25.1 C
Nicosia
Τρίτη 1 Οκτώβριος 2024 | 20:04

Μητσοτάκης: Η Μεσόγειος μπορεί να γίνει θάλασσα που να ενώνει αντί να χωρίζει τους λαούς

«Η τριμερής συνεργασία είναι θεμέλιο ειρήνης, σταθερότητας και ευημερίας. Θεμέλιο που υπηρετούν σταθερά η Ελλάδα, η Αίγυπτος και η Κύπρος» δήλωσε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στις κοινές δηλώσεις με τον πρόεδρο της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι, μετά τη συνάντησή τους στην Αθήνα.

«Η συνάντησή μας γίνεται λίγες ημέρες μετά την εκλογή νέου προέδρου στις ΗΠΑ» είπε ο πρωθυπουργός, εκφράζοντας την ελπίδα στο εξής οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις να γίνουν ισχυρότερες σε όλα τα επίπεδα.

«Ο πρόεδρος Μπαιντεν θα συμβάλει στην αποκατάσταση των ισορροπιών και ασφάλειας στην περιοχή μας. Η Ελλάδα έχει κάθε λόγο να καλωσορίζει την επιστροφή των ΗΠΑ στον κεντρικό τους ρόλο ως ηγετικού παράγοντα του ΝΑΤΟ» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Όπως συνέχισε, «στην ταραγμένη περιοχή μας, Ελλάδα και Αίγυπτος έχουν ήδη διαμορφώσει ένα παράδειγμα ειρήνης και συνεργασίας με εμβληματική στιγμή την πρόσφατη συμφωνία της 6ης Αυγούστου για τη μερική οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών και την κοινή μας πρόθεση οι διαβουλεύσεις να συνεχιστούν ώστε η συμφωνία αυτή να επεκταθεί». Πρόκειται, όπως σημείωσε, για μια «πολύ σημαντική εξέλιξη. Αυτή η συμφωνία είναι το καλύτερο παράδειγμα όταν πορευόμαστε με γνώμονα διεθνές δίκαιο, κανόνες καλής γειτονίας και σεβασμό, πετυχαίνουμε συμφωνίες προς όφελος των λαών μας».

Είναι «εμβληματικές κινήσεις που δημιουργούν κεκτημένα ειρήνης και συνεργασίας» ανέφερε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας πως «σε αντίθεση με τη στάση της γειτονικής Τουρκίας, η Μεσόγειος μπορεί να γίνει θάλασσα που να ενώνει αντί να χωρίζει τους λαούς».

Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, με τον πρόεδρο της Αιγύπτου μίλησαν για τον East Med, στον οποίο «κάθε χώρα μπορεί να συμμετέχει, με την προϋπόθεση να απέχει από προκλήσεις να σέβεται τη διεθνή νομιμότητα».

«Η Ελλάδα και η Αίγυπτος είναι εταίροι με αμοιβαίες εξαγωγικές σχέσεις και κοινούς στρατηγικούς στόχους» είπε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας πως «σύντομα θα είμαστε και οι δύο χώρες ακόμα πιο ελκυστικοί επενδυτικοί προορισμοί».

Αναφέρθηκε και στο μεταναστευτικό, χαρακτηρίζοντας σημαντικό τον ρόλο «της Αιγύπτου στην ανάσχεση μεταναστευτικών ροών», αλλά και τη συμμετοχή της στη συμφωνία ανακωχής στη Λιβύη, κάτι που «οφείλεται στην Αίγυπτο», όπως είπε. «Μένει να εφαρμοστεί, με πρώτη πρόβλεψη την αποχώρηση κάθε ξένης δύναμης. Η πίστη της Ελλάδος στο σταθεροποιητικό ρόλο της χώρας σας, επεκτείνεται και στην ομαλοποίηση των σχέσεων των αραβικών χωρών και του Ισραήλ» είπε, απευθυνόμενος στον Αίγύπτιο πρόεδρο, ο πρωθυπουργός.

«Δεν παρέλειψα να εκφράσω την εκτίμηση όλων μας για το σημαντικό ρόλο της Αιγύπτου ως φάρου του μετριοπαθούς, του πραγματικού Ισλάμ. Ειδικά σε καιρούς όπως οι σημερινοί, κατά τους οποίους συγκεκριμένες δυνάμεις επιχειρούν να επενδύσουν με θρησκευτικό μανδύα» συμπλήρωσε.

Κλείνοντας τις δηλώσεις του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε και σε ένα ιστορικό γεγονός. «Σαν σήμερα πριν από 78 χρόνια ολοκληρωνόταν με την περίφημη νίκη των συμμάχων η ιστορική νίκη του Ελ Αλαμέιν. Αφετηρία για την απελευθέρωση της Ευρώπης. Μεταξύ των μαχητών εκείνων υπήρξαν και χιλιάδες Έλληνες οι οποίοι έκαναν την Αίγυπτο ορμητήριο του αγώνα τους. Οι χώρες μας ήταν ανέκαθεν μαζί. Τότε στον πόλεμο, σήμερα στην Ειρήνη και αύριο στην ανάπτυξη και την ευημερία» τόνισε ο πρωθυπουργός.

Πηγή: ΑΜΠΕ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Η ανεξαρτησία της Κύπρου το 1960 – Τα κύρια γεγονότα που ακολούθησαν

Η Κύπρος απέκτησε την ανεξαρτησία της στις 16 Αυγούστου 1960 από τη Μεγάλη Βρετανία μέσω των συνθηκών Ζυρίχης -Λονδίνου.  Τις συμφωνίες υπέγραψαν εκ μέρους...

Ισραήλ: Σειρήνες στα κεντρικά της χώρας, ακούστηκε έκρηξη στο Τελ Αβίβ

Σειρήνες ήχησαν νωρίτερα στο κεντρικό Ισραήλ, ανακοίνωσε ο ισραηλινός στρατός, ενώ νωρίτερα είχε ανακοινώσει ότι εκτοξεύτηκαν βλήματα από τον Λίβανο. «Σειρήνες ήχησαν στο κεντρικό Ισραήλ...

ΗΠΑ: Στέλνουν επιπλέον αμερικανούς στρατιώτες και περισσότερα μαχητικά αεροσκάφη στη Μέση Ανατολή

Επιπλέον αμερικανούς στρατιώτες και περισσότερα μαχητικά αεροσκάφη θα αναπτύξει το αμερικανικό Πεντάγωνο στη Μέση Ανατολή, σύμφωνα με δηλώσεις  αξιωματούχων του υπουργείου Άμυνας. Η ενίσχυση των...

Μητσοτάκης: Πραγματικότητα το Κτηματολόγιο το 2025

Το 2025 η πατρίδα μας θα διαθέτει επιτέλους Κτηματολόγιο, δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κάνοντας λόγο για «έναν ακριβή χάρτη της δημόσιας και ιδιωτικής...

Φωτιά στην Κορινθία: Αεροσκάφη από Ιταλία και Κροατία για συνδρομή

Στην ενεργοποίηση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας (UCPM) με αίτημα την παροχή εναέριας συνδρομής για την αντιμετώπιση της φωτιάςστην Κορινθία, προέβη η Γενική Γραμματεία...

Eurostat: Στο 3% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Σεπτέμβριο

Η καθοδική πορεία των τιμών σε ενέργεια και η μείωση του ρυθμού ανόδου στον κλάδο των υπηρεσιών φαίνεται να συνέβαλαν στην επιβράδυνση του πληθωρισμού στην...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!