9.8 C
Nicosia
Σάββατο 18 Ιανουαρίου 2025 | 21:23

Ελλάδα-Εκλογές: Τα σενάρια για τα ποσοστά, οι ελπίδες και οι εκτιμήσεις των κομμάτων

Μάχη με το χρόνο και με τα όσο το δυνατόν λιγότερα λάθη δίνουν τα κόμματα, 12 ημέρες πριν από τις εκλογές της 21ης Μαίου.

Η αγωνία ασφαλώς έχει φτάσει στα κατακόρυφο, αλλά μόνο… στα επιτελεία των κομμάτων καθώς όλοι συμφωνούν ότι πρόκειται για τις πιο «βουβές» εκλογές των τελευταίων 20 ετών.

Ενώ πριν από μερικούς μήνες πολλοί περίμεναν μια προεκλογική περίοδο βαριά τοξική, ένα «σκληρό ροκ» από τα παλιά και αντιπαραθέσεις που θα ξέφευγαν και από τα όρια του πολιτικού πολιτισμού, βλέπουμε ακριβώς το αντίθετο.

Σχετικά χαμηλοί τόνοι, προεκλογικές συγκεντρώσεις μικρές και χωρίς συνθήματα και πλαστικές σημαίες. Μια προεκλογική περίοδος του… καναπέ θα έλεγε κανείς όπου η επικοινωνία των μηνυμάτων από τα κόμματα γίνεται από την τηλεόραση, τις ιστοσελίδες και τα social media, ειδικά το… TikTok.

Ετσι, λοιπόν, με μια flat προεκλογική περίοδο το ενδιαφέρον εστιάζεται στις δημοσκοπήσεις που γίνονται, κρυφές ή φανερές αλλά και στα λάθη που μπορούν να γίνουν και να προκαλέσουν ζημιά στα κόμματα.

Από τις μέχρι στιγμής δημοσκοπικές έρευνες που γίνονται η Νέα Δημοκρατία προηγείται και φαίνεται ότι στις 22 Μαίου θα λάβει την πρώτη διερευνητική εντολή σχηματισμού κυβέρνησης αφού σε κανένα σενάριο δεν παίρνει ποσοστό αυτοδυναμίας.

Όπως έχουν αφήσει να εννοηθεί από τη Νέα Δημοκρατία, ο Κ. Μητσοτάκης θα παραδώσει την εντολή αμέσως αφού δεν φαίνεται να υπάρχουν προϋποθέσεις σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας με άλλα κόμματα.

Ομοίως και ο Αλέξης Τσίπρας -ανάλογα βεβαίως με το ποσοστό που θα λάβει ο ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα μικρότερα κόμματα- θα παραδώσει την εντολή ώστε η προεκλογική περίοδος να πάρει παράταση πιθανότατα μέχρι τις 2 Ιουλίου.

Πρωτιά και με μισή μονάδα

Στην Κουμουνδούρου, πάντως, είναι αισιόδοξοι ότι θα είναι πρώτο κόμμα, ακόμη και με μισή μονάδα ενώ από την άλλη πλευρά, στη Νέα Δημοκρατία επιμένουν ότι όχι μόνο θα είναι πρώτο κόμμα αλλά και θα έχουν σημαντική διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Οι περισσότερες δημοσκοπήσεις – που αμφισβητούνται από την Κουμουνδούρου- δείχνουν μια διαφορά από 4 έως και πάνω από 6 ποσοστιαίες μονάδες, χωρίς ωστόσο να μπορούν να μετρηθούν μεγάλα κομμάτια του εκλογικού σώματος όπως οι νέοι που θα ψηφίσουν για πρώτη φορά και είναι πάνω από 430 χιλιάδες, αλλά και η αδιευκρίνιστη ψήφος που ξεπερνά το 10% και κανείς δεν ξέρει προς τα πού θα κατευθυνθεί.

