3.8 C
Nicosia
Σάββατο 25 Ιανουαρίου 2025 | 3:22

Παππάς για «νομοσχέδιο Πέτσα ΜΜΕ»: Η ασυδοσία ενάντια στους εργαζόμενους δεν στηρίζει τον Τύπο

«Όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας, το 2015, βρήκε ένα τηλεοπτικό τοπίο αρρύθμιστο για 30 χρόνια», τονίζει ο βουλευτής Νότιου Τομέα Β’ Αθηνών του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και πρώην υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς.

Ο κ. Παππάς,  σε άρθρο του που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Η Αυγή», συμπληρώνει ότι οι σχετικές προβλέψεις του συντάγματος και των νόμων δεν τηρούνταν, η αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών πήγαινε από παράταση σε παράταση, τα κανάλια δεν κατέβαλλαν τίμημα για τη χρήση του φάσματος, το Δημόσιο δεν εισέπραττε ούτε τα τέλη χρήσης συχνοτήτων και τον φόρο διαφήμισης, προστασία των θέσεων εργασίας και των δικαιωμάτων των εργαζομένων δεν είχε θεσπιστεί ποτέ.

Τεσσεράμισι χρόνια μετά, προσθέτει, η κυβέρνησή μας παρέδιδε ένα τοπίο απολύτως ρυθμισμένο, απολύτως συμβατό με τις προβλέψεις των νόμων και του συντάγματος της χώρας.

• Η ΕΡΤ ήταν και πάλι σε πλήρη λειτουργία και με δικό της δίκτυο.

• Οι τηλεοπτικοί σταθμοί κατέβαλλαν τίμημα για τις άδειες (35 εκατ. ευρώ ο καθένας για μία δεκαετία).

• Οι θέσεις εργασίας στα κανάλια διπλασιάστηκαν και προστατεύτηκαν. Η πρόβλεψη του νόμου 4339/2015 για ελάχιστο αριθμό 400 εργαζομένων, με σύμβαση εργασίας, ανά σταθμό, είναι η βασική ασπίδα προστασίας. Τον Ιανουάριο του 2015 είχαμε 2.300 εργαζόμενους στα κανάλια πανελλαδικής εμβέλειας μαζί με αυτούς της ΝΕΡΙΤ. Το 2019 φτάσαμε στους 5.500 εργαζόμενους (συμπεριλαμβανομένων εκείνων της ΕΡΤ).

• Οι παραγωγές (τηλεοπτικές και κινηματογραφικές) είχαν πληθύνει. Τον Ιανουάριο του 2015, η πρωτογενής παραγωγή στο ελληνικό σίριαλ και τη μυθοπλασία ήταν μηδενική. Το 2019, τα ελληνικά κανάλια είχαν στο πρόγραμμά τους συνολικά περίπου 30 σειρές. Ελληνικές παραγωγές. Με παραγωγή τους εντός της χώρας, με φορολογικά έσοδα και, βεβαίως, απασχόληση.

«Η πολιτική μας απέδωσε διότι είχε ξεκάθαρους άξονες: την αδειοδότηση των καναλιών, την προστασία των θέσεων εργασίας σε αυτά, την ενίσχυση των εγχώριων παραγωγών μέσω της ίδρυσης του Εθνικού Κέντρου Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας (ΕΚΟΜΕ)», σημειώνει ο κ. Παππάς.

Όσα, δηλαδή, όπως υποστηρίζει ο Ν. Παππάς,  μεθοδικά και με θρασύτητα, θέλει να ξηλώσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη εδώ και 17 μήνες. Με πιο πρόσφατη πρωτοβουλία της , τονίζει, το νομοσχέδιο Πέτσα, το οποίο καταργεί όσα επί της ουσίας είχαν επιτευχθεί. Είναι προφανές ότι:

• Τα συμφέροντα του Δημοσίου δεν θα προστατευτούν με την έντεχνη μείωση του τιμήματος για τις τηλεοπτικές άδειες.

