Σε όλα τα πεδία της ρωσο-ελληνικής συνεργασίας αναμένεται να απλωθούν οι συνομιλίες του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Βλαντίμιρ Πούτιν κατά τη συνάντησή τους στο θέρετρο Σότσι, η οποία λαμβάνει χώρα στον απόηχο της χθεσινής συνομιλίας ψυχροπολεμικού κλίματος μεταξύ του Ρώσου προέδρου και του Αμερικανού ομολόγου του.
Σημειώνεται ότι είναι η πρώτη συνάντηση που έχουν οι δύο ηγέτες μετά την ανάληψη της πρωθυπουργίας από τον κ. Μητσοτάκη, ο οποίος είχε πάντως συναντηθεί ξανά με τον κ. Πούτιν το 2016 στην Αθήνα υπό την ιδιότητα τότε του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Στην ατζέντα των συζητήσεων θα βρεθούν οι διμερείς σχέσεις, με έμφαση στην ενεργειακή συνεργασία, αλλά και οι διεθνείς και περιφερειακές εξελίξεις. Όπως έχει γράψει η «Ν», η Αθήνα προσβλέπει στην ενίσχυση της συνεργασίας με τη Ρωσία αλλά και σε καταδίκη της τουρκικής επιθετικότητας από μια χώρα η οποία είναι μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και έχει υπογραμμίσει πολλάκις την προσήλωσή της στον σεβασμό του Διεθνές Δικαίου της Θάλασσας. Άλλωστε τον Οκτώβριο του 2020, εν μέσω έντασης στα ελληνο-τουρκικά, ο πολύπειρος Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ,είχε διαμηνύσει ότι η επίλυση των διαφορών στην Ανατολική Μεσόγειο πρέπει να γίνει μέσω διαλόγου και είχε υπογραμμίσει ότι το Δίκαιο της Θάλασσας είναι το «κλειδί για να ομαλοποιήσουμε την κατάσταση».
Η ελληνική πλευρά έχει στραμμένο το ενδιαφέρον και στο Κυπριακό, καθώς η Μόσχα τάσσεται παγίως υπέρ της επίλυσης του ζητήματος στη βάση μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας χωρίς ξένα στρατεύματα και εγγυήσεις.
Σημειώνεται ότι πριν από την πρόσφατη επίσκεψή του στη Ρωσία στα τέλη Νοεμβρίου ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, είχε υπογραμμίσει ότι τα απαντητικά μέτρα της Ρωσίας στις κυρώσεις της Ε.Ε. έχουν προκαλέσει σοβαρό πλήγμα στις ελληνικές εξαγωγές και ιδίως στα τρόφιμα.
Στις ελληνορωσικές σχέσεις εν όψει της συνάντησης Πούτιν – Μητσοτάκης αναφέρθηκε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ. Ερωτηθείς σχετικά από τον ΑΝΤ1, ο Ντμίτρι Πεσκόφ αξιολόγησε τις ελληνορωσικές σχέσεις με 6 σε μια κλίμακα με μέγιστο το 10, ενώ στην ίδια κλίμακα κατατάσσει τις ρωσοτουρκικές σχέσεις με 7, συμπληρώνοντας ωστόσο ότι υπάρχει η δυνατότητα να καλυφθεί η διαφορά και να διευρυνθεί το πεδίο συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.
Υπενθυμίζεται ότι σε πρόσφατη συνέντευξή του στη «Ν» ο πρεσβευτής της Ρωσίας στην Αθήνα, Αντρέι Μάσλοβ ανέφερε πως η συνάντηση των δύο ηγετών «θα πραγματοποιηθεί σε θετική, εποικοδομητική ατμόσφαιρα, που προετοιμάστηκε με τα σπουδαία διμερή γεγονότα της απερχόμενης χρονιάς».
«Η Ελλάδα είναι σημαντικός εταίρος της Ρωσίας στην κοινή μας ευρωπαϊκή ήπειρο» σημείωσε. Εστιάζοντας στις διμερείς οικονομικές σχέσεις, ο Ρώσος πρέσβης σημείωσε ότι «μετά την περσινή πτώση λόγω περιορισμών της πανδημίας, στο εννεάμηνο του 2021 το διμερές εμπόριο αυξήθηκε εντυπωσιακά – κατά 56%» ενώ, όπως επισήμανε, «σταδιακά ανακάμπτουν οι τουριστικές ανταλλαγές».
Η ουκρανική κρίση στο φόντο
Το «ραντεβού» των δύο πολιτικών λαμβάνει χώρα την επομένη της συνομιλίας μέσω τηλεδιάσκεψης του Ρώσου προέδρου με τον Τζο Μπάιντεν για την κρίση στην Ουκρανία, η οποία χαρακτηρίστηκε από διαφωνίες, ψυχροπολεμικό κλίμα και προειδοποιήσεις. Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο ο Αμερικανός πρόεδρος προειδοποίησε τον Ρώσο ομόλογό του ότι οι ΗΠΑ προετοιμάζουν «κυρώσεις ευρείας κλίμακας», στην περίπτωση κλιμάκωσης στην Ουκρανία. Από την πλευρά του ο κ. Πούτιν τόνισε στον συνομιλητή του ότι οι κυρώσεις «δεν είναι κάτι καινούργιο» και του διεμήνυσε ότι δεν θα έχουν θετικό αποτέλεσμα ούτε για τις ΗΠΑ, ούτε για τη Ρωσία.