Το μέγεθος της φθοράς που προκάλεσε στην εικόνα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη το πολύνεκρο δυστύχημα των Τεμπών κατέγραψε νέα δημοσκόπηση, μέρος της οποίας δόθηκε χθες στη δημοσιότητα.
Σύμφωνα με την έρευνα της GPΟ το 50,9% των ψηφοφόρων ανέφερε ότι η εμπιστοσύνη του προς το πρόσωπο του πρωθυπουργού μειώθηκε μετά το φονικό σιδηροδρομικό δυστύχημα. Αντίθετα το 4,3% δήλωσε ότι ενισχύθηκε η εμπιστοσύνη του προς τον κ. Μητσοτάκη μετά τα Τέμπη ενώ το 44,1% σημείωσε ότι παρέμεινε η ίδια με πριν.
Στην περίπτωση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα, το 33,8% ανέφερε ότι μειώθηκε η εμπιστοσύνη του προς το πρόσωπό του έναντι του 52,8% που σημείωσε ότι παρέμεινε ίδια με πριν και του 12,1% που δήλωσε ότι αυξήθηκε. Αντίστοιχα το 30,2% δήλωσε ότι μειώθηκε η εμπιστοσύνη του προς τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Νίκο Ανδρουλάκη μετά τα Τέμπη το 60,8% ότι παρέμεινε η ίδια με πριν και το 3,6% ότι αυξήθηκε.
Άνοιξε η ψαλίδα
Παράλληλα, η GPO εκτιμά την ψαλίδα μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ στο 4,8%. Ειδικότερα υπολογίζει την πρόθεση ψήφου υπέρ της ΝΔ στο 31,4% και υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ στο 26,6%. Σημειώνεται ότι στην προηγούμενη μέτρηση της ίδιας εταιρείας στα τέλη Μαρτίου η πρόθεση ψήφου ήταν στο 30,2% για τη ΝΔ και στο 26,1% για το ΣΥΡΙΖΑ κάτι που σημαίνει ότι σύμφωνα με την GPO τις τελευταίες ημέρες η ΝΔ «κέρδισε» 1,2 μονάδες και ο ΣΥΡΙΖΑ 0,5%.
Τα άλλα κόμματα
Ελαφρά αύξηση έναντι του προηγούμενου μήνα κατέγραψε η GPO και για το ΠΑΣΟΚ/Κίνημα Αλλαγής καθώς πλέον υπολογίζει την πρόθεση ψήφου προς το κόμμα του Νίκου Ανδρουλάκη στο 9,5% έναντι 9,2% τον Μάρτιο. Αντίθετα η GPO βλέπει μικρή μείωση στο ποσοστό του ΚΚΕ το οποίο υπολογίζει τώρα σε 6,3% έναντι 6,5% στα τέλη Μαρτίου. Επίσης η εταιρεία καταγράφει μικρή αύξηση στα ποσοστά της Ελληνικής Λύση και του ΜέΡΑ25 και εκτιμά ότι τα δύο κόμματα εισέρχονται στη Βουλή με 3,6% και 3,2% αντίστοιχα.
Οι αναποφάσιστοι κλίνουν προς τον ΣΥΡΙΖΑ
Ακόμη, σύμφωνα με την έρευνα, οι περισσότεροι από τους αμφιταλαντευόμενους ψηφοφόρους κλίνουν προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Ειδικότερα το 28,2% δήλωσε ότι αμφιταλαντεύεται μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ ή άλλου μικρότερου αριστερού κόμματος, το 14,3% μεταξύ ΝΔ ή άλλου μικρότερου δεξιού κόμματος, το 9,6% μεταξύ ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, το 8,4% μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ, το 4,4% μεταξύ ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ: 4,4% ενώ άλλες επιλογές εξετάζει το 15,8% ενώ το 19,3% δήλωσε ότι δεν γνωρίζει ή δεν επιθυμεί να απαντήσει.
Επίσης, η έρευνα επιβεβαιώνει ότι η ελληνική κοινή γνώμη είναι μοιρασμένη στο θέμα των μονοκομματικών κυβερνήσεων ή των κυβερνήσεων συνεργασίας. Ειδικότερα το 48,8% δήλωσε ότι προτιμά μια αυτοδύναμη μονοκομματική κυβέρνηση ενώ το 46,9% προτιμά μια κυβέρνηση συνεργασίας μεταξύ περισσότερων κομμάτων