Και τούτο γιατί το κυβερνών κόμμα έχασε τους δύο μεγαλύτερους Δήμους της χώρας, Αθήνα και Θεσσαλονίκη, αλλά και μία πολύ σημαντική – σε ουσιαστικό και συμβολικό επίπεδο – περιφέρεια: τη σκληρά δοκιμαζόμενη από τις πλημμύρες, Θεσσαλία. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, αναγνώρισε ότι ήταν «μία κακή βραδιά για τη ΝΔ» και πως η κυβέρνηση «οφείλει να λάβει τα πολιτικά μηνύματα».
Όταν μιλάμε για τοπική αυτοδιοίκηση, πάντως, τα κριτήρια της ψήφου δεν περιορίζονται στις κομματικές προτιμήσεις ή στη διάθεση διαμαρτυρίας έναντι κυβερνητικών πολιτικών. Καθοριστικός είναι ο ρόλος των ίδιων των προσώπων και της απήχησης, που έχουν στο εκλογικό σώμα. Τρία πρόσωπα λοιπόν ξεχώρισαν αναμφίβολα στον δεύτερο γύρο, αφού χωρίς να θεωρούνται προεκλογικά φαβορί, πέτυχαν θριαμβευτικές νίκες έναντι των αντιπάλων τους, από τους οποίους και παραλαμβάνουν τα ηνία. Και αν στην περίπτωση του Στέλιου Αγγελούδη είχε φανεί από το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου η «φόρα» προς τον δημαρχιακό θώκο της Θεσσαλονίκης, δεν ισχύει το ίδιο με τα άλλα δύο πρόσωπα. Πολλοί πίστευαν ότι είναι «ακατόρθωτο» (όπως είπε και ο ίδιος) για τον Χάρη Δούκα να κλείσει την ψαλίδα των 27 μονάδων από τον α’ γύρο έναντι του Κώστα Μπακογιάννη. Όσο για την περιφέρεια Θεσσαλίας, αρκετοί περίμεναν «ντέρμπι», αλλά τελικά ήρθε άνετη επικράτηση του Δημήτρη Κουρέτα έναντι του Κώστα Αγοραστού.
Ας δούμε λοιπόν τους τρεις μεγάλους πρωταγωνιστές:
Χάρης Δούκας: Ο «κύριος καθηγητής» που έπεισε με πράσινες, πρακτικές λύσεις
Ο 43χρονος υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ, Χάρης Δούκας, που εξελέγη δήμαρχος Αθηναίων και θα αναλάβει καθήκοντα από 1η Ιανουαρίου 2024, είχε διατελέσει τομεάρχης Ενέργειας του κόμματος. Είχε δώσει προεκλογικά έμφαση στις προτάσεις για πρακτικές λύσεις που θα μειώσουν τις εκπομπές ρύπων στην πρωτεύουσα, αλλά και θα βελτιώσουν την καθημερινότητα των κατοίκων και επισκεπτών της.
«Ο καθαρός αέρας είναι δικαίωμα και όχι πολυτέλεια… Πρέπει να κάνουμε την πόλη πιο καθαρή και δροσερή» είχε επισημάνει σε συνεντεύξεις του, παρουσιάζοντας μία σειρά από επιστημονικές προτάσεις για την αντιμετώπιση της ρύπανσης και τη μείωση της θερμοκρασίας. Μιλώντας στο Naftemporiki TV ο κ. Δούκας είχε εξηγήσει το όραμά του να μετατραπεί η πόλη σε πρότυπο βιωσιμότητας.
Στο προσκήνιο έφερε και το θέμα της ένταξης με ίσες ευκαιρίες στην κοινωνία των ατόμων με αναπηρία.
Η επιλογή του να εστιάσει σε «πράσινες» λύσεις, έχει να κάνει και με το επιστημονικό του αντικείμενο. Είναι Μηχανολόγος Μηχανικός και Καθηγητής Ενεργειακής Πολιτικής και Διοίκησης στη Σχολή των Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου στην Ελλάδα. Το πεδίο ειδίκευσης του Δρ. Χάρη Δούκα σχετίζεται με την ανάπτυξη συστημάτων υποστήριξης αποφάσεων για την ενεργειακή και κλιματική πολιτική, θέτοντας τον ανθρώπινο παράγοντα στον πυρήνα των διαδικασιών μοντελοποίησης και προωθώντας αυτή την φιλοσοφία σε επιστημονικά περιοδικά μεγάλη διάδρασης (όπως το Nature).
