Ανέβηκαν οι τόνοι κατά τις κοινές δηλώσεις του Νίκου Δένδια και του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, με τον Έλληνα ΥΠΕΞ να δηλώνει ότι η Τουρκία δεν μπορεί να κάνει μαθήματα στην Ελλάδα.
Ο έλληνας ΥΠΕΞ έκανε αναφορά στην παραβατικότητα της Τουρκίας και στις υπερπτήσεις στον εναέριο χώρο της Ελλάδας, υπενθυμίζοντας στον κ. Τσαβούσογλου ότι η Τουρκία έχει υπογράψει τη συνθήκη της Λωζάνης, η οποία θα συνεχίσει να ισχύει ακόμα και αν δεν την αποδέχεται η γειτονική χώρα.
Εκνευρισμένος στην απάντησή του ο Τσαβούσογλου που κατηγόρησε τον Νίκο Δένδια για προκλητικές δηλώσεις.
Στην αρχική του δήλωση, ο κ. Τσαβούσογλου τόνισε ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρ.Τ. Ερντογάν πρότεινε τη διεξαγωγή συνόδου με θέμα την ανατολική Μεσόγειο.
«Συζητήσαμε όλα τα θέματα στις μεταξύ μας σχέσεις και υφίσταται μια διαφορά απόψεων στο θέμα του Αιγαίου», είπε ο κ.Τσαβούσογλου υπογραμμίζοντας πως «πιστεύουμε ότι τα μεταξύ μας ζητήματα μπορούν να επιλυθούν με εποικοδομητικό διάλογο». Όσον αφορά τη διευθέτηση των διαφορών νομίζω ότι πρέπει να συνεχίσουμε τον διάλογο που ξεκινήσαμε σήμερα, είπε ο Μ. Τσαβούσογλου.
Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών έκανε λόγο για μια “θετική ατζέντα οικονομικών θεμάτων για να προχωρήσουμε τις σχέσεις μας μπροστά” και “να αλλάξουμε το κλίμα που υπάρχει στις ελληνοτουρκικές σχέσεις”.
Υπογράμμισε όμως ότι “αναγκαία προϋπόθεση είναι η αποκλιμάκωση και η αποφυγή ενεργειών και δηλώσεων που δυναμιτίζουν το κλίμα”.
“Η Ελλάδα υποστηρίζει την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, εφόσον αυτή το επιθυμεί”, σημείωσε, υπογραμμίζοντας όμως ότι απαράβατος όρος είναι ο σεβασμός στις αρχές και τις αξίες της ΕΕ.
Όσον αφορά την επικείμενη πενταμερή για το Κυπριακό τόνισε την ανάγκη “όλες οι πλευρές θα προσέλθουν σ’ αυτή με εποικοδομητικό πνεύμα” ενώ επεσήμανε πως μόνη αποδεκτή λύση είναι η “διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, αυτή που στηρίζουν όλοι οι διεθνείς παράγοντες”
Αναφορικά με το μεταναστευτικό, ο κ. Δένδιας επεσήμανε ότι συμφώνησε με τον Τούρκο ομόλογό του ότι πρόκειται για “ευρωτουρκικό ζήτημα” και υπογράμμισε την ανάγκη η Τουρκία να τηρεί τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη δήλωση του 2016, ενώ υπενθύμισε την εργαλειοποίηση μεταναστευτικού στον Έβρο πέρσι.
Ανέφερε ακόμη ότι μια αντιστροφή της απόφασης της Τουρκίας να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί θα ήταν “προς το συμφέρον της Τουρκίας αλλά και της εικόνας της διεθνώς”.
“Ελλάδα και Τουρκία είναι προορισμένες να ζουν μαζί σε μια περιοχή με πολλά σύνθετα προβλήματα”, τόνισε. Είναι προς συμφέρον και των δύο χωρών να συνεργαστούμε στα πλαίσια της καλής γειτονίας για την ασφάλεια, την ευημερία και την ειρήνη. Δεν αγνοούμε την πραγματικότητα ξέρουμε ότι έχουμε πολύ δρόμο αλλά μπορούμε να κάνουμε ένα πρώτο βήμα σήμερα”.