Για πρόοδο στο ζήτημα της οριοθέτησης ΑΟΖ με την Αλβανία έκανε λόγο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προσερχόμενος στη σύνοδο Ε.Ε. – Δυτικών Βαλκανίων που διεξάγεται στα Τίρανα και εξέφρασε την εκτίμηση ότι «προσεγγίζουμε την ώρα που θα υπογράψουμε το σχετικό συνυποσχετικό για την παραπομπή του θέματος στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης».
«Θα έχω την ευκαιρία να συζητήσω με τον φίλο Αλβανό πρωθυπουργό, Έντι Ράμα το ζήτημα της οριοθέτησης των θαλασσίων μας ζωνών. Έχει γίνει πρόοδος το τελευταίο διάστημα σε επίπεδο υπουργείου Εξωτερικών και πιστεύω ότι προσεγγίζουμε πια την ώρα που θα υπογράψουμε το σχετικό συνυποσχετικό προκειμένου να παραπέμψουμε το θέμα στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης» ανέφερε συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέμεινε ότι η Ελλάδα έχει αποδείξει ότι μπορεί να λύνει τέτοιες εκκρεμότητες με γνώμονα το διεθνές δίκαιο και όπως είπε «αυτό θα επιδιώξουμε να κάνουμε και σε αυτή την περίπτωση».
«Σκοπεύουμε να οριοθετήσουμε τις θαλάσσιες ζώνες μας. Και όπως γνωρίζετε, αυτή είναι μια συζήτηση που συνεχίζεται μεταξύ των δύο χωρών μας με πολλές νομικές πολυπλοκότητες. Πιστεύω, όμως, ότι έχουμε σημειώσει σημαντική πρόοδο τους τελευταίους μήνες. Και θεωρώ ότι υπάρχει αμοιβαία κατανόηση ανάμεσα σε μένα και τον πρωθυπουργό ότι θέλουμε να επιλύσουμε αυτό το ζήτημα με βάση το διεθνές δίκαιο και ότι μπορούμε να καταλήξουμε σε συμφωνία για την υπογραφή ενός συνυποσχετικού που θα μας επιτρέψει να φέρουμε αυτό το ζήτημα στο Διεθνές Δικαστήριο» ανέφερε στη συνέχεια απαντώντας σε σχετική ερώτηση.
«Επομένως είμαι αρκετά αισιόδοξος» πρόσθεσε και εξέφρασε την εκτίμηση ότι η αλβανική πλευρά θα κάνει αυτό που της αναλογεί προκειμένου να φτάσουμε σε αυτό το στάδιο το συντομότερο δυνατόν».
Ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε την λύπη του, γιατί όπως είπε λόγω των καιρικών προβλέψεων δεν θα μπορέσει να επισκεφθεί τις περιοχές όπου ζουν τα μέλη της ελληνικής μειονότητας. «Θα κάνουμε την συγκεκριμένη επίσκεψη το συντομότερο δυνατό. Θέλω να επισκεφτώ τους ομογενείς μας» είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.
Σε ό,τι αφορά την προοπτική ενσωμάτωσης των κρατών των Δυτικών Βαλκανίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο πρωθυπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή του γιατί όπως είπε για πρώτη φορά τέτοια Σύνοδος φιλοξενείται σε χώρα υποψήφια προς ένταξη, ενώ υπενθύμισε ότι η όλη διαδικασία εκκίνησε από τη Θεσσαλονίκη το 2003.
«Η Ελλάδα εξακολουθεί να στηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων» σημείωσε ενώ σε ό,τι αφορά τις σχέσεις με την Αλβανία ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε ότι η βούληση της ελληνικής πλευράς «είναι να βάλουμε τις διμερείς μας σχέσεις σε τροχιά ακόμη μεγαλύτερης προσέγγισης».
Σχετικά με την κατάσταση μεταξύ Σερβίας και Κοσόβου και ερωτηθείς για το πόσο σημαντικό είναι να βρεθεί, σύντομα, μια λύση ανάμεσα σ τις δύο χώρες ο πρωθυπουργός απάντησε πως «πάντα ενθαρρύνουμε τον διάλογο ανάμεσα στο Βελιγράδι και την Πρίστινα, ο οποίος θα πρέπει να διεξάγεται με καλή πίστη και από τις δύο πλευρές». «Αντιλαμβανόμαστε την πολυπλοκότητα του θέματος, αλλά, επίσης, κατανοούμε απολύτως πως εάν δεν επιλυθεί αυτό το θέμα -και για να επιλυθεί νομίζω πως και οι δύο πλευρές θα πρέπει να κάνουν ένα βήμα πίσω- θα είναι δύσκολο να σημειωθεί η απαραίτητη πρόοδος σχετικά με την πλήρη ενσωμάτωση των Δυτικών Βαλκανίων στην ευρωπαϊκή μας οικογένεια» υπογράμμισε.