Στέλιος Αγγελούδης: Ο έμπειρος «καπετάνιος» με στόχο την εξωστρέφεια της πόλης
Ήταν μία σαρωτική, συντριπτική νίκη αυτή του ανεξάρτητου Στέλιου Αγγελούδη επί του Κωνσταντίνου Ζέρβα. Ο κ. Αγγελούδης, επικεφαλής της παράταξης «Ομάδα για τη Θεσσαλονίκη» ο οποίος την πρώτη Κυριακή των αυτοδιοικητικών εκλογών είχε τερματίσει δεύτερος με 25,74% κατάφερε να εκλεγεί στον β’ γύρο με το θριαμβευτικό 67,33%, έναντι 32,67% που έλαβε ο απερχόμενος δήμαρχος.
Έχει ένα πλούσιο βιογραφικό, με μακρά και επιτυχημένη παρουσία στον χώρο της πολιτικής και του αθλητισμού. Μεταξύ άλλων έχει διατελέσει Ειδικός Γραμματέας Αθλητισμού Μακεδονίας – Θράκης του Υπουργείου Πολιτισμού και Γενικός Γραμματέας Εμπορίου του Υπουργείου Ανάπτυξης.
Επί 10 χρόνια ήταν πρόεδρος της Ομοσπονδίας Χειροσφαιρίσεως Ελλάδας, ενώ από το 2001 συμμετέχει στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, της οποίας είναι εκτελεστικός αντιπρόεδρος. Ίδρυσε και ήταν ο πρώτος πρόεδρος της Εθνικής Ολυμπιακής Ακαδημίας, ενώ συμμετείχε ως εντεταλμένος σύμβουλος, στην διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας.
Eξαιρετικά σημαντική ήταν και η θητεία του στη θέση του Πρόεδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης. Επί της θητείας του έγινε και η ανάπλαση της πρώτης προβλήτας.
Στη συνέντευξη που παραχώρησε στο Naftemporiki.gr, o κ. Αγγελούδης, εν ενεργεία δικηγόρος, είχε υπογραμμίσει: «Η απόδοση της πρώτης Προβλήτας στους πολίτες ήταν ένα προσωπικό στοίχημα για εμένα. Ανέκαθεν έβλεπα το Λιμάνι σαν τον κορυφαίο βραχίονα εξωστρέφειας της πόλης, την ίδια ώρα αγωνιούσα για τη μέγιστη δυνατή αξιοποίηση του χώρου προς όφελος των πολιτών. Είμαι υπερήφανος γιατί προσφέραμε στην κοινωνία της πόλης ένα κορυφαίο τοπόσημο, ένα φωτεινό σημείο αναφοράς με την αναβάθμιση της Προβλήτας σε ένα λειτουργικό χώρο περιπάτου και πολιτισμού, σημείο συνάντησης για τους Θεσσαλονικείς και τους επισκέπτες της πόλης μας».
Δημήτρης Κουρέτας: Η ήρεμη δύναμη
Ο κ. Κουρέτας, ανεξάρτητος υποψήφιος με την στήριξη του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ, εξασφάλισε ποσοστό σχεδόν 60% στη μάχη του δεύτερου γύρου. Είναι μία ήπιων τόνων προσωπικότητα με μακρά ακαδημαϊκή και ερευνητική πορεία και διεθνείς διακρίσεις για το έργο του στην ασφάλεια τροφίμων.
Είναι Καθηγητής Φυσιολογίας Zωικών Oργανισμών και Τοξικολογίας και διευθυντής του ομώνυμου εργαστηρίου, στο τμήμα Βιοχημείας-Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και ζει στη Λάρισα. Ερευνητικά εργάζεται στον τομέα της μελέτης των μηχανισμών αλληλεπίδρασης διατροφικών στοιχείων με τον οργανισμό σε μοριακό επίπεδο, ειδικά σε περιπτώσεις άσκησης. Έχει δημοσιεύσει πάνω από 230 άρθρα σε διεθνή έγκυρα περιοδικά.
Λίγες ημέρες πριν από τη μάχη του δεύτερου γύρου σε ανάρτησή του στα social media είχε επισημάνει: «Επιδίωξη μου είναι να αποκαταστήσω την αξιοπιστία της περιφέρειας στην κοινωνία, στην κυβέρνηση και στους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Γιατί χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια και χρήμα».
Νατάσα Στασινού • [email protected]