13.4 C
Nicosia
Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2025 | 12:53

Ερντογάν: Προσφυγή στη διεθνή δικαιοσύνη για όλες τις διαφορές με Ελλάδα

Την ανάγκη έναρξης μιας νέας σελίδας στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, αλλά και τη θέση ότι Ελλάδα και Τουρκία εφόσον προσφύγουν στη διεθνή δικαιοσύνη θα πρέπει να περιλάβουν όλα τα θέματα πέραν της υφαλοκρηπίδας, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Καθημερινή», ενόψει της επίσκεψής του στην Ελλάδα για τη διεξαγωγή του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας, αύριο Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου.

Παράλληλα, στο πλαίσιο της συνέντευξης, επανέλαβε την πρόταση για συνεκμετάλλευση των ενεργειακών πόρων στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου «έως ότου επιτευχθεί συνολική λύση στο νησί».

Πιο συγκεκριμένα, αναφορικά με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και ερωτηθείς αν πιστεύει ότι οι δυο χώρες μπορούν να επιτύχουν συμφωνία ώστε να προσφύγουν από κοινού στο Διεθνές Δικαστήριο, ο Πρόεδρος της Τουρκίας απάντησε ότι «τα προβλήματα θα επιλυθούν στο πλαίσιο του διαλόγου και της καλής θέλησης».

«Φυσικά, υπάρχουν πολλά αλληλένδετα προβλήματα που πρέπει να λυθούν εκτός από την υφαλοκρηπίδα. Πρέπει να τα εξετάσουμε ως ένα σύνολο. Δεν είναι σωστή η επιλεκτική προσέγγιση», τόνισε ο ίδιος.

«Όταν προσφεύγουμε στη διεθνή δικαιοσύνη, δεν πρέπει να αφήνουμε κανένα πρόβλημα πίσω», πρόσθεσε.

Αναγνωρίζοντας ότι οι δύο χώρες έχουν πολλά ζητήματα να επιλύσουν, τόνισε, ωστόσο, ότι «εξαρτάται από εμάς εάν θα επιτρέψουμε σε αυτά τα προβλήματα να προκαλέσουν εντάσεις και διαφωνίες μεταξύ των κυβερνήσεων και των λαών μας».

Σε αυτό το πλαίσιο, έκανε λόγο για την ανάγκη μιας «νέας σελίδας» στις ελληνοτουρκικές  σχέσεις και για την αρχή του «win-win».

«Η αντίληψη “win-win” βρίσκεται ήδη στον πυρήνα της προσέγγισης της Τουρκίας στις διεθνείς σχέσεις και τη διπλωματία. Εάν οι διαφορές αντιμετωπιστούν ήπια, μέσω του διαλόγου και βρεθεί κοινό έδαφος, είναι προς όφελος όλων», επισήμανε.

Όπως σημείωσε ο Πρόεδρος της Τουρκίας, «η Ελλάδα δεν είναι εχθρός μας, αλλά πολύτιμο μέλος της Συμμαχίας στην οποία είμαστε μέλη. Επιπλέον, είμαστε γείτονες, πρέπει να σεβόμαστε αμοιβαία τα δικαιώματα και τα ζωτικά συμφέροντα ο ένας του άλλου».

«Πρόσφατα, αποκτήσαμε καλή δυναμική στη διαμόρφωση των σχέσεών μας με την Ελλάδα στο πλαίσιο αυτής της αντίληψης. Αναβιώσαμε διμερείς μηχανισμούς που ήταν αδρανείς εδώ και πολύ καιρό. Τα κανάλια διαλόγου μας είναι ανοιχτά και λειτουργούν σε όλα τα επίπεδα. Οι αμοιβαίες επισκέψεις είναι πυκνές», ανέφερε ο κ. Ερντογάν.

Στα ζητήματα της συνεκμετάλλευσης αποθεμάτων ενέργειας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, ο Πρόεδρος της Τουρκίας σημείωσε ότι «υπάρχουν δυνατότητες και ευκαιρίες για συνεργασία».

Αναφέρθηκε επίσης στην πρόταση του ψευδοκράτους για «κοινή επεξεργασία αποθεμάτων και κατανομή των εσόδων, έως ότου επιτευχθεί συνολική λύση στο νησί», σημειώνοντας ότι «εμείς υποστηρίζουμε αυτή την πρόταση. Ενώ κι άλλες χώρες της περιοχής κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση, γιατί οι δύο πλευρές στο νησί να μην μπορούν να συνεργαστούν; Υπάρχουν πολλά θέματα για τα οποία μπορούμε να συνεργαστούμε και στο Αιγαίο».

