Επέκταση του πλέγματος των παρεμβάσεων για τη στήριξη των νοικοκυριών έναντι των εκρηκτικών ανατιμήσεων στην ενέργεια ανακοίνωσε κατά τη συζήτηση για τον προϋπολογισμό στη Βουλή ο πρωθυπουργός. «Θα στηρίξουμε τα νοικοκυριά και ειδικά τα πιο αδύναμα, χωρίς να πλήξουμε τη δημοσιονομική ισορροπία» τόνισε.
Ο πρωθυπουργός θύμισε ότι ήδη η κυβέρνηση έχει διαθέσει πόρους που ξεπέρασαν τα 800 εκατ. ευρώ, ενώ συνολικά για το 2021 θα διατεθούν στο μέτωπο αυτό 1,3 δισ. ευρώ. Ανακοίνωσε 3 νέα πρόσθετα μετρα:
- Πρώτον, πρόσθετη αύξηση της κρατικής ενίσχυσης στα τιμολόγια ρεύματος για τον Δεκέμβριο. Και αντίστοιχα στα κοινωνικά τιμολόγια για τα ευάλωτα νοικοκυριά.
- Δεύτερον, αύξηση της έκπτωσης στους λογαριασμούς φυσικού αερίου κατά 40% για τον μήνα Δεκέμβριο.
- Τρίτον, κάλυψη του μεγαλύτερου μέρους της επιβάρυνσης από τη ρήτρα αναπροσαρμογής στα αγροτικά τιμολόγια ενέργειας από τον Αύγουστο έως και τον Δεκέμβριο.
«Εκτιμώ ότι θα χρειαστούν δυναμικές παρεμβάσεις για τις ανατιμήσεις στην αγορά ενέργειας και τους πρώτους μήνες του 2022» σημείωσε ο Κυρ. Μητσοτάκης.
Για εκλογές
«Στους 26 μήνες υπήρξαν ουκ ολίγες ευκαιρίες για να προκηρύξω εκλογές, με βεβαιότητα ότι θα οδηγούσαν την Ν.Δ. σε καλύτερο ακόμη αποτέλεσμα από εκείνο του 2019» είπε αρχίζοντας την ομιλία του στη Βουλή ο πρωθυπουργός, απαντώντας ουσιαστικά στο αίτημα του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ να παραιτηθεί και να προκηρύξει εκλογές. Σχολίασε δε πως εάν υπάρχει κάποιος πολιτικός που θα μπορούσε να ευνοηθεί από τις εκλογές σήμερα είναι ο ίδιος και όχι ο κ. Τσίπρας και σημείωσε: «Θα είχε πλάκα να προκηρύξω σήμερα εκλογές για να δω τον πανικό στο πρόσωπό σας».
Οπως είπε ο πρωθυπουργός δεν πρόκειται να προκηρύξει εκλογές, αφού δεν θα έβαζε ποτέ σε κίνδυνο την πορεία της χώρας σε μία τόσο κρίσιμη στιγμή. «Εκλογές θα γίνουν στην ώρα τους, στο τέλος της 4ετίας» διαβεβαίωσε.
Ο πρωθυπουργός επέκρινε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι έχει τις ίδιες ακραίες απόψεις με «όλους αυτούς τους Θεματοφύλακες του Συντάγματος» λέγοντας «είστε ακόμη μία φορά στο περιθώριο της κοινωνίας» και προσέθεσε: «Εάν εσείς θέλετε να οδηγήσετε την χώρα σε εξάρσεις και ανένδοτους, έχετε το δικαίωμα να το κάνετε, εσείς θα καταδικαστείτε από την ετυμηγορία του ελληνικού λαού».
Για οικονομία
Περνώντας στο θέμα του Κρατικού Προϋπολογισμού του 2022, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι η ελληνική οικονομία έχει καταγράψει ανάπτυξη 9,3% στο 9μηνο, την τρίτη καλύτερη στην Ευρωζώνη, σημειώνοντας ότι «κατέρρευσε η αντιπολίτευση της καταστροφής» και τόνισε:
«Η πολιτική μας μετέτρεψε τις δυσκολίες σε ευκαιρίες και ξεπέρασε τις προσδοκίες. Πράγματι η κυβέρνηση έπεσε έξω στους υπολογισμούς της, άλλα έπεσε έξω προς τα πάνω, με ένα αναπτυξιακό άλμα, που δεν προέκυψε τυχαία, αλλά ήλθε ως αποτέλεσμα μιας πολιτικής, που μετέτρεψε τις δυσκολίες σε ευκαιρίες και έτσι ξεπέρασε τις προσδοκίες».
Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι η επίσημη εκτίμηση για ανάπτυξη 6,9% φέτος θα αποδειχθεί εξαιρετικά συντηρητική. Το αποτέλεσμα αυτό δεν έρχεται τυχαία, αλλά είναι αποτέλεσμα μίας συνεπούς και ισορροπημένης πολιτικής. Μέσα στην πανδημία η Ελλάδα πέτυχε ρωμαλέα ανάπτυξη, εκσυγχρονίζοντας τις δομές και το εργασιακό μοντέλο, σημείωσε, προσθέτοντας ότι πρόκειται για αλλαγές που δημιουργούν ένα καλύτερο αύριο.
