Ο αναβρασμός στα υπουργικά γραφεία και στους νεοδημοκρατικούς διαδρόμους παραμένει στο θλιβερό φόντο της ασύλληπτης κατάστασης στον Θεσσαλικό κάμπο καθώς και της εντεινόμενης σεναριολογίας για συνέχεια στις… αντικαταστάσεις κυβερνητικών μελών.
Λίγα 24ωρα πριν από τη μετάβαση του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Θεσσαλονίκη για ομιλία και συνέντευξη Τύπου (16-17 Σεπτεμβρίου) στην παραδοσιακή αφετηρία της πολιτικής σεζόν, κυβέρνηση και ΝΔ παλεύουν να βρουν σταθερό βηματισμό, ξορκίζοντας λάθη, εσωτερικές συγκρούσεις και εντάσεις.
Όλο το βάρος πέφτει κατ’ εντολή του Μαξίμου στον στόχο της αποτελεσματικής διαχείρισης της τεράστιας ζημιάς από τις φυσικές καταστροφές πρωτίστως στη Θεσσαλία και στην παρουσίαση εκ μέρους του πρωθυπουργού πειστικών εξηγήσεων για όσα συνέβησαν στους πρώτους μήνες διακυβέρνησης και για όσα φέρνει η επόμενη μέρα.
«Φρένο» στα σενάρια
Στο πλαίσιο αυτό κυβερνητικές πηγές σπεύδουν να βάλουν «άνω τελεία» στις (φουντωμένες) συζητήσεις σχετικά με το πιθανό ανακάτεμα της κυβερνητικής τράπουλας και τον χρόνο των αλλαγών. Προς το παρόν στο παρασκήνιο δεν καταγράφεται πάντως κλίμα ευρύ ανασχηματισμού.
Προσωπικά ο Μητσοτάκης δεν είναι υπέρμαχος τέτοιων διευρυμένων παρεμβάσεων σε πρόσωπα, οι οποίες κουβαλούν άλλωστε και τον κίνδυνο να… μην του βγουν, προκαλώντας τελικά περισσότερα προβλήματα (και γκρίνιες) απ’ όσα πάνε να λύσουν.
Ενδεικτικές οι στοχευμένες «διορθώσεις», σύμφωνα με την μητσοτακική ορολογία, που ο ίδιος είχε επιλέξει και στην προηγούμενη τετραετία. Ακόμα πιο ενδεικτικό είναι όμως το «φρένο» που επιλέγουν κυβερνητικές πηγές στη σεναριολογία των ημερών. Στόχος είναι μεταξύ άλλων να μην υπάρξει πλήρης αποδιοργάνωση στη γαλάζια ομάδα.
«Δεν φυγομαχώ»
Ταυτόχρονα το δικό του «φρένο» στα σενάρια περί παραίτησης έβαλε ο Βασίλης Κικιλίας. «Δεν έχω μάθει να φυγομαχώ» είπε χθες το βράδυ (ΑΝΤ1), ξεκαθαρίζοντας ότι δεν κάνει τέτοια σκέψη αλλά και υπογραμμίζοντας ότι η σύνθεση της κυβέρνησης είναι αρμοδιότητα του πρωθυπουργού.
Όλα αυτά δεν κλείνουν πάντως το «παράθυρο» για σημειακές παρεμβάσεις εκ μέρους του Μητσοτάκη. «Πρώτα οι δομές, έπειτα τα πρόσωπα» είναι σύμφωνα με πληροφορίες το σκεπτικό που κυριαρχεί στην Ηρώδου Αττικού και δίνει μια ιδέα για το πως θα κινηθεί ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ. Είναι σαφές ότι τα θέματα της Πολιτικής Προστασίας θα βρεθούν στο επίκεντρο στο διήμερο της Θεσσαλονίκης και όσα θα πει ο Μητσοτάκης θα χαράξουν τον ορίζοντα των επόμενων κινήσεων.
Δομικές αλλαγές
Μέσα σε δυόμισι μήνες η κυβέρνηση μετρά ήδη δύο εξόδους από το σχήμα: αρχικά εκείνη του Νότη Μηταράκη από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και έπειτα εκείνη του Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη από το Ναυτιλίας.
Μετρά επίσης δύο επιστροφές: τελευταία εκείνη του πρώην υπουργού Πολιτικής Προστασίας Χρήστου Στυλιανίδη ο οποίος ανέλαβε επίσημα χθες καθήκοντα στο Ναυτιλίας και νωρίτερα εκείνη του Γιάννη Βρούτση στα καθήκοντα του Αθλητισμού ως αναπληρωτής υπουργός, καθώς ο προκάτοχός του Γιάννης Οικονόμου μετακινήθηκε στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.
Όλα δείχνουν οι εν λόγω τρεις ορκωμοσίες που έγιναν έπειτα από σοβαρές αναταράξεις στην κυβέρνηση και έκτακτες αποφάσεις του Μητσοτάκη θα είναι οι τελευταίες μέχρι τις επικείμενες τοποθετήσεις του πρωθυπουργού.
Αμφισβήτηση
Στο μικροσκόπιο πλέον, μπαίνουν σύμφωνα με πληροφορίες του in, πιθανές δομικού χαρακτήρα ανατροπές που θα επηρεάσουν τη λειτουργία συγκεκριμένων υπουργείων (η κουβέντα δεν αφορά μόνο το υπουργείο πρώτης γραμμής αυτών των ημερών, το Πολιτικής Προστασίας) και πιθανώς τα πρόσωπα. Εξάλλου ήδη οι εισηγήσεις που φτάνουν στο γραφείο του Μητσοτάκη είναι πολλές, ακόμα και για «δραστικές» αλλαγές.
«Όλοι κρίνονται καθημερινά για τη δουλειά και το αποτέλεσμα που φέρνουν» είναι το πάγιο μήνυμα που στέλνει το Μαξίμου. Και η βασική αγωνία είναι να μην απωλέσει οριστικά στρατηγικά πλεονεκτήματά της, στοχεύοντας σε μια πρωτοβουλία κινήσεων που θα μπλοκάρει τον κίνδυνο εμπέδωσης μιας γενικευμένης αμφισβήτησης στην επάρκεια της κυβέρνησης.