Οριακή διαμορφώνεται η επιδημιολογική κατάσταση στη Βόρεια Ελλάδα όπου η εξάπλωση του κορωνοϊού είναι τεράστια.
«Τώρα ήρθε η μεγάλη στιγμή της μεγάλης μάχης στη Θεσσαλονίκη. Δυστυχώς δεν προσέξαμε. Η θετικότητα αυτή την στιγμή με βάση το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο είναι 32% στην Θεσσαλονίκη… Είναι θέμα Δημόσιας Υγείας, δεν είναι θέμα περίθαλψης», ανέφερε χθες ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας κατά την πρεμιέρα της τακτικής ενημέρωσης για την πορεία του ιου.
Ο κ. Κικίλιας τόνισε ότι το σύστημα υγείας της περιοχής έχει φτάσει στο κόκκινο. Σε δηλώσεις του μετά από τη σύσκεψη Θεσσαλονίκη στην οποία συμμετείχαν ο γενικός γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας Γιάννης Κωτσιόπουλος, ο διοικητής της 3ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας, Παναγιώτης Μπογιατζίδης, ο διοικητής της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας και Θράκης, Δημήτρης Τσαλικάκης, ο πρόεδρος του ΚΕΠΥ-ΕΚΑΒ Νίκος Παπαευσταθίου, καθώς και λοιμωξιολόγοι και εντατικολόγοι των Νοσοκομείων, ανακοίνωσε ότι στη Βόρεια Ελλάδα μέχρι την Κυριακή πρόκειται να ανοίξουν 50 νέες κλίνες ΜΕΘ «λόγω των τεράστιων αναγκών των συμπολιτών μας στη Βόρεια Ελλάδα και της τεράστιας πίεσης που δέχεται το ΕΣΥ».
«Είμαστε υποχρεωμένοι ως υπουργείο Υγείας, ως πολιτεία και κυβέρνηση, μετά τις εντολές του πρωθυπουργού να στηρίξουμε περεταίρω το Εθνικό Σύστημα Υγείας στη Βόρεια Ελλάδα», ανέφερε.
Σχολιάζοντας την κατάσταση στην περιοχή, ο κ. Κικίλιας τη χαρακτήρισε σοβαρή, ενώ τόνισε ότι, από χθες μέχρι σήμερα στις εφημερίες υπήρξαν 25 διασωληνώσεις σε ΜΕΘ στη Βόρεια Ελλάδα. Μάλιστα, σύμφωνα με τον αρμόδιο υπουργό μόνο το ΑΧΕΠΑ είχε 86 εισαγωγές στην χθεσινή εφημερία.
Αναλυτικά, οι κλίνες ΜΕΘ κατανέμονται ως εξής:
6 στο ΑΧΕΠΑ
7 στο Γενικό Νοσοκομείο Ξάνθης
5 στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης
5 στο Γενικό Νοσοκομείο Σερρών
15 στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης
6 στο Νοσοκομείο στα Γιαννιτσά
6 στο Νοσοκομείο Γεννηματά
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τον κ. Κικίλια, «σήμερα στη Βόρεια Ελλάδα, στο Νομό Θεσσαλονίκης και στις γύρω περιοχές, έχουμε 233 ΜΕΘ COVID και non COVID και με την τελευταία τρίτη φάση, δίνουμε τη δυνατότητα σε αυτή τη σκληρή μάχη μέρα-μέρα, γιατρών, νοσηλευτών, ανθρώπων της Υγείας, να μείνουν όρθια τα Νοσοκομεία μας, να αντέξουμε την πίεση και αποδεικνύουμε ότι έχουμε και άλλες δυνάμεις».
Μ. Χρυσοχοΐδης: Έκκληση για αποφυγή άσκοπων μετακινήσεων στη Θεσσαλονίκη
Στο μεταξύ έκκληση στους κατοίκους της Θεσσαλονίκης να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις, απηύθυνε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο οποίος επισκέφθηκε τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση της πόλης, όπου συμμετείχε σε συσκέψεις με αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. για τη συνδρομή της Αστυνομίας στον αγώνα κατά της πανδημίας.
«Η Θεσσαλονίκη περνάει δύσκολα και η Βόρεια Ελλάδα δοκιμάζεται», δήλωσε ο κ. Χρυσοχοϊδης και πρόσθεσε: «Μην εξαντλείτε την πόλη και την προστασία όλων για μετακινήσεις χωρίς ιδιαίτερο λόγο, κάνω έκκληση γι’ αυτό. Το εμβόλιο έρχεται σε λίγους μήνες. Χρειάζεται ν’ αντέξουμε, πρέπει ν’ αντέξουμε ακόμη λίγους μήνες χωρίς άλλες απώλειες. Πλησιάζουμε το τέλος αυτού του εφιάλτη. Υπομονή και προσπάθεια για να γυρίσουμε σελίδα όλοι μαζί».
Όπως τόνισε ο υπουργός, στις συναντήσεις που είχε με ανώτερα κι ανώτατα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. από όλη τη Βόρεια Ελλάδα έδωσε οδηγίες να υπάρξει εντατικοποίηση της εφαρμογής και εποπτείας των μέτρων για την αποφυγή διασποράς του κορωνοϊού.
Πιθανή η παράταση του lockdown;
Την δύσκολη επιδημιολογικά κατάσταση της Θεσσαλονίκης σχολίασε ο καθηγητής μικροβολιογίας Αλκιβιάδης Βατόπουλος μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, υποστηρίζοντας ότι υπάρχει πιθανότητα παράτασης στο lockdown στο σύνολο της επικράτειας, ωστόσο, βλέπει ακόμα πιο πιθανό το ενδεχόμενο να συνεχιστεί το lockdown ειδικά στην Θεσσαλονίκη. Σε αυτή του την εκτίμηση επεσήμανε το 32% θετικότητας του κορωνοϊού στην Θεσσαλονίκη το οποίο δείχνει μεγάλη διασπορά του ιού στην κοινότητα και λιγότερη ευκολία στο να φύγει.