Τόνισε δε ότι όλοι οι Έλληνες φέτος και του χρόνου επιβαρύνονται με χαμηλότερους φόρους, πληρώνουν χαμηλότερο ΕΝΦΙΑ. Συνολικά η κυβέρνηση έχει προωθήσει 57 μειώσεις φόρων για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, τόνισε, απαντώντας στην κριτική ότι οι φορολογικές ελαφρύνσεις αφορούν μόνο τους λίγους. Πρόσθεσε δε ότι το 2022 θα μας βρει χωρίς εισφορά αλληλεγγύης στον ιδιωτικό τομέα και με έκτακτη ενίσχυση των χαμηλοσυνταξιούχων και ατόμων με αναπηρία, που θα δουν στους λογαριασμούς τους τις επόμενες ημέρες. «Είναι μία μικρή ενίσχυση, αλλά είναι και μία απόδειξη ότι η πολιτεία πρώτα και πάνω από όλα πρέπει να μεριμνά για τους ασθενέστερους» είπε.
Η ΕΚΤ ενέκρινε ειδικό πρόγραμμα για τα ελληνικά ομόλογα, που δεν είναι ακόμη στο στάδιο της επενδυτικής βαθμίδας. «Είναι αποτέλεσμα της αξιοπιστίας που έχει κερδίσει η χώρα στους διεθνείς και ευρωπαϊκούς οργανισμούς» τόνισε και πρόσθεσε ότι αυτή η αξιοπιστία επέτρεψε στη χώρα να απαλλαγεί νωρίτερα και από τα δάνεια του ΔΝΤ.
Για πανδημία
Η χώρα είναι αντιμέτωπη με διπλή απειλή: Την εμφάνιση της μετάλλαξης Όμικρον και την ενεργειακή κρίση, είπε ο κ. Μητσοτάκης.
«Η μετάλλαξη Όμικρον μεταδίδεται με πολύ μεγάλη ταχύτητα. Ευχόμαστε και το ελπίζουμε, αλλά δεν το ξέρουμε ακόμη, να έχει πιο ήπια συμπτώματα από τη μετάλλαξη Δέλτα. Απέναντι σε αυτό που συμβαίνει σήμερα έχουμε ήδη οικοδομήσει την άμυνά μας. Και η πιο σημαντική άμυνά μας αυτή τη στιγμή είναι η αναμνηστική δόση του εμβολίου» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Για μελέτη Τσιόδρα – Λύτρα και ΜΕΘ
Τη μελέτη ουδέποτε την πήραμε στα χέρια μας στο Μέγαρο Μαξίμου, επανέλαβε ο πρωθυπουργός. Ωστόσο σημείωσε από τον Φεβρουάριο του 2020 ο ίδιος είχε μιλήσει για τις αδυναμίες στα περιφερειακά νοσοκομεία. «Δεν περίμενα καμία μελέτη για να ενισχύσω το σύστημα υγείας και να αυξήσω τον αριθμό των ΜΕΘ» υπογράμμισε. «Από την πρώτη στιγμή επιβολής του πρώτου lockdown γνωρίζαμε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ μας παρέδωσε στις ΜΕΘ μία κατάσταση τραγική και σπεύσαμε να ενισχύσουμε το ΕΣΥ έτσι ώστε να φτάσουμε σε όλες τις υγειονομικές περιφέρειες να έχουμε σχεδόν διπλασιάσει τον αριθμό των ΜΕΘ» συμπλήρωσε.
«Η διασωλήνωση εκτός ΜΕΘ είναι πράγματι μία λύση ανάγκης. Αλλά αναρωτιέμαι. Είναι κανούργιο πρόβλημα; Επί των ημερών σας κ. Πολάκη το είχατε αντιμετωπίσει;» είπε ο πρωθυπουργός, ενώ απευθυνόμενος στον κ. Τσίπρα σχολίασε: «Βέβαια τον κ. Κουρουμπλή τον διαγράφετε άνετα, τον κ. Πολάκη όμως όχι».
Για αμυντικές δαπάνες
«Η Ελλάδα επενδύει στην αποτρεπτική της ικανότητα, παράλληλα με μία εξωτερική πολιτική, που ενισχύει τις συμμαχίες μας. Μέσα στον Ιανουάριο προσγειώνονται στην Τανάγρα τα πρώτα Rafale και μέσα στις επόμενες εβδομάδες υπογράφεται η οριστική συμφωνία για τις φρεγάτες Belharra» είπε ο πρωθυπουργός και σχολίασε: «Σε αυτή τη συγκυρία η αξιωματική αντιπολίτευση καταψηφίζει τις αμυντικές δαπάνες, σπάζοντας μία παράδοση στο κοινοβούλιο, που ήθελε την αντιπολίτευση να υπερψηφίζει τις αμυντικές δαπάνες».
«Τα συμπεράσματα θα τα βγάλει ο ελληνικός λαός. Είστε πάντα παρόντες σε ό,τι διχάζει και μονίμως απόντες σε ό,τι ενώνει» τόνισε, προσθέτοντας απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα ότι «το εθνικό μέτωπο συγκροτείται ακόμη και χωρίς τη δική σας συμμετοχή».
«H πατρίδα μας αλλάζει. Είναι πιο ισχυρή οικονομικά, αμυντικά, πιο ισχυρή ως προς την εικόνα της στο εξωτερικό. Ο προϋπολογισμός είναι αναπτυξιακός, κοινωνικός, μεταρρυθμιστικός, ευθυγραμμίζεται με την δέσμευση των νοικοκυρυμένων δημοσιονομικών» κατέληξε ο πρωθυπουργός.