7.8 C
Nicosia
Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2025 | 0:56

Ελλάδα: Παίρνει “φωτιά” το πολιτικό σκηνικό – Τα σενάρια και η μάχη για τις έδρες

Στο «μικροσκόπιο» του Μεγάρου Μαξίμου μπαίνουν σε καθημερινή πλέον βάση τα ευρήματα και ιδίως τα ποιοτικά στοιχεία των δημοσκοπήσεων, που πυκνώνουν όσο πλησιάζει η 21η Μαΐου. Είναι μία από τις παραμέτρους η οποία καθορίζει τη στρατηγική της ΝΔ, που διαμορφώνεται από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και το επιτελείο του, τόσο σε επίπεδο ρητορικής και επιχειρημάτων όσο και περιοδειών και στοχευμένων επισκέψεων του πρωθυπουργού.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον εξετάζονται οι τάσεις των ψηφοφόρων στις εκλογικές περιφέρειες της χώρας, οι οποίες συγκρίνονται με τις επιδόσεις του 2019 και προκύπτουν χρήσιμα συμπεράσματα, ενόψει της τελικής ευθείας στο δρόμο προς τις κάλπες.

Κάποιες εξ αυτών μάλιστα θεωρούνται «κλειδιά» για την τελική επικράτηση και το μέγιστο δυνατό ποσοστό, που θα μπορούσε να αποτελέσει βάση για την επιζητούμενη -από την Πειραιώς- αυτοδυναμία στις δεύτερες κάλπες, με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής.

Κατ’ αρχήν, οι τρεις περιφέρειες που επέλεξε -όχι τυχαία- να είναι υποψήφιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, η Α’ Θεσσαλονίκης, ο Έβρος και ο δυτικός τομέας της Αθήνας. Είναι περιοχές αρκετά προβληματικές για την κυβερνώσα παράταξη, η οποία προσδοκά αύξηση των ποσοστών της κατά τις τελευταίες μέρες. Καθεμία εξ αυτών έχει να παρουσιάσει διαφορετική ιδιαιτερότητα. Για παράδειγμα, στην Α’ Θεσσαλονίκης για πρώτη φορά θα δοκιμαστεί η ΝΔ χωρίς να είναι υποψήφιος ο πρώην πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής. Τη θέση του στο γαλάζιο ψηφοδέλτιο πήρε ο κ. Μητσοτάκης, ωστόσο εκ του αποτελέσματος θα φανεί η αποτελεσματικότητα της συγκεκριμένης κίνησης σε μια περιοχή, που το 2019 η διαφορά των δύο πρώτων κομμάτων ήταν σχεδόν 4 μονάδες.

Από εκεί και πέρα, τόσο στον Έβρο όσο και στον δυτικό τομέα, η ΝΔ φέρεται (τουλάχιστον το προηγούμενο διάστημα) να έχει απώλειες, αλλά προς διαφορετικές κατευθύνσεις. Στην Αττική προς τα αριστερά και στο νομό του βορειοανατολικού άκρου της χώρας προς τα δεξιά. Και αυτό παρατηρείται γενικότερα και στις τρεις εκλογικές περιφέρειες της βόρειας Ελλάδας, όπου ο φόβος για τη ΝΔ δεν είναι τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά κυρίως τα δεξιά κόμματα, πρωτίστως η Ελληνική Λύση και το κόμμα «Έλληνες» του Ηλία Κασιδιάρη, για την τύχη του οποίου θα αποφανθεί στις αρχές της εβδομάδας ο Άρειος Πάγος.

Μονοεδρικές και Κρήτη

Ξεχωριστής σημασίας είναι οι εκλογικές επιδόσεις που θα έχει η κυβερνώσα παράταξη στις 9 μονοεδρικές περιφέρειες: Στα Γρεβενά, την Ευρυτανία, τη Ζάκυνθο, την Κεφαλονιά, τη Λευκάδα, τη Σάμο, τη Φωκίδα και στις δύο που προστέθηκαν μετά την τελευταία απογραφή πληθυσμού, την Καστοριά και τη Θεσπρωτία. Υπενθυμίζεται ότι στις εκλογές πριν από τέσσερα χρόνια η ΝΔ κατάφερε να κερδίσει και σε όλες τις προαναφερόμενες περιφέρειες.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται και η «μάχη της Κρήτης», όπου το ΠΑΣΟΚ -ίσως και λόγω της καταγωγής του Νίκου Ανδρουλάκη– φέρεται να κινείται σε υψηλότερα ποσοστά σε σχέση με την πορεία του στην υπόλοιπη Ελλάδα, ανακατεύοντας αρκετά την…τράπουλα. Από την άλλη, ο επίσης Κρητικός, Κυριάκος Μητσοτάκης έχει θέσει ως προσωπικό του στοίχημα να κάνει το νησί γαλάζιο, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας επιθυμεί να διατηρήσει τα σκήπτρα, όπως και το 2019. Τα ποσοστά των δύο πρώτων κομμάτων ήταν αντίστροφα σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ είχε 39,9% και η ΝΔ 32,5%, ενώ το ΠΑΣΟΚ 10,5%.

Η ΝΔ θέλει να κρατήσει την πρώτη θέση και να θέσει τις βάσεις για ένα καλό εκλογικό αποτέλεσμα σε τρεις ακόμα περιφέρειες, όπου το 2019 επικράτησε με μικρή διαφορά, τουλάχιστον μικρότερη σε σχέση με το συνολικό αποτέλεσμα στην επικράτεια: Στην Ήπειρο (40,49% έναντι 35,54% του ΣΥΡΙΖΑ), στο Ιόνιο (36% έναντι 28% του ΣΥΡΙΖΑ) και στη Δυτική Ελλάδα (36,47% έναντι 36,32% του κόμματος του Αλέξη Τσίπρα το 2019).

Βεβαίως, το ζητούμενο δεν είναι μόνο η διαφορά της ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα κόμματα, αλλά και οι εσωκομματικές κόντρες των γαλάζιων υποψηφίων στις ίδιες εκλογικές περιφέρειες. Το πρόβλημα επιτείνεται δεδομένου του συστήματος της απλής αναλογικής και της αναπόφευκτης μείωσης των εδρών του κόμματος ανεξαρτήτως του ποσοστού που θα λάβει, με κάποιους δημοσκόπους να μιλούν ακόμα και για 40 έδρες λιγότερες σε σχέση με το 2019.

ΠΗΓΗ: euro2day

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!