Για «ευκαιρία επαναπροσδιορισμού της πορείας των ελληνοτουρκικών σχέσεων και χάραξης ενός μονοπατιού επαναπροσέγγισης» έκανε λόγο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ερωτηθείς για την επικείμενη συνάντησή του με τον Τούρκο πρόεδρο στο Βίλνιους, τονίζοντας ωστόσο ότι η Ελλάδα δεν κάνει πίσω από τις κόκκινες γραμμές της.
«Θέλω να βλέπω το ποτήρι μισογεμάτο. Κρατώ ότι τους τελευταίους μήνες υπήρξε περιορισμένη παραβατικότητα από την τουρκική αεροπορία και το γεγονός ότι υπάρχει καλύτερη συνεργασία με τις τουρκικές αρχές στο μεταναστευτικό» υπογράμμισε σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες μετά την ολοκλήρωση της Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
«Αυτό που μένει να διαπιστώσουμε στο Βίλνιους είναι κατά πόσο η Τουρκία πραγματικά θέλει να γυρίσουμε σελίδα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις» τόνισε.
«Επίμονη άρνηση της Πολωνίας και της Ουγγαρίας να συνταχθούν με το κείμενο συμπερασμάτων»
Αναφερόμενος στις διήμερες εργασίες της Συνόδου Κορυφής είπε πως «είχαμε μία μακρά και δύσκολη συζήτηση για τα θέματα της μετανάστευσης και του ασύλου, δυστυχώς δεν μπορέσαμε να καταλήξουμε σε συμπεράσματα σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Συμβουλίου λόγω της επίμονης άρνησης δύο χωρών, της Πολωνίας και της Ουγγαρίας, να συνταχθούν με το κείμενο που είχε ετοιμαστεί». Κατά συνέπεια θα γίνουν δηλώσεις από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που απηχούν τις απόψεις των υπόλοιπων 25 κρατών, πρόσθεσε.
Έκανε παράλληλα μία διάκριση μεταξύ της εξωτερικής και της εσωτερικής διάστασης του ζητήματος. Οπως είπε, ως προς την εξωτερική διάσταση και την προστασία των εξωτερικών συνόρων υπάρχει καθολική συμφωνία όλων των κρατών.
«Υπήρξε μία συμφωνία σε επίπεδο υπουργών που αφορά τον νέο σύμφωνο μετανάστευσης και αυτή η συμφωνία ελήφθη με ενισχυμένη πλειοψηφία και η Πολωνία και η Ουγγαρία στην ουσία μετέφεραν αυτή τους τη διαφωνία και σήμερα σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Συμβουλίου» πρόσθεσε.
Υπογράμμισε ακόμη τη «σημασία να τσακίσουμε τα δίκτυα των διακινητών ώστε ευάλωτοι πρόσφυγες και μετανάστες να μην μπαίνουν καν σε βάρκες και σαπιοκάραβα για να ξεκινούν αυτό το ταξίδι». «Πρέπει να συνεργαστούμε με χώρες της βόρειας Αφρικής, πρέπει να βρούμε τρόπους οι διακινητές να αποθαρρύνονται να βάζουν αυτούς τους ανθρώπους στις βάρκες» ανέφερε.
Σημείωσε ακόμη πως υπήρξε γενική αναγνώριση σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ότι πρέπει να κάνουμε κάτι περισσότερο για την ενίσχυση των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε.
Ερωτηθείς για τα περί αναστολής των δραστηριοτήτων της Frontex στην Ελλάδα ο πρωθυπουργός είπε πως «δεν έχει υποπέσει καθόλου στην αντίληψή του». «Είχαμε μία καλή συνεργασία με το Frontex που προσβλέπουμε να συνεχιστεί. Οποιαδήποτε ζητήματα υπάρχουν μπορούν να λύνονται… Με τη Frontex έχουμε μία κοινή αποστολή: να προστατεύουμε τα εξωτερικά σύνορα και να σώζουμε ανθρώπους που βρίσκονται σε κίνδυνο στη θάλασσα» επισήμανε.
Το μήνυμα στην Αλβανία για την υπόθεση Μπελέρη
Σε ερώτηση για τον Φρέντι Μπελέρη ο κ. Μητσοτάκης είπε πως ενημέρωσε τους ομολόγους του για το τι συνέβη στην Αλβανία και εξέφρασε την απογοήτευση και την αγανάκτησή του «για το γεγονός ότι ένας εκλεγμένος δήμαρχος συλλαμβάνεται δύο μέρες πριν την εκλογή του και βρίσκεται ακόμη στη φυλακή».
«Είναι ένα χτύπημα στο κράτος δικαίου. Προσβλέπω πολύ σύντομα αυτό το ζήτημα να επιλυθεί. Η επίλυσή του ή μη επιλυσή του – εύχομαι για το πρώτο – θα αποτελέσει στοιχείο της ελληνικής αξιολόγησης της ευρωπαϊκής πορείας της Αλβανίας» διαμήνυσε.
«Ο κ. Τσίπρας θα τεθεί στην κρίση της ιστορίας»
Για την παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα και ερωτηθείς αν πιστεύει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα βρει τα πατήματά του και αν ανοίγει ο δρόμος για συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ απάντησε: «Ρωτάτε τον λάθος άνθρωπο, για την παραίτηση του κ. Τσίπρα δεν έχω να προσθέσω κάτι άλλο. Θα τεθεί στην κρίση της ιστορίας».
«Από εκεί και πέρα εγώ μπορώ να μιλήσω για τη διεύρυνση που πετύχαμε στη Ν.Δ. και τη δυνατότητα να συνενώσουμε δυνάμεις. Τα υπόλοιπα που αφορούν την αξιωματικής αντιπολίτευση θα τα δούμε εν καιρώ. Πρώτο μέλημά μου είναι να υλοποιήσω το κυβερνητικό έργο με ταχύτητα» συμπλήρωσε.
«Σύντομα η Ελλάδα θα έχει επενδυτική βαθμίδα»
Ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε την πεποίθηση ότι «η επενδυτική βαθμίδα είναι ζήτημα χρόνου». «Το μοναδικό εμπόδιο ήταν η πολιτική αβεβαιότητα, από τη στιγμή που έχουμε σταθερή κυβέρνηση, εκτιμώ ότι σύντομα η Ελλάδα θα έχει επενδυτική βαθμίδα» είπε χαρακτηρίζοντας ενθαρρυντικές τις σημερινές προβλέψεις της Τράπεζας της Ελλάδος. «Δεν θα εκπλαγώ αν οι ρυθμοί ανάπτυξης είναι καλύτεροι. Οι υψηλοί και διατηρήσιμοι ρυθμοί ανάπτυξης είναι απαραίτητοι για να πετύχουμε αύξηση των μισθών, να φέρουμε επενδύσεις» ανέφερε.