιπολίτευση κορύφωσε τη στάση της με το υπέρτατο θεσμικό όπλο, δηλαδή την κατάθεση πρότασης μομφής κατά της κυβέρνησης λίγους μήνες πριν τις εκλογές, επιδεικνύοντας μεθοδικότητα και αντανακλαστικά που μένει να αποτιμηθούν ως προς την απήχησή τους στις προσεχείς δημοσκοπήσεις.

Τι προβλέπεται για την πρόταση μομφής

Η πρόταση μομφής είναι μία διαδικασία που προβλέπεται από το άρθρο 84 του Συντάγματος.  Σύμφωνα με όσα αναφέρει, η Bουλή μπορεί με απόφασή της να αποσύρει την εμπιστοσύνη της από την Kυβέρνηση ή από μέλος της. Πρόταση δυσπιστίας μπορεί να υποβληθεί μόνο μετά την πάροδο εξαμήνου αφότου η Bουλή απέρριψε πρόταση δυσπιστίας.

H πρόταση μομφής πρέπει να είναι υπογραμμένη από το ένα έκτο τουλάχιστον των βουλευτών και να περιλαμβάνει σαφώς τα θέματα για τα οποία θα διεξαχθεί η συζήτηση. Kατ’ εξαίρεση μπορεί να υποβληθεί πρόταση δυσπιστίας και πριν από την πάροδο εξαμήνου, αν είναι υπογραμμένη από την πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών.

H συζήτηση για την πρόταση εμπιστοσύνης ή δυσπιστίας αρχίζει μετά δύο ημέρες από την υποβολή της σχετικής πρότασης, εκτός αν η Kυβέρνηση, σε περίπτωση πρότασης δυσπιστίας, ζητήσει να αρχίσει αμέσως η συζήτηση, η οποία δεν μπορεί να παραταθεί πέρα από τρεις ημέρες από την έναρξή της. H ψηφοφορία για την πρόταση εμπιστοσύνης ή δυσπιστίας διεξάγεται αμέσως μόλις τελειώσει η συζήτηση, μπορεί όμως να αναβληθεί για σαράντα οκτώ ώρες, αν το ζητήσει η Kυβέρνηση.

Πρόταση δυσπιστίας γίνεται δεκτή, μόνο αν εγκριθεί από την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών. Ο κανονισμός της Βουλής (άρθρο 142) επισημαίνει πως η συζήτηση στην Ολομέλεια ολοκληρώνεται το αργότερο τη δωδεκάτη νυκτερινή της τρίτης ημέρας από την έναρξή της με ονομαστική ψηφοφορία.

Πηγή: In.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!