Ερωτηθείς για τη δήλωση «μπορεί να έρθουμε μια νύχτα ξαφνικά», ο κ. Ερντογάν υποστήριξε ότι απευθυνόταν «στα τρομοκρατικά στοιχεία που απειλούν την ασφάλεια της χώρας μας και κάναμε αυτό που έπρεπε».

«Καταστρέψαμε και θα καταστρέψουμε τις εστίες της τρομοκρατίας. Αυτή ήταν πάντα η απάντηση που έλαβαν από εμάς όσοι αμφισβητούν την εδαφική μας ακεραιότητα, την ενότητα και ομόνοια, και αυτό δεν θα αλλάξει ούτε από εδώ και στο εξής. Η υπεράσπιση της πατρίδας μας και η διατήρηση της ειρήνης του έθνους μας είναι το πιο φυσικό μας δικαίωμα και κανείς δεν πρέπει να έχει καμία αμφιβολία ότι θα συνεχίσουμε να χρησιμοποιούμε αυτό το δικαίωμα στο έπακρο εναντίον όλων των τρομοκρατικών κέντρων», ανέφερε.

Απαντώντας στο τι έχει αλλάξει στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και δεν διέπονται πλέον από την ακραία ένταση των προηγούμενων χρόνων, απάντησε ότι «η ελληνική πλευρά έχει αναθεωρήσει την οπτική της απέναντί μας και άρχισε να κατανοεί ότι είμαστε ένα έθνος που δεν θα αρνηθεί ποτέ τη χείρα φιλίας που θα του απλωθεί».

Σε αυτό το πλαίσιο, σημείωσε ότι το μήνυμα που θα απευθύνει στον κ. Μητσοτάκη είναι «Κυριάκο φίλε μου, δεν σας απειλούμε αν δεν μας απειλήσετε. Ας ενισχύσουμε την εμπιστοσύνη μεταξύ των δύο χωρών μας».

«Ας αυξήσουμε τη διμερή συνεργασία σε κάθε τομέα, στην οικονομία, το εμπόριο, τις μεταφορές, την ενέργεια, την υγεία, την τεχνολογία, την εκπαίδευση, στα θέματα που αφορούν τη νεολαία. Ας δείξουμε αμοιβαία φροντίδα και μέριμνα στην ιστορική και πολιτιστική περιουσία των χωρών μας. Είτε πρόκειται για τα θέματα στο Αιγαίο, είτε για την κοινή καταπολέμηση της παράτυπης μετανάστευσης, είτε για τα συνεχιζόμενα προβλήματα της τουρκικής μειονότητας στην Ελλάδα, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα που δεν μπορούμε να λύσουμε μέσω του διαλόγου, στη βάση της αμοιβαίας καλής θέλησης», πρόσθεσε.

Για το ζήτημα της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί ο κ. Ερντογάν υποστήριξε ότι η Τουρκία προστατεύει «αυτόν τον διακεκριμένο ναό με μια σχολαστικότητα και σεβασμό που σπάνια παρατηρείται στην ανθρώπινη Ιστορία».

«Το Τζαμί της Αγίας Σοφίας, ως σύμβολο ειρήνης και ανεκτικότητας, θα συνεχίσει να είναι ανοιχτό σε επισκέπτες όλων των θρησκειών και των πεποιθήσεων», σημείωσε.

Για το ζήτημα των μεταναστευτικών κινήσεων και για τη δυνατότητα συνεργασίας Ελλάδας και Τουρκίας σε αυτό το επίπεδο, ο κ. Ερντογάν επισήμανε ότι η ΕΕ θα πρέπει να στηρίξει την Τουρκία σε αυτό το θέμα με «κοινά μέτρα τα οποία προβλέπουν ίσο καταμερισμό βαρών και ευθυνών για την πρόληψη της μετανάστευσης στην πηγή της».

«Αυτό δεν πρέπει να το περιορίσουμε μόνο στη συνεργασία Τουρκίας – Ελλάδας ή σε μεταναστευτικά κινήματα στο Αιγαίο· είναι ένας αγώνας εξαιρετικά μεγάλης κλίμακας που απαιτεί τη συμμετοχή ολόκληρης της διεθνούς κοινότητας», κατέληξε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!