7.8 C
Nicosia
Σάββατο 18 Ιανουαρίου 2025 | 10:49

Βασικό ζητούμενο τα «ήρεμα νερά» στη συνάντηση Μητσοτάκη- Ερντογάν

Αντίστροφα μετράει ο χρόνος για την αυριανή επίσημη επίσκεψη του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα, για το 5ο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας. Η Ελλάδα και η διεθνής κοινότητα αναμένουν την επίσκεψη με συγκρατημένες προσδοκίες για ένα βήμα βελτίωσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Στο πλαίσιο της διμερούς συνάντησής τους, Κυριάκος Μητσοτάκης και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιθυμούν να εκμεταλλευθούν το καλό κλίμα που έχει διαμορφωθεί το τελευταίο διάστημα για να συμφωνήσουν τα επόμενα βήματα του ελληνοτουρκικού διαλόγου στους τρεις άξονες που είχαν συμφωνηθεί κατά τη συνάντησή τους στο Βίλνιους τον περασμένο Ιούλιο: πολιτικός διάλογος, μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, θετική ατζέντα.

Μια εικόνα για την ατμόσφαιρα που επικρατεί στην ελληνική πλευρά εν όψει της συνάντησης Μητσοτάκη – Ερντογάν δίνουν κυβερνητικές πηγές, αναφέροντας ότι η ελληνική κυβέρνηση προσέρχεται στο επικείμενο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας με την Τουρκία με ειλικρινή διάθεση συνεργασίας, καθώς η εμπέδωση θετικού κλίματος αποτελεί ένα σημαντικό βήμα στις σχέσεις της Ελλάδας με τη γειτονική χώρα.

Επισημαίνουν ακόμη ότι, ιδιαίτερη έμφαση αποδίδεται στη θετική ατζέντα που είναι αμοιβαία επωφελής.

Την Πέμπτη, κατά τη διάρκεια του πέμπτου Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας, αναμένεται να υπογραφούν συμφωνίες, μνημόνια και κοινές δηλώσεις (κάποιες αφορούν συνεργασίες μεταξύ οργανισμών και φορέων, όπως το Entreprise Greece) στους τομείς της οικονομικής και εμπορικής συνεργασίας, της υγείας, της παιδείας, του τουρισμού, του αθλητισμού, της έρευνας/τεχνολογίας καθώς και της αγροτικής ανάπτυξης.

Η εστίαση της Αθήνας στην θετική ατζέντα είναι εμφανής και από τις δηλώσεις μελών της κυβέρνησης.  Μιλώντας χθες ο διευθυντής του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού Δημήτρης Τσιόδρας διαβεβαίωσε ότι η ελληνική πλευρά δεν προτίθεται να συζητήσει «θέματα εθνικής κυριαρχίας». «Τα θέματα που θα συζητηθούν αφορούν ζητήματα οικονομικής συνεργασίας, ζητήματα συνεργασίας στο μεταναστευτικό, ζητήματα πολιτικής προστασίας. Αυτή είναι η ατζέντα και με βάση αυτή πορευόμαστε» είπε και συμπλήρωσε: «Είμαστε πάρα πολύ καλά προετοιμασμένοι, δεν είμαστε αφελείς. Αυτό στο οποίο θέλουμε να δώσουμε έμφαση είναι η θετική ατζέντα. Η Ελλάδα δεν προσέρχεται φοβικά στο τραπέζι, προσέρχεται με αυτοπεποίθηση».

Στο ίδιο πνεύμα ήταν και οι δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη, ο οποίος υπογράμμισε ότι είναι σημαντικό είναι οι διαφωνίες να μην παράγουν κρίσεις «και κάθε επιμέρους επεισόδιο του διαλόγου, όπως είναι μια πολύ σημαντική ημέρα η μεθαυριανή, η 7η Δεκεμβρίου, να μας οδηγεί σε σταθερά βήματα μπροστά».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!