Με θετικό τρόπο για τις ελληνοαιγυπτιακές σχέσεις επιλύθηκε το θέμα που δημιουργήθηκε με την αδειοδότηση Οικοπέδων για έρευνα υδρογονανθράκων από την Αίγυπτο στην Ανατολική Μεσόγειο. Λίγες ώρες μετά την επίσκεψη Δένδια στο Κάιρο και τις συνομιλίες με τον ομόλογό του, το ζήτημα επιλύθηκε με νέα χάραξη του συγκεκριμένου οικοπέδου.
Μετά το τηλεφώνημα του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο Αλ Σισι και την διαρκή επικοινωνία του Ν. Δένδια με τον Σ. Σούκρυ ο Έλληνας υπουργός μετέβη χθες 8/3 στο Κάϊρο για συνομιλίες με τον ομόλογο του και λίγες ώρες αργότερα, σύμφωνα με την ΕΡΤ, το πρόβλημα λύθηκε με πρωτοβουλία της αιγυπτιακής πλευράς. Ο κ. Δένδιας μάλιστα από την Λευκωσία που μετέβη μετά το Κάιρο, είχε προαναγγείλει ότι με τις αναρτήσεις των Αιγυπτίων , το θέμα θεωρείται λήξαν.
Λίγο πριν από τα μεσάνυχτα δημοσιεύθηκε ο αναθεωρημένος χάρτης του οικοπέδου 18 το οποίο πλέον σταματά στον 28ο μεσημβρινό όπου τελειώνει και η οριοθέτηση με την Ελλάδα και δεν εκτείνεται ανατολικά όπως προέβλεπε ο προηγούμενος χάρτης. Κάτι που είχε δώσει την ευκαιρία στην τουρκική ηγεσία σχεδόν να πανηγυρίζει ότι η Αίγυπτος αναγνώρισε τις δικές της αξιώσεις στην Ανατολική Μεσόγειο.
Η χθεσινή εξέλιξη είναι εξαιρετικά σημαντική: όχι μόνο αποκαθίσταται η τάξη, στο θέμα της οριοθέτησης των Αιγυπτιακών οικοπέδων ώστε να μην αφορούν σε μη οριοθετημένη περιοχή, αλλά αποτελεί πλήρη και έμπρακτη επαναβεβαίωση εκ μέρους της Αίγυπτου της Ελληνοαιγυπτιακής Συμφωνίας μερικής οριοθέτησης που υπέγραψαν οι κ.Δένδιας και Σουκρυ τον περασμένο Αύγουστο την οποία έχει δηλώσει η Τουρκία ότι δεν αναγνωρίζει.
Επίσης η κίνηση αυτή πραγματοποιήθηκε, ενώ ακόμη από την Άγκυρα είναι διαρκείς και συνεχείς οι εκκλήσεις και παρακλήσεις προς την Αιγυπτιακή πλευρά, για έναρξη διαπραγματεύσεων για οριοθέτηση της υποτιθέμενης υφαλοκρηπίδας μεταξύ των δυο χωρών.
Φαίνεται ότι τουλάχιστον στο ορατό μέλλον το πλέγμα συνεργασιών που είχε δημιουργηθεί στην Ανατολική Μεσόγειο και πλέον εκτείνεται και μέχρι τον Κόλπο, αποκτά βάθος και δημιουργεί όχι μόνο ευκαιρίες αλλά και σοβαρά αναχώματα σε προσπάθειες αποσταθεροποίησης και ηγεμονικών συμπεριφορών, όπως αυτές που εκδηλώνονται από την Τουρκία.