Είναι απογοητευμένοι ψηφοφόροι της ΝΔ το 2019 που θέλουν να τιμωρήσουν τον κ. Μητσοτάκη και θα ψηφίσουν κάτι άλλο;

Είναι ψηφοφόροι που στις πρώτες εκλογές θα ρίξουν αντισυστημική ψήφο αλλά στις δεύτερες θα σκεφτούν τις επιλογές τους;

Είναι δεξιοί ή κεντροδεξιοί που στήριξαν Μητσοτάκη, τώρα δεν λένε τι θα ψηφίσουν αλλά στο τέλος θα επιστρέψουν στο γαλάζιο «μαντρί»; 

Ή μήπως είναι ψηφοφόροι που σήμερα λένε ότι θα ψηφίσουν ΝΔ επειδή… παρακολουθούνται αλλά τελικά δεν θα το κάνουν; Γιατί και τέτοια σενάρια έχουν διαρρεύσει…

Τα σενάρια και οι προσδοκίες των κομμάτων είναι αρκετά, αλλά πολλές φορές μεταβάλλονται ανάλογα με τις εξελίξεις.

Για παράδειγμα, πολιτικοί αναλυτές τονίζουν ότι η επιμονή του ΜέΡΑ 25 στο σχέδιο «Δήμητρα» έχει κάνει μεγάλη ζημιά στον… ΣΥΡΙΖΑ.

Ακόμη μεγαλύτερη αναστάτωση προκαλεί στην Κουμουνδούρου και η αποκάλυψη της πρότασης της «Ομπρέλας» υπό τον Ευκλ. Τσακαλώτο για τα «τοπικά νομίσματα».

Η ζημιά που έχει γίνει

Ακόμη και ως «θεωρητικό κείμενο» άνευ σημασίας, χρησιμοποιείται επικοινωνιακά από τη Νέα Δημοκρατία για να… παρελθοντολογήσει, για να φοβίσει τους ψηφοφόρους που δεν θέλουν αναστάτωση στα οικονομικά τους, κλειστές τράπεζες ή παράλογα σενάρια για χρήση τοπικών νομισμάτων.

Αυτή η ζημιά στον ΣΥΡΙΖΑ δεν σημαίνει ταυτόχρονα ενίσχυση της ΝΔ. Φαίνεται, σύμφωνα με τους δημοσκόπους, ότι ενισχύεται σημαντικά το ΚΚΕ το οποίο δείχνει να λαμβάνει ποσοστό πάνω από 6% ίσως και ακόμη περισσότερο.

«Οσο ενισχύονται κόμματα πιο αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ, τόσο μεγαλύτερο είναι το πρόβλημα για τον Αλ. Τσίπρα», τονίζουν οι ίδιοι εκλογολόγοι.

Από την άλλη πλευρά του πολιτικού φάσματος, φαίνεται να ασκούνται τις τελευταίες ημέρες έντονες πιέσεις στο κόμμα του Κυριάκου Βελόπουλου και να χάνει την όποια δυναμική είχε αναπτύξει.

Ακόμη κι αν στις πρώτες κάλπες πάρει ένα αξιοπρεπές ποσοστό, οι αναλυτές τονίζουν ότι στις εκλογές της 2ας Ιουλίου θα πιεστεί πολύ καθώς αρκετοί δεξιοί ψηφοφόροι θα επιστρέψουν στη ΝΔ.

Ο τρίτος πόλος, το ΠΑΣΟΚ, δείχνει αδυναμία να σταθεροποιηθεί – σύμφωνα πάντα με τις δημοσκοπήσεις- σε ένα ποσοστό πάνω από 12%, εκεί που φαίνεται να μπαίνει ο πήχης. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν μπορεί να το ξεπεράσει αφού μεγάλο μέρος της νεολαίας δείχνει προτίμηση στο ΠΑΣΟΚ. Όμως, το μεγάλο πρόβλημα για τον Ν. Ανδρουλάκη φαίνεται να είναι η Αττική όπου τα ποσοστά του δεν ξεπερνούν στους περισσότερους δήμους το 8%-9% ενώ τα πάει πολύ καλύτερα στην περιφέρεια.

Πολύ πάνω από 30%

Η Νέα Δημοκρατία, με βάση τις μετρήσεις που έχει στα χέρια της θεωρεί απολύτως βέβαιο ότι θα ξεπεράσει κατά πολύ το 30% και μπορεί υπό προϋποθέσεις να φτάσει το 34% ώστε να διεκδικήσει στις δεύτερες κάλπες την αυτοδυναμία που δίνει ένα 37,5% με 38%.