• Οι θέσεις εργασίας στα κανάλια δεν θα διατηρηθούν με τη μείωση του ελάχιστου αριθμού των εργαζομένων ανά τηλεοπτικό σταθμό από 400 σε 280. Ούτε με την αντικατάσταση της υποχρέωσης σύναψης συμβάσεων εργασίας από το ελευθέρας στα «μπλοκάκια».

• Η τόνωση της εγχώριας παραγωγής και της απασχόλησης στον κλάδο δεν θα διατηρηθεί, αφού πλέον θα καλύπτονται και δαπάνες παραγωγών στο εξωτερικό, στερώντας πόρους από το εσωτερικό.

Ο κ. Παππάς αναφέρει ότι τον κ. Μητσοτάκη, προφανώς, δεν τον αφορούν οι θέσεις εργασίας. Είναι άλλωστε, συμπληρώνει, καθ’ ομολογίαν, ανέμελος, καθησυχασμένος και αιφνιδιασμένος, καθώς και ο βασικός υπεύθυνος για την πανδημική και οικονομική τραγωδία που βιώνει ο λαός.

«Σήμερα μειώνει τον αριθμό των εργαζομένων ανά κανάλι σε 280. Αφού πρώτα, τον Οκτώβριο του 2015, μας εγκαλούσε στη Βουλή για τους «τόσο αυστηρούς περιορισμούς σχετικά με τον αριθμό των απασχολούμενων στα τηλεοπτικά μέσα, λέγοντας ότι ‘είναι παράξενη έννοια κρατισμού αυτή, όπου ο αρμόδιος υπουργός και η νομοθετική εξουσία προσδιορίζει σε μια ιδιωτική επιχείρηση το πόσους εργαζόμενους θα έχει’», προσθέτει.

«Η δική μας πολιτική λοιπόν, αυτή που πολεμήθηκε, απέδωσε. Πολλοί πίστεψαν τότε ότι θα κόστιζε σε θέσεις εργασίας. Αποδείχθηκε το ακριβώς αντίθετο. Πολλοί επίσης πίστεψαν ότι ο νόμος 4339/2015 βγήκε αντισυνταγματικός. Προφανώς, αυτό δεν ισχύει. Αν ίσχυε, δεν θα υπήρχε καμία λογική για απεργιακές κινητοποιήσεις ώστε να μην αλλάξει. Ο νόμος εφαρμόζεται. Τα κανάλια λειτουργούν με βάση τον νόμο 4339/2015. Πλήρωσαν τις πρώτες δόσεις για τις άδειες με βάση τον νόμο 4339/2015 και τον διαγωνισμό του Αυγούστου του 2016. Οι θέσεις εργασίας προστατεύονται με βάση τον νόμο 4339/2015», υποστηρίζει ο κ. Παππάς.

«Σε αυτή την κρίσιμη στιγμή, είμαστε βέβαιοι ότι όλοι, ακόμα και δυνάμεις που δεν στήριξαν ενεργά την πρόνοια του συγκεκριμένου νόμου για τουλάχιστον 400 εργαζόμενους ανά κανάλι, τώρα αντιλαμβάνονται το πόσο κρίσιμη είναι εκείνη η νομοθετική ρύθμιση. Και πόσο αναγκαίο είναι να δοθεί μια από κοινού μάχη για να ανατραπεί η σημερινή πρωτοβουλία της Ν.Δ», υπογραμμίζει.

Επίσης, ο κ. Παππάς, θεωρεί ότι τα Μέσα Ενημέρωσης -όλα, όχι μόνο τα κανάλια πανελλαδικής εμβέλειας- πρέπει να στηριχθούν με όρους διαφάνειας και με κριτήριο κυρίως την απασχόληση. Η ασυδοσία ενάντια στους εργαζόμενους δεν αποτελεί στήριξη για τον Τύπο.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία έχει ασκήσει συμπαγή και συνεκτική πολιτική, έχει και άρτιες προτάσεις για τη στήριξη αυτού του τόσο ευαίσθητου για τη Δημοκρατία τομέα. Και είναι στο πλευρό των εργαζομένων. Ανεπιφύλακτα», καταλήγει στο άρθρο του ο Νίκος Παππάς.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!