Τη σύσταση Ομάδας Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στην ομιλία του στη Βουλή, στη συζήτηση του νομοσχεδίου για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, την προστασία της ακαδημαϊκής ελευθερίας και την αναβάθμιση του ακαδημαϊκού περιβάλλοντος.
Όπως είπε, η νέα ομάδα θα αποτελείται από στελέχη της ΕΛΑΣ, που θα είναι στα Πανεπιστήμια χωρίς όπλα αλλά με ειδική εκπαίδευση, θα συνεργάζονται με τον πρύτανη, καθώς και με την ειδική συμβουλευτική επιτροπή, ένα νέο όργανο που θα μελετά τις συνθήκες φύλαξης κάθε Σχολής.
Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, η πρόσβαση στα Πανεπιστήμια θα είναι ελεγχόμενη, ώστε να πάψουν να μετατρέπονται σε γιάφκες περιθωριακών και εκθετήρια παρεμπορίου. Οι Σχολές θα κλείσουν στη βία, ανοίγοντας πόρτα στην ελευθερία, είπε ο κ. Μητσοτάκης.
Στην έναρξη της ομιλίας του, ο πρωθυπουργός υπεραμύνθηκε του νέου νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας, σημειώνοντας πως «υπάρχουν ρυθμίσεις που αντιμετωπίζουν προβλήματα δεκαετιών, άλλες οι οποίες υπηρετούν ζητήματα του παρόντος κι άλλες που ανοίγουν ορίζοντες στο μέλλον. Το νομοσχέδιο που συζητάμε σήμερα διαθέτει και τα τρία αυτά χαρακτηριστικά. Γιατί απαντά με τόλμη στο διαχρονικό πρόβλημα της ασφάλειας των πανεπιστημίων. Καθιερώνει ένα σύγχρονο τρόπο για την εισαγωγή κι επιλογή των σπουδών κι αναβαθμίζει συνολικά την ανώτατη εκπαίδευση, συγχρονίζοντάς τη με τις ανάγκες και τον βηματισμό του 21ου αιώνα» είπε.
Ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε πως οι μεταρρυθμίσεις που προβλέπονται στο εν λόγω σχέδιο νόμου κινούνται σε τέσσερεις σαφείς κατευθύνσεις: «Διασφαλίζουν τη στοιχειώδη ικανότητα των υποψηφίων φοιτητών να ξεκινήσουν τις σπουδές τους, θεσπίζοντας ελάχιστη βάση εισαγωγής σε κάθε σχολή. Ένα όριο που θα καθορίζουν τα ίδια τα πανεπιστημιακά τμήματα.
Οδηγούν τον ενδιαφερόμενο να φοιτήσει εκεί που πραγματικά επιθυμεί, αντί να καταλήγει, τυχαία πολύ συχνά, σε ένα τμήμα από το οποίο είναι πολύ πιθανό ποτέ να μην αποφοιτήσει. Ενισχύουν δε την παράλληλη οδό της επαγγελματικής εκπαίδευσης.
Οι ρυθμίσεις του νομοσχεδίου θέτουν χρονικό όριο στις σπουδές, με ένα πρόσθετο περιθώριο δύο-τριών ετών, πέραν της κανονικής διάρκειάς τους, προβλέποντας όμως και ειδικές πρόνοιες για εργαζόμενους φοιτητές, αλλά κι όσους αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας. Οι ρυθμίσεις στέκονται με ωριμότητα και θάρρος απέναντι στην ανομία που πολιορκεί εδώ και χρόνια τα πανεπιστήμια μας. Καθιερώνουν πειθαρχικό πλαίσιο και ελεγχόμενη είσοδο» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.