Μήνυμα προς την Τουρκία να μην μεταφέρει την όξυνση της ρητορικής που εκδηλώνει το τελευταίο διάστημα σε περαιτέρω ένταση στο πεδίο, απηύθυνε ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια του συνεδρίου «Το Σύστημα Υγείας στη Νέα Εποχή», του ygeiamou.gr.
Κάνοντας λόγο για μια δυσάρεστη επιδείνωση στις σχέσεις των δύο χωρών, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι η Τουρκία έχει προβεί το τελευταίο διάστημα σε μπαράζ υπερπτήσεων, σε συνδυασμό με τη ρητορική αμφισβήτησης της κυριαρχίας των νησιών του Αιγαίου.
«Είναι μια δυσάρεστη εξέλιξη αυτή γιατί κι εγώ είχα εντύπωση μετά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο Ερντογάν ότι είχαμε βρει πλαίσιο συνεννόησης», επισήμανε ο κ. Μητσοτάκης, αναφερόμενος στη δήλωση του Τούρκου Προέδρου ότι δεν θέλει να του ξαναμιλήσει.
Από την πλευρά του, ο ίδιος υπογράμμισε τη σημασία διατήρησης ανοικτού διαλόγου, τονίζοντας ότι «κάποια στιγμή θα μιλήσουμε, γιατί πρέπει να μιλάμε. Εγώ δεν είμαι ποτέ αυτός που θα πει ότι δεν μιλάει με κάποιον».
Αναφορικά με την κλιμάκωση της τουρκικής έντασης, σημείωσε ότι το τελευταίο διάστημα «είχαμε πρωτοφανές μπαράζ υπερπτήσεων και διαρκή ανακίνηση του αδιανόητου επιχειρήματος περί δήθεν μειωμένης κυριαρχίας στα ελληνικά νησιά», τόνισε ο ίδιος.
Όπως είπε, είναι υποχρέωση της Ελλάδας να «εγείρει αυτή την προκλητικότητα και να αναζητά την υποστήριξη των συμμάχων μας, είτε μιλάμε για τις ΗΠΑ είτε για την ΕΕ». «Αυτή η στήριξη ήρθε δημόσια χωρίς αστερίσκους και υποσημειώσεις», πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης.
«Εύχομαι, ελπίζω και ενθαρρύνω ανοιχτά την Τουρκία αυτή η ρητορική να μη μεταφραστεί και σε παραπάνω ένταση στο πεδίο. Η Ελλάδα σε κάθε περίπτωση είναι έτοιμη να υπερασπιστεί την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα», ανέφερε, τονίζοντας ότι χρειάζεται αυτοσυγκράτηση από όλες τις πλευρές. Παράλληλα, πρόσθεσε ότι στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ δεν χρειάζονται πρόσθετες εστίες αναταραχής εντός της συμμαχίας.
Ακόμα, ανέδειξε τις προοπτικές του ρόλου που θα μπορούσαν να διαδραματίσουν Ελλάδα και Τουρκία στην αντιμετώπιση της επισιτιστικής κρίσης αναφορικά με τους εγκλωβισμένους τόνους σιτηρών.
«Ας δούμε τα πεδία εκείνα που θα μπορούσαμε υπό τις κατευθύνσεις του ΟΗΕ να συνεργαστούμε και να προσφέρουμε όλοι υπηρεσία», κατέληξε ο ίδιος.