Αν την Κυριακή των εκλογών ο Κ. Μητσοτάκης λάβει ποσοστό πάνω από 33% – 34% θα έχει κάθε λόγο να αισιοδοξεί ότι στις δεύτερες κάλπες μπορεί να φτάσει στην αυτοδυναμία ή να διεκδικήσει συνεργασίες με καλύτερους όρους. Ποιος π.χ. θα μπορούσε να αποδεχθεί να μην είναι αυτός πρωθυπουργός σε μια κυβέρνηση συνεργασίας π.χ. με το ΠΑΣΟΚ, αν το ποσοστό του είναι κοντά στο 37%;

Ο Αλέξης Τσίπρας, παρά το γεγονός ότι και ο ίδιος και τα στελέχη του είναι αισιόδοξοι για την πρωτιά στις εκλογές, θα ήθελε σε κάθε περίπτωση ένα ποσοστό πάνω από 30% ίσως πάνω και από το ποσοστό που έλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ το 2019, δηλαδή 31,53%. 

Ο μεγάλος στόχος είναι η πρωτιά ακόμη και με μικρή διαφορά ώστε να έχει αυτός το πάνω χέρι στις διαπραγματεύσεις για κυβέρνηση συνεργασίας αλλά και να αποκτήσει «ρεύμα νικητή» στις δεύτερες κάλπες.

Το θολό μήνυμα για «κυβέρνηση ηττημένων», που ουσιαστικά ήταν ομολογίας ήττας από τον ΣΥΡΙΖΑ, φαίνεται να έχει αφεθεί προ πολλού στο περιθώριο. Τώρα το μήνυμα που στέλνεται είναι να αναλάβουν και τα μικρότερα κόμματα την ευθύνη για «να φύγει το καθεστώς Μητσοτάκη». Πράγμα που σημαίνει ότι με πρωτιά ΣΥΡΙΖΑ και ποσοστό πάνω από 30%-32% στις δεύτερες εκλογές θα μπορούσε ο κ. Τσίπρας και να «αλώσει» ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ και ΜέΡΑ αλλά και να μπορεί να διαπραγματευτεί από ισχυρή θέση μια συνεργασία, ένα αντιδεξιό μέτωπο ώστε – όπως θα είναι το μήνυμα- «να μην επιστρέψει ο κ. Μητσοτάκης».

Γιατί αισιοδοξεί ο ΣΥΡΙΖΑ

Όλα αυτά εφόσον διαψευστούν πλήρως οι εκλογολόγοι και οι δημοσκόποι που σήμερα δίνουν ποσοστά κάτω από 30% στον ΣΥΡΙΖΑ.

Μόλις χθες η δημοσκόπηση της Alco έδινε διαφορά 6,6 μονάδων με τη ΝΔ να συγκεντρώνει 32,3%, τον ΣΥΡΙΖΑ 25,7% και το ΠΑΣΟΚ στο 9%.

Ανάλογες μετρήσεις θα δημοσιευτούν τις επόμενες ημέρες με τη διαφορά να μειώνεται μεν όσο πλησιάζουμε στις κάλπες αλλά να μην υποχωρεί κάτω από 4%. Και -με βάση πάλι τις μετρήσεις- η Κουμουνδούρου να δίνει μάχη για να λάβε ποσοστό πάνω από 30%.

Τι κάνει τον ΣΥΡΙΖΑ να αισιοδοξεί; Πρώτον οι χιλιάδες ψήφοι των αχαρτογράφητων νέων.

Δεύτερον η τιμωρητική ψήφος που δεν «αποκαλύπτεται» στις ερωτήσεις των δημοσκόπων.

Τρίτον, το ποιοτικό εύρημα σε όλες τις δημοσκοπήσεις ότι ο κόσμος θέλει αλλαγή.

Και τέταρτον η «βουβή οργή», αυτή ακριβώς που δεν φαίνεται στην άχρωμη προεκλογική περίοδο που διανύουμε, αλλά που μπορεί να φανεί στο παραβάν και στην κάλπη της πραγματικής δημοσκόπησης, των εκλογών.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!