Η κυβέρνηση θα συνεχίσει να στέκεται δίπλα στον πολίτη «ώστε οι εκλογές της άνοιξης να φέρουν νέα άνοιξη στον τόπο με ισχυρή εντολή για την αυτοδύναμη Ελλάδα και αυτοδύναμη Ν.Δ.» ανέφερε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε παρέμβασή του στη Βουλή στη διάρκεια συζήτησης επί του σχεδίου νόμου του υπουργείου Οικονομικών που αφορά το ιδιοκτησιακό καθεστώς των κατεχόμενων δημόσιων ακινήτων.
«Μονίμως απών από μέτρα στήριξης της κοινωνίας ο ΣΥΡΙΖΑ»
Απευθυνόμενος στην αξιωματική αντιπολίτευση ο κ. Μητσοτάκης την κατηγόρησε ότι απέχει από όλα τα μέτρα στήριξης της κοινωνίας. «Παίρνετε διαζύγιο με την κοινωνία. Είστε μονίμως παρόντες στην τοξικότητα αλλά μονίμως απόντες από μέτρα στήριξης της κοινωνίας» είπε και συνέχισε λέγοντας: «Η χώρα από όλες τις εξωγενείς κρίσεις που κλήθηκε να αντιμετωπίσει έχει κατοχυρώσει την εσωτερική σταθερότητα και περνά τώρα στην προκοπή. Οι Έλληνες συγκρίνουν και κρίνουν μπορούν και ξεχωρίζουν τη λύση από το πρόβλημα». Εξέφρασε μάλιστα την πεποίθηση ότι οι Έλληνες πολίτες «σύντομα θα προσφέρουν στη χώρα σιγουριά, συνέπεια συνέχεια και σταθερότητα».
Προτεραιότητα η στοχευμένη στήριξη των αδύναμων
Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως η πολιτεία στέκεται διαρκώς στο πλευρό των πολιτών και η στοχευμένη στήριξη των πιο αδυνάμων αποτελει μόνιμη κυβερνητική προτεραιότητα.
Πάνω από 700.000 αιτήσεις για το market pass
«Νιώθουμε, ακούμε και προσπαθούμε πάντα για το καλύτερο» είπε ο κ. Μητσοτάκης και εστιάζοντας στο market pass τόνισε πως είναι ένα σημαντικό ανάχωμα της πολιτείας απέναντι στο διεθνές κύμα ακρίβειας ιδίως στα τρόφιμα. Όπως ανέφερε ήδη οι αιτήσεις έχουν ξεπεράσει τις 700.000. «Επειδή μας κατηγορούσε η αντιπολίτευση ότι όλα αυτά είναι ψίχουλα που δεν ενδιαφέρουν τους πολίτες έχουν ήδη ξεπεράσει τις 700.000 οι αιτήσεις για συμμετοχή στο market pass και εκτιμώ ότι ο αριθμός αυτός τις επόμενες μέρες» είπε συγκεκριμένα.
Παράλληλα, επισήμανε ότι έχει κατατεθεί στη Βουλή η τροπολογία που δίνει πρόσθετη προστασία σε περισσότερους δανειολήπτες. «Μέχρι σήμερα μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού αλλά και διμερών διαπραγματεύσεων που έκαναν νοικοκυριά και επιχειρήσεις με τους servicers έχουν ρυθμιστεί δάνεια που ξεπερνούν τα 35 δισ. ευρώ και τώρα – ακούγοντας με προσοχή τα δικαιολογημένα αιτήματα πολιτών και επιχειρήσεων προχωρούμε σε αλλαγές στον εξωδικαστικό μηχανισμό» πρόσθεσε.
«Έχουμε κουραστεί να ακούμε ξαναζεσταμένα ψέματα περί εκατοντάδων χιλιάδων πλειστηριασμών»
Σημείωσε ακόμη πως «η Πολιτεία δεν πρέπει να τιμωρεί» αλλά «πρέπει να κατανοεί βοηθώντας τους συμπολίτες μας να ορθοποδήσουν» ενώ εξαπέλυσε βολές κατά της αντιπολίτευσης απαντώντας στις αιτιάσεις της για το θέμα των πλειστηριασμών: «Έχουμε κουραστεί να ακούμε ‘ξαναζεσταμένα’ ψέματα περί εκατοντάδων χιλιάδων πλειστηριασμών, οι οποίοι επίκειται να γίνουν από αυτούς που θεσμοθέτησαν τους πλειστηριασμούς και μας είπαν ότι οι 25.000 που έγιναν επί των ημερών τους δεν ήταν και πολλοί, ήταν λίγοι».
Από την άλλη πλευρά, συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης, «με το θεσμικό πλαίσιο που πλέον υπάρχει κάθε ευάλωτος έχει δυνατότητα να παγώσει κάθε αρνητική εξέλιξη. Μιλάμε για έναν πολύ μικρό αριθμό σπιτιών και οι πρώτες κατοικίες έχουν και προστασία και δυνατότητα θετικής εξόδου και επίλυσης».
«Λύνεται ο Γόρδιος Δεσμός για νοικοκυριά και επιχειρήσεις που βρίσκονταν σε ομηρία»
Αναφερόμενος στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο είπε πως «έρχεται να ωφελήσει νοικοκυριά και επιχειρήσεις που για 10ετίες βρίσκονταν σε καθεστώς ομηρίας με τις περιουσίες τους μετέωρες».
Όπως είπε το νομοσχέδιο λύνει με διαφάνεια και δικαιοσύνη έναν γόρδιο δεσμό μεταξύ του κράτους και του πολίτη που διαρκεί από την ίδρυσή του. Σημείωσε μάλιστα ότι μόνο από την τελευταία καταγραφή προ 20ετίας προέκυψε ότι το 90% των δημόσιων και ανταλλάξιμων κτημάτων έχουν καταπατηθεί, σχεδόν 100.000 ακίνητα.
«Το Δημόσιο καθόριζε πρόστιμα, τα οποία ουδέποτε εισέπραττε και μετείχε σε δίκες που ποτέ δεν κατέληγαν σε αποφάσεις. Από το 1930 νόμοι επί νόμων προσέφεραν διάφορα ακίνητα, ώστε οι περιουσίες αυτές κάπως να παραχωρηθούν, και το αποτέλεσμα ήταν πρακτικά μηδενικό. Σήμερα», συμπλήρωσε, «οι δικαιούχοι θα μπορούν να εξαγοράσουν νόμιμα τους χώρους».
Παράλληλα, όπως έσπευσε να προσθέσει, «προβλέπονται όμως και σαφή αντίβαρα, ώστε η διευθέτηση να μην εξελιχθεί σε μαζική και άκριτη νομιμοποίηση καταπατημένων. Ρυθμίζονται και μια σειρά από αντιφάσεις για τις οποίες ευθύνεται το ίδιο το κράτος, επισήμανε και πρόσθεσε: Η άδικη κατάσταση με τα καταπατημένα, τελειώνει σήμερα» τόνισε.