6.8 C
Nicosia
Σάββατο 18 Ιανουαρίου 2025 | 4:06

Μ. Σχοινάς: Η Τουρκία εκπέμπει τα σωστά μηνύματα στη διαχείριση τυχόν ροών

Η Άγκυρα δείχνει διατεθειμένη να διαχειριστεί τα εξωτερικά της σύνορα με τρόπο που θα ελαχιστοποιήσει ή θα μειώσει τις ροές προς την Ευρώπη καθώς να «σπάσει» και το μοντέλο των λαθροκινητών, σημείωσε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς αναφορικά με τις μεταναστευτικές ροές από το Αφγανιστάν και τον ρόλο της Τουρκίας στο ζήτημα.

Μιλώντας στο Euractiv, ο κ. Σχοινάς τόνισε ότι μένει να δούμε αν η δέσμευση θα γίνει πράηγ.

«Σε αυτή τη φάση, όντως η Τουρκία εκπέμπει τα σωστά μηνύματα στη διαχείριση τυχόν ροών», υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι στην περίπτωση του Αφγανιστάν, η Ευρώπη έχει αποφασίσει με τη διεθνή κοινότητα να δουλέψουν «εγγύτερα στο πρόβλημα».

«Όχι όπως στη Συρία, όπου διαχειριστήκαμε το πρόβλημα μετά τις ροές. Θέλουμε να χτίσουμε δομές υποστήριξης κοντά στο δρόμο του μεταξιού», είπε.

Σχολιάζοντας έπειτα την είδηση ότιη Κομισιόν ζήτησε από την Ελλάδα να δημιουργήσει έναν «ανεξάρτητο» μηχανισμό για την παρακολούθηση και την αποφυγή επαναπροωθήσεων (pushbacks) μεταναστών στα σύνορά της, ο κ. Σχοινάς είπε ότι μέσα στο νέο μεταναστευτικό σύμφωνο υπάρχουν ήδη προβλέψεις για έναν μόνιμο μηχανισμό παρακολούθησης του σεβασμού των θεμελιωδών δικαιωμάτων στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ.

«Βρισκόμαστε σε εποικοδομητικές επαφές με την ελληνική και κροατική κυβέρνηση για να δούμε πώς κάποιες από αυτές τις ρυθμίσεις να μπορούν να εφαρμόζονται από τώρα», ανέφερε ενώ κληθείς να σχολιάσει τις γενικότερες τις επικριτικές φωνές που κάνουν λόγο για «σιωπή» της Κομισιόν στα φαινόμενα παράνομων pushbacks σε Ελλάδα και Κροατία, είπε ότι «όλες οι τυχόν καταγγελίες για τέτοια φαινόμενα έχουν συζητηθεί πρώτα στο διοικητικό συμβούλιο της Frontex και στην ειδική επιτροπή του Κοινοβουλίου. Και στις δυο περιπτώσεις τα συμπεράσματα δεν έχουν το βαθμό κατηγορηματικότητας που περιγράφετε».

Πρόσθεσε ότι η Ευρώπη δεν μπορεί στη διαχείριση του μεταναστευτικού να παίρνει θέσεις που εκφράζουν μόνο ορισμένες απόψεις διαχειριστικές. Αντίθετα, είναι υποχρεωμένη με την πολιτική της να καλύπτει όλο το εύρος των πολιτικών για την διαχείριση του μεταναστευτικού.

«Αυτό σημαίνει ότι η Ευρώπη έχει καθήκον να αντιμετωπίζει υβριδικές απειλές από τρίτους που εργαλειοποιούν την μετανάστευση εις βάρος μας, να μάχεται τους διακινητές […] αλλά ταυτόχρονα να επιτρέπουν σε όποιον ξεφεύγει από μια δικτατορία και την καταπίεση να υποβάλλει αίτηση για άσυλο», εξήγησε.

«Οι διάφοροι φορείς, από τις ΜΚΟ μέχρι τις πολιτικές δυνάμεις, προσπαθούν να δώσουν προτεραιότητα σε αυτά τα στοιχεία σε σχέση με τα άλλα. Εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να τα διαχειριστούμε όλα μαζί. Δεν βλέπω καμία αντιθετικότητα στο πώς αυτά χωνεύονται σε μια ενιαία ευρωπαϊκή πολιτική», πρόσθεσε.

ΠΗΓΗ: naftemporiki.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!