Του Μιχάλη Χατζηκωνσταντίνου
Σε κοινοβουλευτικό μπρα ντε φερ για τον αριθμό των εξεταστικών επιτροπών που θα διερευνήσουν τις «Λίστες Πέτσα» και τη ροή κρατικού χρήματος σε εταιρείες δημοσκοπήσεων επιδίδονται κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση με την επόμενη «αναμέτρηση» να έχει οριστεί για την ερχόμενη Πέμπτη στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής.
Μια χαρακτηριστική γεύση των προθέσεων των δύο πλευρών δόθηκε χθες κατά την «ώρα του πρωθυπουργού» όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης άσκησε δημόσια πίεση στον Αλέξη Τσίπρα να τροποποιήσει το περιεχόμενο της πρότασής του, στο σκέλος που αφορά τις δημοσκοπήσεις, και να συμπεριλάβει και την περίοδο της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.
«Κανείς δεν θα είχε αντίρρηση η έρευνα αυτή να ξεκινήσει από το 2015 και να πάει μέχρι το 2021. Δεν διαφωνείτε φαντάζομαι. Έτσι δεν είναι;» ρώτησε ο κ. Μητσοτάκης τον κ. Τσίπρα από το βήμα της Βουλής. Στη συνέχεια ο κ. Μητσοτάκης απευθύνθηκε και στα κόμματα της αντιπολίτευσης, που έχουν πει «ναι» στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για εξεταστική κάτι που εξελήφθη από την αξιωματική αντιπολίτευση ως προαναγγελία κατάθεσης μιας δεύτερης εξεταστικής επιτροπής, αυτή τη φορά από τη συμπολίτευση. Σημειώνεται ότι ο κ. Μητσοτάκης έθεσε στο στόχαστρο της ΝΔ την εταιρεία δημοσκοπήσεων Vox Pop η οποία προ των εκλογών του 2019 είχε υποεκτιμήσει την ψαλίδα της πρόθεσης ψήφου ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ στο 2,3% δείχνοντας πιο θα είναι το κύριο ενδιαφέρον μιας «γαλάζιας» εξεταστικής.
Τι απάντησε ο ΣΥΡΙΖΑ
Απαντώντας ο ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε ότι δεν διαφωνεί με τη διεύρυνση του χρονικού ορίζοντα ελέγχου της εξεταστικής, προκειμένου να συμπεριληφθεί και η περίοδος 2015 – 2019. «Αν το θέμα του είναι η διεύρυνση του χρονικού πλαισίου για τα προς εξέταση θέματα της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ, μπορεί απλά να το ζητήσει μετά τη συγκρότηση της Επιτροπής. Όπου, και την πλειοψηφία θα διαθέτει, και κανένα κόμμα δεν θα το αρνηθεί» απάντησε η Κουμουνδούρου στον κ. Μητσοτάκη. Ταυτόχρονα, όμως, ο ΣΥΡΙΖΑ τάχθηκε αναφανδόν κατά της ενδεχόμενης κατάθεσης μιας παρεμφερούς εξεταστικής επιτροπής από τη πλευρά της ΝΔ που θα θέτει εκτός κάδρου τις «Λίστες Πέτσα» οι οποίες, όπως κατήγγειλε χθες ο κ. Τσίπρας, χρηματοδότησαν ακόμη και κανάλια που μετέδιδαν αντιεμβολιαστικά μηνύματα. Σε αυτό το πλαίσιο ο ΣΥΡΙΖΑ διαμαρτυρήθηκε ότι μια γαλάζια εξεταστική για παρεμφερές θέμα θα συνιστά «ωμή παραβίαση» του αναθεωρημένου Συντάγματος σχετικά με τα δικαιώματα της μειοψηφίας.
Οι δύο πλευρές θα διασταυρώσουν τα ξίφη τους για το ίδιο θέμα στην Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής την ερχόμενη Πέμπτη με επίδικα ζητήματα όχι μόνο τον αριθμό των εξεταστικών επιτροπών αλλά και τον χρονισμό των όλων διαδικασιών. Στη συγκεκριμένη συνεδρίαση, όπως έχει προαναγγείλει ο Πρόεδρος της Βουλής, Κώστας Τασούλας, αναμένεται να ορισθεί η ημερομηνία συζήτησης και ψήφισης της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ στην Ολομέλεια της Βουλής, όμως ενδεχόμενη αναβολή της συζήτησης ή απόφαση τροποποίησης του χρονοδιαγράμματος θεωρείται δεδομένο ότι θα προκαλέσει νέο γύρο αντιπαράθεσης.
ΠΗΓΗ: naftemporiki.gr