10.8 C
Nicosia
Πέμπτη 16 Ιανουαρίου 2025 | 3:06

Μητσοτάκης-Σίσι: Να μην υπάρξουν νέες περιπέτειες στην γειτονιά μας

Συνάντηση με τον πρόεδρο της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, είχε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο Προεδρικό Μέγαρο Al-Ittihadiya, στο Κάιρο.

Ο πρωθυπουργός πραγματοποιεί επίσκεψη στην Αίγυπτο η οποία, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, αποτελεί ευκαιρία για επιβεβαίωση των εξαιρετικών διμερών σχέσεων Ελλάδος – Αιγύπτου, αλλά και της στρατηγικής φύσης των σχέσεων των δύο χωρών, όπως σημειώνουν κυβερνητικές πηγές.

«Αίγυπτος και Ελλάδα υπηρετούν αταλάντευτα κοινές αρχές, τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο, τη μετατροπή της σε μια θάλασσα που δεν θα χωρίζει αλλά θα ενώνει, τη συνεννόηση με πυξίδα το διεθνές δίκαιο και τις σχέσεις καλής γειτονίας», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Κοινοί μας στόχοι να μην υπάρξουν νέες περιπέτειες στην γειτονιά μας», τόνισε αναφέροντας ως χαρακτηριστικό παράδειγμα τη μερική οριοθέτηση των θαλασσιών ζωνών, κάτι που είναι «μία συναπόφαση με εθνικό περιεχόμενο η οποία, όμως, παράγει ταυτόχρονα ένα τετελεσμένο ειρήνης και νομιμότητας σε ολόκληρη την Ανατολική Μεσόγειο και προσδοκώ ότι σύντομα θα βρει τη συνέχειά της, και με την επέκτασή της στο υπόλοιπο εύρος των νερών που μας ενώνουν», όπως είπε προσθέτοντας ότι προσδοκά σύντομα να υπάρξει ολική οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών.

Όπως γνωστοποίησε ο πρωθυπουργός, οι δύο άνδρες συζήτησαν επίσης για το Κυπριακό. «Δε νοείται λύση πέραν του δεσμευτικού πλαίσιου, που θέτουν τα ψηφίσματα του ΟΗΕ. Δηλαδή μία διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία, λύση συμβατή και με την ιδιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας ως μέλος της ΕΕ, ισχυρισμοί περί δύο κρατών είναι εκτός θέματος, ειδικά όταν συνοδεύονται και από απειλές περί ανοίγματος των Βαρωσιών και εγκατάστασης βάσης για drones στα Κατεχόμενα», τόνισε ο πρωθυπουργός αφού πρώτα ανέφερε πως μοιράζεραι με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου την ίδια οπτική για τη συνεχιζόμενη δοκιμασία της Κύπρου, με την οποία οι δυο χώρες συμπλέουν στο πλαίσιο της Τριμερούς Συνεργασίας.

«Η Αίγυπτος -το επανέλαβε και σήμερα ο κ. Πρόεδρος- υποστηρίζει σταθερά τα σχετικά ψηφίσματα του Ο.Η.Ε. Ενώ, από την πλευρά μου, είχα ξανά την ευκαιρία να τονίσω ότι δεν νοείται λύση πέραν των δεσμευτικών κανόνων, του δεσμευτικού πλαισίου, που αυτά τα ψηφίσματα προβλέπουν: Δηλαδή, μία Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία. Με μία κυριαρχία, μία ιθαγένεια και μία διεθνή προσωπικότητα. Μία λύση λειτουργική, μια λύση συμβατή με την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας αλλά και με την ιδιότητά της ως κράτους-μέλους της ΕΕ», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

«Ισχυρισμοί περί δύο κρατών είναι εκτός θέματος αφού αντίκεινται τόσο στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας, όσο και στο ίδιο το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Πολύ περισσότερο, όταν συνοδεύονται και από επαπειλούμενες ενέργειες, όπως το περαιτέρω άνοιγμα των Βαρωσίων και τα σχέδια για ίδρυση βάσης μη επανδρωμένων αεροσκαφών στο κατεχόμενο Λευκόνοικο. Ενδεχόμενη υλοποίηση των σχεδίων αυτών θα υπονομεύσει ακόμη περισσότερο τις προοπτικές επίλυσης του Κυπριακού. Αλλά και θα απειλήσει όχι μόνο μία χώρα, όπως είναι η Κύπρος ούτε απλώς τα συμφέροντα μιας ηπείρου, όπως η Ευρώπη, αλλά συνολικά τη διεθνή σταθερότητα. Το κύρος του ΟΗΕ. Και, βέβαια, την ασφάλεια όλων των κρατών της περιοχής», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, στην ατζέντα των συζητήσεων ήταν επίσης οι εξελίξεις στη Λιβύη. «Υποστηρίζουμε ειρήνευση και ομαλότητα στην γειτονική χώρα και βασική προϋπόθεση η αποχώρηση όλων των ξένων στρατευμάτων και μισθοφόρων και εν τέλει η διεξαγωγή εκλογών πριν από το τέλος του έτους. Συμμερίζεται ο κ. Σίσι την βαθιά ενόχλησή μας για τη μη συμμετοχή της Ελλάδος στην “Διαδικασία του Βερολίνου” σε λίγες ημέρες», είπε ο πρωθυπουργός.

