Την ισχυρή επιθυμία για την ενίσχυση των οικονομικών σχέσεων, κατ’ αντιστοιχία της πολιτικής και αμυντικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, γεγονός που προκύπτει από τη στρατηγική επιλογή για την περαιτέρω εμβάθυνση των σχέσεων σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο, εξέφρασαν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Διάδοχος του Θρόνου των ΗΑΕ, Σεΐχη Μοχάμεντ Μπιν Ζαϊέντ αλ Ναχαγιάν.
Στη συνάντηση των δύο ηγετών, όπου έλαβαν μέρος η ελληνική αντιπροσωπεία και η αποστολή των ΗΑΕ, επισφραγίστηκε η ενίσχυση και αναβάθμιση των διμερών σχέσεων σε στρατηγικό επίπεδο. Έγινε επίσης σε βάθος ανασκόπηση της ραγδαίας προόδου που έχει επιτευχθεί τους τελευταίους μήνες στις διμερείς σχέσεις και σε όλο το φάσμα της διμερούς συνεργασίας.
Στο τραπέζι των συζητήσεων έπεσαν ακόμα οι εξελίξεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου με έμφαση στην αποσταθεροποιητική συμπεριφορά της Τουρκίας. Επί τάπητος τέθηκαν, εξάλλου, οι σημαντικότερες πτυχές της στρατηγικής συνεργασίας Ελλάδας-Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, η οποία επισφραγίζεται με την Κοινή Δήλωση των δύο κυβερνήσεων, καθώς και με τις υπογραφές από τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, της Κοινής Διακήρυξης Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης μεταξύ Ελλάδος και ΗΑΕ αλλά και διμερούς συμφωνίας στους τομείς της εξωτερικής πολιτικής και της άμυνας.
Η υπογραφή των συμφωνιών καταδεικνύει, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, την ταυτότητα των θέσεων εκατέρωθεν έναντι των κοινών προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι δύο χώρες σε περιφερειακό επίπεδο και αναβαθμίζει τις σχέσεις τους σε στρατηγικό επίπεδο σε όλους τους τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος.
Κυβερνητικοί παράγοντες τονίζουν πως η συμφωνία συνεργασίας στους τομείς της εξωτερικής πολιτικής και της άμυνας προβλέπει, μεταξύ άλλων, τη δημιουργία Επιτροπής Υψηλού Επιπέδου, η οποία θα επιβλέπει την εφαρμογή της, καθώς και την ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας στη βάση της συμφωνίας στρατιωτικής συνεργασίας του 2007.
Η αναβάθμιση και εμβάθυνση των σχέσεων Ελλάδας-ΗΑΕ δίνει νέα προοπτική στην ενδυνάμωση των περιφερειακών σχημάτων πολυμερούς συνεργασίας που κινούνται στον ίδιο στρατηγικό άξονα, με γνώμονα της συνεργασίας την εμπέδωση κλίματος σταθερότητας και ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή, την ώρα που η Τουρκία, με σειρά παράνομων ενεργειών, θέτει σε κίνδυνο την περιφερειακή ασφάλεια.
Στις διμερείς επαφές, από ελληνικής πλευράς, έλαβαν μέρος ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια, Κωνσταντίνος Φραγκογιάννης, η διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου του Πρωθυπουργού, πρέσβης, Ελένη Σουρανή και ο πρέσβης της Ελλάδας στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Διονύσιος Ζώης.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