Λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση για την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών στις 25 Ιανουαρίου η Άγκυρα ρίχνει λάδι στη φωτιά με τον Ταγίπ Ερντογάν και τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου να επιρρίπτουν ευθύνες σε Αθήνα και Βρυξέλλες αντίστοιχα. Η Αθήνα από την πλευρά της διαμηνύει ότι πέρα από τα ζητήματα που αφορούν τις θαλάσσιες ζώνες δεν συζητά τίποτε άλλο.
Εν τω μεταξύ, το πρακτορείο Anadolu, αναφέρει 6 πυλώνες στους οποίους θα στηριχθεί η Άγκυρα για τις διερευνητικές επαφές με την Αθήνα. Το πρακτορείο αναφέρει πως οι διαφορές που θα πρέπει να συζητηθούν όσον αφορά το Αιγαίο Πέλαγος είναι: Υφαλοκρηπίδα, χωρικά ύδατα, εναέριος χώρος, αποστρατικοποίηση νησιών, καθεστώς νησίδων και βραχονησίδων, κέντρα εναέριας κυκλοφορίας (FIR) και δικαιοδοσία επιχειρήσεων έρευνας και διάσωσης. Όσον αφορά την Ανατολική Μεσόγειο υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ, στο πλαίσιο μιας «δίκαιης λύσης» που δεν θα παραβλέπει την προστασία των δικαιωμάτων του ψευδοκράτους στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου.
«Καλούμε την Ελλάδα να σταματήσει τις δραστηριότητες των τελευταίων ετών που αυξάνουν την ένταση, όπως οι παραβιάσεις του εναέριου χώρου και η παράνομη δράση της στο ζήτημα των νησιών», δήλωσε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε ομιλία του προς τους πρέσβεις της Ε.Ε. στην Άγκυρα.
«Κάποια μέλη της Ε.Ε τα διμερή τους ζητήματα προσπάθησαν να τα επιλύσουν στους διαδρόμους της Ε.Ε. Εκμεταλλεύτηκαν την ατζέντα της Ε.Ε και κρύφτηκαν πίσω από την αλληλεγγύη των χωρών – μελών» σημείωσε ο Τούρκος πρόεδρος χαρακτηρίζοντας τα ζητήματα της ανατολικής Μεσογείου και της Κύπρου ««ξεκάθαρη στάση στρατηγικής τύφλωσης.
«Αδικηθήκαμε. Δεν αποδεχόμαστε τις προσπάθειες εγκλωβισμού μας στις ακτές μας», σημείωσε ο Τούρκος πρόεδρος.
Να σημειωθεί ότι οι δηλώσεις του κ. Ερντογάν έρχονται μία μέρα μετά την συμφωνία μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας να ξαναπιάσουν το νήμα των διερευνητικών επαφών από εκεί που το άφησαν το 2016 όταν η Τουρκία αποχώρησε από τον διάλογο. Έτσι, ο 61ος γύρος των διερευνητικών επαφών κλείστηκε για τις 25 Ιανουαρίου 2021, στην Κωνσταντινούπολη.
Λίγο νωρίτερα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου κατά τη συνάντησή του με πρέσβεις κρατών -μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υποστήριξε πως έχει καλές σχέσεις με τον Νίκο Δένδια και πως οι δύο άνδρες έχουν συμφωνήσει να συναντηθούν, αν και δεν έχει ακόμα καθοριστεί συγκεκριμένη ημερομηνία.
Τις δηλώσεις του Τούρκου υπουργού διέψευσαν λίγο μετά διπλωματικές πηγές αναφέροντας πως αν και Νίκος Δένδιας και Μεβλούτ Τσαβούσογλου διατηρούν προσωπική φιλική σχέση, δεν έχει συμφωνηθεί και προγραμματισθεί συνάντησή τους για το προσεχές διάστημα.
«Βεβαίως, ο κ. Δένδιας παραμένει ανοιχτός στο ενδεχόμενο μίας συνάντησης με τον κ. Τσαβούσογλου, όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες», πρόσθεσαν οι ίδιες πηγές.
Υπενθυμίζεται ότι τις τελευταίες μέρες η Άγκυρα επιχειρεί να χτίσει διαύλους επικοινωνίας με τις Βρυξέλλες. Αναγκαία, ωστόσο, θεωρεί την υιοθέτηση από την τουρική πλευρά μιας «εποικοδομητική συμπεριφορά» απέναντι στα κράτη-μέλη της ΕΕ ο εκπρόσωπος της Κομισιόν για θέματα Εξωτερικών Υποθέσεων.
«Έχουμε ήδη συζητήσει πόσο σημαντικό είναι η Τουρκία να έχει εποικοδομητική συμπεριφορά απέναντι στα κράτη-μέλη, γιατί η ΕΕ σε πολλές περιπτώσεις έχει υπογραμμίσει την αλληλεγγύη της προς την Ελλάδα, την Κύπρο και έχουμε επίσης υπογραμμίσει την ανάγκη να επιλυθούν όλα τα διμερή θέματα και η ΕΕ είναι έτοιμη να κάνει ό,τι χρειάζεται για τα κράτη-μέλη μας εάν ζητήσουν στήριξη» σημείωσε.
Κύπρος: Μνημόνιο αμυντικής και στρατιωτικής συνεργασίας με τα ΗΑΕ
Μνημόνιο αμυντικής και στρατιωτικής συνεργασίας υπέγραψαν σήμερα οι υπουργοί Άμυνας Κύπρου και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (HAE).
Το μνημόνιο, μεταξύ άλλων, προβλέπει τη διεξαγωγή κοινών ασκήσεων, εκπαιδευτικών προγραμμάτων και τη διεξαγωγή διαβουλεύσεων, προωθώντας την επιχειρησιακή συνεργασία μεταξύ των ενόπλων δυνάμεων της Κυπριακής Δημοκρατίας και των ΗΑΕ.
Πρόκειται για το πρώτο μνημόνιο συνεργασίας στον τομέα της ‘Αμυνας και Ασφάλειας που έχει υπογραφεί μεταξύ Κύπρου και ΗΑΕ και αντανακλά τις εξαιρετικές διμερείς σχέσεις μεταξύ των δύο κρατών.