Το Κυπριακό και η κατάσταση που επικρατεί στην Ανατολική Μεσόγειο βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του Έλληνα Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, που πραγματοποιήθηκε στην έδρα του Οργανισμού στη Νέα Υόρκη, την Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου.
Όσον αφορά το ζήτημα του Κυπριακού, ο Έλληνας Πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι το μοναδικό πλαίσιο διαπραγμάτευσης για την επίλυση ορίζεται ξεκάθαρα από τα δεσμευτικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, τα οποία προβλέπουν λύση Διζωνικής, Δικοινοτικής Ομοσπονδίας με μία κυριαρχία, μία διεθνή προσωπικότητα και μία ιθαγένεια.
Όπως τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, προτάσεις που κινούνται σε διαφορετική κατεύθυνση δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές ως βάση συζήτησης και ως εκ τούτου απορρίπτονται.
Παράλληλα, σημείωσε ότι η Ελλάδα είναι σταθερά υπέρμαχος της ειρήνης, της σταθερότητας και της πολυμερούς συνεργασίας στην Ανατολική Μεσόγειο, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου, της Σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS) και των αρχών καλής γειτονίας. Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στα ζητήματα τουρκικής παραβατικότητας εις βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων Ελλάδας, μέσω ενεργειών που παραβαίνουν, όπως είπε, τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και της UNCLOS.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης του κ. Μητσοτάκη με τον κ. Γκουτέρες συζητήθηκαν και οι πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η Ελλάδα για την στροφή προς μια πράσινη οικονομία. Στο ίδιο πλαίσιο, ο Έλληνας Πρωθυπουργός εξέφρασε τη στήριξη της Ελλάδας προς τις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, σημειώνοντας ότι η προστασία του περιβάλλοντος αποτελεί κεντρικό άξονα της πολιτικής της ελληνικής κυβέρνησης.
Επιπλέον, εξετάστηκαν οι εξελίξεις στη Λιβύη, με τον κ. Μητσοτάκη να εκφράζει τη στήριξη εκ μέρους της ελληνικής Κυβέρνησης των προσπαθειών των Ηνωμένων Εθνών για τη διεξαγωγή ελεύθερων εκλογών στον καθορισμένο χρόνο, καθώς και την αποχώρηση όλων των ξένων δυνάμεων από την Λιβύη.
Τέλος, αναφορικά με το ζήτημα του μεταναστευτικού ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι η Ελλάδα έχει σηκώσει μεγάλο βάρος, ενώ παράλληλα υποστήριξε ότι η χώρα παρέχει φιλοξενία σε όσους δικαιούνται διεθνούς προστασίας και ιδιαίτερα σε ευάλωτες ομάδες, όπως οι ασυνόδευτοι ανήλικοι.
Εν τω μεταξύ, όπως ανακοινώθηκε αργά το απόγευμα της Πέμπτης, στο πρόγραμμα του κ. Μητσοτάκη στη Νέα Υόρκη δεν περιλαμβάνεται ξενάγηση στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Νικολάου από τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο. Νωρίτερα την Πέμπτη, ο Έλληνας κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου εξέφρασε τη δυσαρέσκεια της ελληνικής Κυβέρνησης για τη συμμετοχή του Αρχιεπισκόπου Αμερικής στα εγκαίνια του «Σπιτιού της Τουρκίας» στη Νέα Υόρκη.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