Θέμα χρόνου είναι η επιστροφή της Εύας Καϊλή στο σπίτι της με «ηλεκτρονικό βραχιολάκι» παρακολούθησης μέχρι την ημέρα της δίκης της.
Ο συνήγορός της Σβεν Μαρί εμφανίζεται σήμερα ενώπιον του προδικαστικού συμβουλίου, ωστόσο τυπικά, καθώς η απόφαση για την απελευθέρωση της με περιοριστικούς όρους μετά από τέσσερις μήνες κράτησης στις φυλακές του Χάρεν για το σκάνδαλο Qatargate, είναι ειλημμένη και αναμένεται η διευθέτηση των τεχνικών παραμέτρων ώστε να μπορεί να υλοποιηθεί ενδεχομένως σήμερα Μ. Πέμπτη ή τη Μ. Παρασκευή, το αργότερο τη Δευτέρα του Πάσχα.
«Τίποτα δεν αντιτίθεται στο να τεθεί υπό ηλεκτρονική παρακολούθηση» αναφέρει ο ανακριτής Μισέλ Κλεζ σε επίσημο έγγραφό του.
Σύμφωνα με τον συνήγορό της Μιχάλη Δημητρακόπουλο, «θα αφεθεί ελεύθερη, όταν θα βρεθεί το ηλεκτρονικό βραχιόλι. Το πιθανότερο μέχρι την Παρασκευή (σ.σ. αύριο) να έχει βρεθεί, οπότε και θα αποφυλακιστεί. Το μακρύτερο χρονικό διάστημα είναι μέχρι τη Δευτέρα».
Στην νέα αυτή φάση της ζωής της, ωστόσο, η Εύα Καϊλή επέλεξε να μείνει μόνη της με την ανήλικη κόρη της στο διαμέρισμά της στις Βρυξέλλες και όχι με τον σύντροφό της, Φραντσέσκο Τζιόρτζι, ο οποίος θα διαμένει μόνος του σε άλλο χώρο, που βρίσκεται σε απόσταση 10 χλμ από το δικό της.
«Υπάρχουν δύο χώροι» περιέγραψε ο κ. Δημητρακόπουλος, λέγοντας πως «στον έναν μένει ο σύντροφός της και στον άλλον, με δική της επιθυμία, θα μένει μόνη της μαζί με την κόρη της. Δεν είναι κάτι που το διέταξε ο ανακριτής, θα μπορούσαν να συνυπάρχουν στον ίδιο χώρο».
Αναφορικά με την επικοινωνία τους, αυτή θα γίνεται τηλεφωνικά και μόνο, ενώ οι μεταξύ τους τηλεφωνικές κλήσεις θα καταγράφονται, καθώς και ο κ. Τζιόρτζι έχει τεθεί σε κατ’ οίκον περιορισμό από τον περασμένο Φεβρουάριο.
«Ήταν επιθυμία δική μας να είναι χωριστά» ξεκαθάρισε ο συνήγορος της κ. Καϊλή, επιβεβαιώνοντας την απόσταση που θέλει να κρατήσει η Ελληνίδα Ευρωβουλευτής στην νέα φάση της ζωής της. Η απόσταση από το σύντροφό της μοιάζει η μόνη που δεν επιθυμεί να γεφυρώσει η ίδια, καθώς μέλημά της κατά τον συνήγορό της αποτελεί η αποκατάσταση της αξιοπρέπειάς της, μολονότι υπάρχουν ακόμη αρκετά μέτρα να διανυθούν.
Πού βρίσκονται οι έρευνες για το Qatargate
«Μπορώ να σας πω ότι βγαίνει από την φυλακή με ψηλά το κεφάλι, με αξιοπρέπεια και χωρίς να έχει ομολογήσει αδικήματα που δεν έχει διαπράξει. Μία υπόσχεση σας δίνω, ότι θα δώσει μάχη μέχρι τέλους για να αποδειχτεί η αθωότητά της» δήλωσε ο έτερος δικηγόρος της κ. Δημητρακόπουλος και σημείωσε ότι η ίδια δεν θα υποβάλει αίτημα να έρθει στην Ελλάδα, αλλά «θα μείνει στις Βρυξέλλες μέχρι να αποδειχθεί η αθωότητά της».
Η Εύα Καϊλή που βρέθηκε στο επίκεντρο του πολύκροτου σκανδάλου χρηματισμού θα επιστρέψει στο σπίτι της όπου θα είναι μαζί με το παιδί της μόλις ολοκληρωθούν τα τεχνικά διαδικαστικά ώστε να μπορεί να παρακολουθείται επί 24ωρου βάσεως.
Τόσο ο Τζόρτζι, όσο και ο Ιταλός πρώην ευρωβουλευτής Αντόνιο Παντσέρι, ο φερόμενος ως επικεφαλής του δικτύου δωροδοκίας, ο οποίος ήρθε σε συμφωνία με τους Βέλγους ανακριτές, έχουν αφεθεί ελεύθεροι με ηλεκτρονική παρακολούθηση.
Η απελευθέρωση της Καϊλή, σύμφωνα με το Politico, ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στην πολύμηνη προσπάθεια των αρχών να ξεκαθαρίσουν ποιοι μπορεί να βρίσκονταν υπό την επιρροή ξένων κυβερνήσεων ενώ εργάζονταν στο Κοινοβούλιο. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η διαδικασία κινείται προς μια δίκη σύντομα, δήλωσε ο Christian De Valkeneer, καθηγητής ποινικού δικαίου στο Καθολικό Πανεπιστήμιο της Λουβέν στο Βέλγιο.
«Δεν προϋποθέτει ότι η έρευνα έχει ολοκληρωθεί», δήλωσε. Στο Βέλγιο, πρόσθεσε ο De Valkeneer, η αποφυλάκιση υπό ηλεκτρονική παρακολούθηση θεωρείται «επέκταση του εντάλματος σύλληψης, με τη μόνη διαφορά ότι το ένταλμα δεν εκτελείται σε φυλακή».
Παρόλα αυτά, οι αρχές σύντομα δεν θα έχουν πλέον κανέναν στη φυλακή, εγείροντας ερωτήματα σχετικά με το πού βρίσκεται η έρευνα.
Επί μήνες, τα δίχτυα των εισαγγελέων μόνο διευρύνονταν, καθώς η αστυνομία συνέλαβε δύο ακόμη νομοθέτες της ΕΕ, τον Βέλγο Μαρκ Ταραμπέλα και τον Ιταλό Αντρέα Κοζολίνο, καθώς και μια λογίστρια στην Ιταλία, τη Μόνικα Μπελίνι.
Ωστόσο οι έρευνες έχουν επιβραδυνθεί τις τελευταίες εβδομάδες, χωρίς άλλες συλλήψεις και με τη σταδιακή απελευθέρωση υπόπτων σε κατ’ οίκον περιορισμό. Ο Κοζολίνο και ο Μπελίνι βρίσκονται επίσης και οι δύο ακόμη στην Ιταλία, όπου οι τοπικοί δικαστές ζητούν από το Βέλγιο περισσότερες πληροφορίες προτού αποφασίσουν σχετικά με το αίτημα έκδοσης.