Στη βελτίωση των σχέσεων με την Τουρκία αναφέρθηκε ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξή του στο Open, τονίζοντας ότι πρόκειται για μια θετική εξέλιξη, την οποία η ελληνική πλευρά καλωσορίζει, αλλά χωρίς αυταπάτες.
«Καλωσορίζω τη σχετική βελτίωση του κλίματος μετά τους καταστροφικούς σεισμούς στην Τουρκία, αλλά δεν έχω και αυταπάτες. Η τουρκική πολιτική δεν πρόκειται να αλλάξει από τη μια μέρα στην άλλη», ανέφερε.
Όπως σημείωσε, η «”γαλάζια πατρίδα” είναι ένα δομικό συστατικό του τουρκικού επεκτατισμού τα τελευταία χρόνια, που συνιστά μία εν δυνάμει απειλή για την πατρίδα μας».
Στον αντίποδα, υπογράμμισε ότι προϋπόθεση για μια ουσιαστική εξομάλυνση και επίλυση των διαφορών είναι ο σεβασμός από πλευράς της Τουρκίας του διεθνούς δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας, καθώς και η αποδοχή της οριοθέτησης των θαλασσίων στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο ως μοναδικής μεγάλης διαφοράς των δύο χωρών.
«Δεν υπάρχει καμία περίπτωση, εφόσον με εμπιστευτεί ο ελληνικός λαός, να συζητήσω άλλα θέματα με την Τουρκία. Ούτε, προφανώς, ζητήματα που έχουν να κάνουν με την ελληνική κυριαρχία στα νησιά του Αιγαίου, ούτε ζητήματα που έχουν να κάνουν με την αποστρατικοποίηση των νησιών, όταν από την απέναντι πλευρά έχω την μεγαλύτερη αποβατική δύναμη όλης της Μεσογείου, απέναντι στα ελληνικά νησιά», ανέφερε ο Έλληνας Πρωθυπουργός.
Ερωτηθείς για τις επικείμενες εκλογές στην Τουρκία, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι δεν θα τοποθετηθεί για εσωτερικά πολιτικά ζητήματα της γείτονος. Διαβεβαίωσε, ωστόσο, ότι αν επανεκλεγεί θα επιδιώξει «μια απευθείας προσωπική επαφή, είτε με τον κ. Erdoğan είτε με τον κ. Kılıçdaroğlu, για να μπορέσουμε να πιάσουμε αυτό το νήμα της βελτίωσης του κλίματος και ενδεχομένως να μπορέσουμε να οικοδομήσουμε μια θετική ατζέντα σε ζητήματα όπου μπορούμε να έχουμε αμοιβαίο όφελος».
Ο κ. Μητσοτάκης απέκλεισε οποιαδήποτε συζήτηση περί συνεκμετάλλευσης υδρογονανθράκων, σημειώνοντας ωστόσο ότι υπάρχει ένα μεγάλο εύρος θεμάτων στα οποία μπορούν να οικοδομήσουν μια θετική ατζέντα με την Τουρκία.
«Μερικά ζητήματα της προστασίας του περιβάλλοντος ή της πολιτικής προστασίας είναι ζητήματα στα οποία θα μπορούμε κάλλιστα να συνεργαστούμε με την Τουρκία. Δεν συνεργαστήκαμε τώρα; Δεν στείλαμε πρώτοι την ΕΜΑΚ μας; Δεν έχουμε οικονομικά ζητήματα; Έχουμε πολύ μεγάλο τουρισμό, έχουμε πολύ μεγάλο διμερές εμπόριο με την Τουρκία», ανέφερε.
«Άρα, έξω από τα δύσκολα γεωπολιτικά ζητήματα υπάρχει μια θετική ατζέντα την οποία εμείς έχουμε φροντίσει να την αναπτύξουμε», συμπλήρωσε.
Αναφορικά με τα εξοπλιστικά προγράμματα στα οποία έχει προχωρήσει η Ελλάδα, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι «η άμυνα δεν είναι διαπραγματεύσιμη για την κυβέρνησή μας».
«Αν θέλουμε αυτή τη στιγμή να προτάσσουμε μια στιβαρή εξωτερική πολιτική και να μας λογαριάζουν οι γείτονες μας, θα πρέπει να είμαστε ισχυροί αμυντικά», συμπλήρωσε.
«Δεν έχω κρύψει ότι θέλω η Ελλάδα να έχει τόσο ισχυρή αποτρεπτική δύναμη απέναντι στην Τουρκία που να μην μπορεί κανείς ποτέ να διανοηθεί να κάνει σκέψεις που ενδεχομένως να μας εμπλέξουν σε μια πολεμική σύρραξη», κατέληξε.