11.8 C
Nicosia
Σάββατο 11 Ιανουάριος 2025 | 8:51

Μητσοτάκης – Ερντογάν: Χωρίς την παρουσία υπουργών και αντιπροσωπειών η συνάντηση της Δευτέρας

Χωρίς την παρουσία τρίτων προσώπων θα έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις στη συνάντησή τους τη Δευτέρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Ταγίπ Ερντογάν.

Στόχος η συζήτηση να πάει παραπέρα

Αυτή τη φορά επελέγη το τετ α τετ των δύο ανδρών στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες να μη θυμίζει σε τίποτα την πρώτη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού και του Τούρκου προέδρου στο Λονδίνο (πάλι στο περιθώριο μιας συνόδου του ΝΑΤΟ) το Δεκέμβριο του 2019.

Τότε οι δύο ηγέτες συναντήθηκαν ως επικεφαλής πολυμελών αντιπροσωπειών  που απαρτίζονταν από τους υπουργούς Άμυνας, Εξωτερικών καθώς και τους αρμόδιους για την εξωτερική πολιτική συμβούλους.

Παρά το γεγονός ότι και σε αυτή τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ ο κ. Μητσοτάκης θα συνοδεύεται από τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια και τον υπουργό Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο, επελέγη προφανώς κατόπιν συνεννόησης των δύο πλευρών, οι κ.κ. Μητσοτάκης και Ερντογάν να συζητήσουν μόνοι χωρίς την παρουσία άλλων προσώπων.

Το σκηνικό αυτό προϊδεάζει για μια σε βάθος συζήτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Ταγίπ Ερντογάν. Άλλωστε οι όποιες μέχρι σήμερα συνομιλίες είτε τηλεφωνικές είτε δια ζώσης είχαν το χαρακτήρα της αποκατάστασης των διαύλων επικοινωνίας.

Ταχυδρόμοι

Αντίθετα τώρα φαίνεται πως διαμορφώνονται ορισμένες προϋποθέσεις και το έδαφος η συζήτηση να πάει παραπέρα. Άλλωστε έχουν προηγηθεί δύο ταξίδια, ένα του κ. Δένδια στην Άγκυρα και ένα του κ. Τσαβούσογλου στην Αθήνα, στα οποία μάλιστα ενεπλάκησαν άμεσα τόσο ο κ. Μητσοτάκης όσο και ο κ. Ερντογάν.

Μάλιστα οι δύο ηγέτες αντάλλαξαν μεταξύ τους μηνύματα χρησιμοποιώντας ως «ταχυδρόμους» τους δύο υπουργούς εξωτερικών, αρχικά ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συνομίλησε με το Νίκο Δένδια, ενώ αντίστοιχα μακρά συνομιλία είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου κατά την τελευταία του επίσκεψη στην Ελλάδα όπου και οριστικοποιήθηκε το τετ α τετ των δύο ηγετών γι’ αυτή τη Δευτέρα στις 14 Ιουνίου στις Βρυξέλλες.

«Στην εισαγωγή μου προανέφερα ότι η συνάντηση στην έδρα του ΝΑΤΟ είναι κατ’ ιδίαν. Είναι η πρώτη φορά που ο Πρωθυπουργός και ο Πρόεδρος της Τουρκίας θα έχουν την ευκαιρία να έχουν μια κατ’ ιδίαν συνάντηση. Δεν την είχαν μέχρι σήμερα. Αν υπήρχε χρόνος, θα ακολουθούσε και διευρυμένη συνάντηση» δήλωσε κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη.

Θετική ατζέντα με τρόπο σταδιακό, αναλογικό και αναστρέψιμο

Ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης φρόντισε να διαμηνύσει προς την άλλη πλευρά το πλαίσιο αυτής της κατ’ ιδίαν συνάντησής του με τον Ταγίπ Ερντογάν.

Κατά την έναρξη των εργασιών της Υπουργικής Συνόδου των Μεσογειακών χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EU – MED 7) στην Αθήνα ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «θα έχω την ευκαιρία να συναντήσω τον Πρόεδρο Ερντογάν στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ τη Δευτέρα. Και φυσικά είμαστε πάντα ανοιχτοί σε μια θετική ατζέντα, αλλά κατά τρόπο σταδιακό, αναλογικό και αναστρέψιμο, για να χρησιμοποιήσω τις φράσεις που περιλαμβάνονταν στο κείμενο των  Συμπερασμάτων του Συμβουλίου του Μαρτίου».

Πρόσθεσε επίσης ότι «και αυτό, φυσικά, υπό την προϋπόθεση ότι η τρέχουσα αποκλιμάκωση θα διατηρηθεί και ότι η Τουρκία θα συμμετάσχει με εποικοδομητικό τρόπο στον διάλογο και θα σεβαστεί τους όρους που θέτει η ΕΕ, πάντα σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένης της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS)».

Εποικοδομητικός διάλογος παρά τις διαφωνίες

«Πάγια θέση της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού είναι ότι οι δίαυλοι επικοινωνίας με τη γειτονική χώρα πρέπει να μείνουν ανοιχτοί. Είμαστε υπέρ του εποικοδομητικού διαλόγου πάντα στη βάση του Διεθνούς Δικαίου. Και με πλήρη σεβασμό στις διεθνείς υποχρεώσεις που έχει αναλάβει κάθε χώρα» ανέφερε από την δική της πλευρά η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη.

«Διαφορετικές θέσεις με την Τουρκία υπήρχαν και υπάρχουν. Σε πολλά ζητήματα οι θέσεις μας είναι διαμετρικά αντίθετες. Ακριβώς αυτός είναι ο λόγος που πρέπει να συζητάμε με τη γειτονική χώρα. Το ότι διαφωνούμε δεν σημαίνει ότι δεν συζητάμε. Η Ελλάδα επαναλαμβάνει με ειλικρίνεια τις πάγιες θέσεις της για όλα τα ζητήματα, σε κάθε ευκαιρία και σε όλα τα επίπεδα. Το ίδιο θα κάνει και τώρα» πρόσθεσε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!