9.8 C
Nicosia
Σάββατο 18 Ιανουαρίου 2025 | 20:35

Ελλάδα: Την άρση της ασυλίας του ευρωβουλευτή Γ. Κύρτσου ζήτησε ο Άρειος Πάγος

Την άρση της ασυλίας του Γιώργου Κύρτσου, ζήτησε η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου λόγω χρεών προς το Δημόσιο, με αίτημα που απηύθυνε προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Το αίτημα με ημερομηνία 27 Ιανουαρίου 2023 απευθύνεται στην πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μετσόλα.

Σύμφωνα με το έγγραφο αυτό, η άρση της ασυλίας ζητείται προκειμένου να ασκηθεί δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για τον ευρωβουλευτή. Η υπόθεση αφορά χρέη ύψους 459.918,18 ευρώ προς το Δημόσιο, τα οποία προέρχονται από την εφημερίδα Free Sunday, την οποία ίδρυσε και διηύθυνε ο ευρωβουλευτής.

Τι αναφέρει το έγγραφο

Με το επίσημο αίτημα της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου, διαβιβάζεται η δικογραφία που αφορά τον ευρωβουλευτή κ. Κύρτσο προκειμένου το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να προβεί σε άρση της ασυλίας του, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από τον κανονισμό της Ευρωβουλής.

Συγκεκριμένα, στο έγγραφο αναφέρει ότι ζητείται «η άρση της ασυλίας του Ελληνα βουλευτή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Κύρτσου Γεωργίου του Χρήστου, προκειμένου να ασκηθεί ποινική δίωξη εναντίον του για το αδίκημα της μη καταβολής χρεών προς το Ελληνικό Δημόσιο συνολικού ύψους 459.918,18 ευρώ κατά παράβαση του άρθρου 25 παρ. 1 εδάφιο β’ του νόμου 1882/90, πράξη που φέρεται τελεσθείσα στην Αθήνα, στις 15/4/2018, υπό την ιδιότητα του διευθύνοντος συμβούλου, προέδρου και νομίμου εκπροσώπου της εταιρείας με την επωνυμία “Free Sunday Εκδοτική Ανώνυμη Εταιρεία” και παρακαλούμε για τη λήψη σχετικής απόφασης περί άρσης ή μη της ασυλίας του ανωτέρω ευρωβουλευτή».

Τέλος, βάσει του νόμου και εξαιτίας του ποσού που οφείλεται, πάνω από 200.000 ευρώ, προβλέπεται η άσκηση ποινικής δίωξης κακουργηματικού χαρακτήρα, για την οποία μπορεί να επιβληθεί ποινή φυλάκισης τριών ετών.

Η απάντηση του Γιώργου Κύρτσου

Ο ευρωβουλευτής απάντησε στο αίτημα που υπέβαλλε η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου,  με δύο αναρτήσεις στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter. Η πρώτη ανάρτηση αναφέρει: «Δεν βάζει μυαλό ο Μητσοτάκης. Έβαλε Δημητριάδη, καναλάρχες να με… φιμώσουν. Με έκανε διάσημο δια της εξαφάνισης. Μετά πήγε να με λασπώσει. Έγινε ευρώ-ρόμπα. Ύστερα πήγε να με ελέγξει με κοριούς. Δεν είμαι Φλώρος, Χατζηδάκης. Τώρα το γυρνάει στα χρέη. Ευχαρίστως να τα συγκρίνουμε!»

Στην δεύτερη ανάρτησή του ο κ. Κύρτσος γράφει: «Ούτε στα χρέη είμαστε ίδιοι. Η τράπεζα μου έδωσε εκδοτικό δάνειο έναντι ακινήτων ίσης αξίας, τα πήρε σε μισή τιμή και έτσι χρωστάω. 40% των αποδοχών μου πηγαίνουν σε ρυθμίσεις. Εκδοτικό δάνειο Μητσοτάκη; Χαριστική ρύθμιση. Οφειλές ΝΔ 400 εκατ.; Δεν πληρώνουν, δεν πληρώνουν…».

 

Ποια είναι η διαδικασία άρσης ασυλίας

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προχώρησε σε τροποποίηση των κανονισμών του σε ότι αφορά την άρση της ασυλίας λόγω του σκανδάλου διαφθοράς από το Κατάρ. Πάραυτα οι νέοι κανόνες τέθηκαν σε ισχύ την Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2023.

Σύμφωνα λοιπόν με τον κανονισμό του Κοινοβουλίου, συγκεκριμένα το άρθρο 6 και το άρθρο 9, το αίτημα για την άρση ασυλίας ενός ευρωβουλευτή ανακοινώνεται  από τον Πρόεδρο του ΕΚ στην ολομέλεια και στη συνέχεια παραπέμπεται στην επιτροπή Νομικών Θεμάτων (JURI).

Πριν εγκρίνει τη σύστασή της προς το σύνολο του Κοινοβουλίου να εγκρίνει ή να απορρίψει το αίτημα, η επιτροπή μπορεί να ζητήσει κάθε πληροφορία που κρίνει αναγκαία και ο ενδιαφερόμενος ευρωβουλευτής έχει τη δυνατότητα να παραστεί σε ακρόαση.

Μετά την έγκριση μιας σύστασης από την επιτροπή, πραγματοποιείται ψηφοφορία στην ολομέλεια κατά την επόμενη σύνοδό της, με απλή πλειοψηφία. Στη συνέχεια, η απόφαση κοινοποιείται στον ενδιαφερόμενο ευρωβουλευτή καθώς και στην αιτούσα αρχή. Γιώργος Κύρτσος

Το πρώτο αίτημα για την άρση της ασυλίας του

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Γιώργος Κύρτσος βρίσκεται ενώπιον της άρσης της ασυλίας του για χρέη προς το Δημόσιο. Η ίδια υπόθεση είχε επαναληφθεί και προ πενταετίας, αλλά τότε δεν άρθηκε η ασυλία του, καθώς κατάφερε να προλάβει τις προθεσμίες, εντασσόμενος σε καθεστώς ρύθμισης.

Ειδικότερα, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε την άρση της ασυλίας του στις 2 Οκτωβρίου 2018, μετά από αίτημα της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου για την μη καταβολή οφειλών ύψους 627.752, 65 ευρώ, λόγω της ιδιότητας που κατείχε ως νόμιμος εκπρόσωπος της εταιρείας Free Sunday Εκδοτική Α.Ε. στην Ελλάδα.

Σε δηλώσεις του εκείνης της εποχής, ο ευρωβουλευτής ψήφισε και ο ίδιος ανέφερε πως «ψήφισα για δεύτερη φορά την άρση της ευρωβουλευτικής ασυλίας μου στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου», ενώ απέδιδε το όλο ζήτημα στην οικονομική κρίση.

«Το πρόβλημα είναι ότι οι εταιρικές οφειλές, μια απόλυτα λογική συνέπεια της κρίσης, περνάνε σύμφωνα με τον νόμο στους διευθύνοντες, δηλαδή στην περίπτωση της “City Press” που έκλεισε και της “Free Sunday” που συνεχίζει την προσπάθεια με άλλη ιδιοκτησία, σε εμένα», όπως έγραφε τότε.

Βάσει νόμου «με την παροχή διευκόλυνσης τμηματικής καταβολής του χρέους κατά τις κείμενες διατάξεις αναστέλλεται η ποινική δίωξη για όσο χρόνο διαρκεί η ρύθμιση και ο οφειλέτης είναι συνεπής με τους όρους της ρύθμισης και τελικά εξαλείφεται το αξιόποινο σε περίπτωση ολοσχερούς εξόφλησης».

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!