«Δυστυχώς, οι πληγές όπως αυτές της Κύπρου και της Λιβύης στην περιοχή μας, είναι πολλές. Όπως είπα όμως, απέναντι στην αστάθεια, απέναντι σε οποιεσδήποτε προκλητικές συμπεριφορές οι χώρες μας αντιτάσσουν το δικό τους υπόδειγμα συνεργασίας στο φως του Διεθνούς Δικαίου, της σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών και του Δικαίου της Θάλασσας.

Και αυτή τη στάση τηρεί και η Ελλάδα έναντι της γειτονικής Τουρκίας. Αναμένοντας τα λόγια να μεταφραστούν σε πράξεις, οι προκλήσεις σε προσεγγίσεις και οι αγεφύρωτες διαφορές για τις θαλάσσιες ζώνες να αποκτήσουν έναν ορίζοντα διευθέτησης στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Τόσο απλά και τόσο καθαρά γιατί για εμάς η προβολή ισχύος είναι πάντα η προβολή επιχειρημάτων», πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης αναφέροντας πως ενημέρωσε τον πρόεδρο κ. Σίσι για τη συνάντησή του με τον Ερντογάν.

Όπως είπε, διαμετρικά αντίθετες θέσεις εξακολουθούν να υπάρχουν σε σοβαρά ζητήματα, όμως σε κάποιους τομείς, όπως το εμπόριο, η προστασία του περιβάλλοντος και ο τουρισμός, είναι δυνατή η αμοιβαία επωφελής συνεργασία.

«Και ενώ οι δεύτερες θα κλιμακώνουν τα οφέλη προς τους δύο λαούς, οι πρώτες να αποκλιμακώνουν την ένταση, αναζητώντας πρόοδο πάντα στο Διεθνές Δίκαιο», είπε ο πρωθυπουργός. «Όπως, άλλωστε, κινήθηκε και η Αίγυπτος δρώντας με αποφασιστική σύνεση ώστε να υπάρξει εκεχειρία στην τελευταία σύρραξη μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων», είπε.

Ο πρωθυπουργός εκτίμησε ότι η κατάσταση θα παραμένει εύθραυστη, «όσο γι’ αυτό που αποκαλείται Μεσανατολικό, δεν διαφαίνεται προοπτική οριστικής λύσης, το γνωρίζει άλλωστε και ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών, ο όποιος -όπως ξέρετε- ταξίδεψε και εδώ για επαφές με όλες τις πλευρές, σε μία περιοδεία καταλλαγής μέσα στην κρίση», είπε.

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε επίσης στη νέα συμφωνία περιβάλλοντος και ενέργειας που υπέγραψαν οι δυο χώρες. Όπως είπε, πρόκειται για βημα που υπηρετεί την ευημερία των λαών Ελλάδας και Αιγύπτου και μίλησε για την ηλεκτρική διασύνδεση των δυο χωρών μέσω υποθαλάσσιου καλωδίου. Σημείωσε επισης ότι θα μεταφέρει στην Ελλάδα και την Ευρώπη ηλεκτρική ενεργεια που θα παράγεται αποκλειστικά από ανανεώσιμες πηγές και πως πρόκειται για «πράσινο» έργο.

«Το σχετικό μνημόνιο είναι πρακτικά έτοιμο», επισήμανε τονίζοντας ότι «μετατρέπει τις θάλασσές μας σε πεδία συνεργασίας, ανάπτυξης και ευημερίας των λαών μας», δήλωσε.

Ο Πρόεδρος της Αιγύπτου από την πλευρά του στάθηκε στις «βαθιές φιλικές σχέσεις» των δύο χωρών

«Εξετάσαμε με τον κ. Μητσοτάκη σειρά πτυχών της σχέσης μας από τις οικονομικές ανταλλαγές, έως την τουριστική συνεργασία. Ανταλλάξαμε απόψεις και για τις περιφερειακές εξελίξεις. Τόνισα την ανάγκη σεβασμού του διεθνούς δικαίου και της αρχής της μη επέμβασης στις εσωτερικές υποθέσεις των κρατών στην ευρύτερη περιοχή. Τόνισα την ανάγκη ενίσχυσης του τριμερούς μηχανισμού ανάμεσα σε Ελλάδα, Κύπρο και Αίγυπτο», είπε.

«Για το παλαιστινιακό ζήτημα, αναφέρθηκα στην Αιγυπτιακή πρωτοβουλία για ανοικοδόμηση της Γάζας. Για τη Λιβύη τόνισα την ανάγκη για διεξαγωγή της εκλογικής διαδικασίας στα τέλη του έτους και την αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων» πρόσθεσε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!