24.9 C
Nicosia
Σάββατο 30 Σεπτέμβριος 2023 | 22:41

Τι κυβέρνηση θέλουν οι Έλληνες– Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις

26 μέρες πριν τις εκλογές της 21ης Μαΐου, εντείνεται η πόλωση μεταξύ των κομμάτων που προσπαθούν να προσελκύσουν δυσαρεστημένους ψηφοφόρους, εκτιμώντας ότι ρόλο – «κλειδί» για τη διαμόρφωση του τοπίου πριν, αλλά και μετά τις κάλπες της απλής αναλογικής,  έχουν οι ψηφοφόροι που τοποθετούνται στη λεγόμενη «γκρίζα ζώνη».

Το ποσοστό των εν λόγω ψηφοφόρων, άλλωστε εξακολουθεί να κινείται σε υψηλό επίπεδο (11%), σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση (Pulse), που είδε το φως της δημοσιότητας, παρά το γεγονός ότι έχουμε μπει σε προεκλογική περίοδο. Την ίδια ώρα, ένα αξιοσημείωτο στοιχείο, όλων των τελευταίων δημοσκοπήσεων είναι ότι προβάλλει ως πλειοψηφικό το αίτημα για αυτοδυναμία και δευτερευόντως για μετεκλογικές συνεργασίες.

Τι έδειξε η δημοσκόπηση

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Pulse, που παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Σκάι, η ΝΔ, φαίνεται πως ανακτά το χαμένο έδαφος και επανέρχεται σταδιακά στα «προ Τεμπών» δημοκοπικά ποσοστά. Στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή επί των εγκύρων η γαλάζια παράταξη κερδίζει μια μονάδα σε σχέση με την προηγούμενη μέτρηση (4 Απριλίου) και φτάνει το 32%. 0,5% χάνει ο ΣΥΡΙΖΑ με την ψαλίδα να «ανοίγει» στις 6,5 μονάδες. Να υποχωρεί 0,5% εμφανίζεται και το ΠΑΣΟΚ που πέφτει από το «ψυχολογικό όριο» του διψήφιου ποσοστού (9,5%).

Σταθερά στο 6% και στο 4% παραμένουν ΚΚΕ και Ελληνική Λύση αντίστοιχα, ανεβασμένο κατά 1,5 μονάδα αποτυπώνεται στις προτιμήσεις των ερωτηθέντων το ΜέΡΑ25 (5%).

 

«Ανεβαίνει» ο Μητσοτάκης

Αξιοσημείωτο είναι, επίσης, το γεγονός ότι αυξάνονται τα ποσοστά εκείνων που θέλουν κυβέρνηση αυτοδυναμίας, αλλά και εκείνων που τάσσονται υπέρ της διενέργειας νέων εκλογών σε περίπτωση που αποτύχουν οι προσπάθειες συνεργασίας, όπως ανεβαίνει και το ποσοστό εκείνων που θέλουν δεύτερες κάλπες σε κάθε περίπτωση. Ταυτόχρονα, η ΝΔ ανεβάζει κατά τέσσερις μονάδες τα ποσοστά της στην παράσταση νίκης, ενώ τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ μειώνονται κατά δύο μονάδες.

Δύο μονάδες κερδίζει μέσα σε 20 ημέρες και ο Κυριάκος Μητσοτάκης για την πρωθυπουργία, ενώ μία ο Αλέξης Τσίπρας. Ο πρωθυπουργός καταγράφει ηγεμονικά ποσοστά – άνω του 50% – μεταξύ των ψηφοφόρων που δηλώνουν δεξιοί, κεντροδεξιοί ή κεντρώοι, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας κυριαρχεί στους κεντροαριστερούς και τους αριστερούς. 

Κερδίζει έδαφος αυτοδυναμία και συνεργασία των νικητών

Οι ψηφοφόροι επιλέγουν σε ποσοστό 41% είτε την αυτοδύναμη κυβέρνηση της ΝΔ, είτε κυβέρνηση συνεργασίας με κορμό το κυβερνών κόμμα, επιστρέφοντας στα προ των Τεμπών δημοσκοπικά επίπεδα.

Σημειώνεται ότι το αντίστοιχο ποσοστό για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι 30%, ενώ στις επιλογές που προκρίνονται μεταξύ των κεντροαριστερών ψηφοφόρων, υπάρχει ένα 11% επιλέγει ως προσφορότερη λύση μία κυβέρνηση συνεργασίας με κορμό τη Νέα Δημοκρατία.

Κομβικός ο ρόλος των αναποφάσιστων

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει το ειδικό ερώτημα «σε ποια επιλογή είστε πιο κοντά», που έγινε προς όσους δήλωσαν στην πρόθεση ψήφου αναποφάσιστοι, ήτοι το 11%.

Το 8% αυτων, απάντησε πως κινείται προς τη Νέα Δημοκρατία και το 14% στον ΣΥΡΙΖΑ. Ακολουθούν: 3% ΠΑΣΟΚ, 5% ΚΚΕ, 3% Ελληνική Λύση, 8% Εθνικό Κόμμα Έλληνες.

Με αναλογική κατανομή της λεγόμενης «γκρίζας ζώνης», που υποθετικά περιλαμβάνει εξακομματική Βουλή και «εκτός» των κοινοβουλευτικών εδράνων το 8%, η Νέα Δημοκρατία φτάνει σε ένα ποσοστό 35,5% (116  έδρες) που αποτελεί το πρώτο βήμα για την επίτευξη της αυτοδυναμίας στη δεύτερη κάλπη.

Ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει 28,5% (93 έδρες), ΠΑΣΟΚ 11% (36 έδρες), ΚΚΕ 7% (23 έδρες), Ελληνική Λύση 4,5% (14 έδρες), ΜέΡΑ25 5,5% (18 έδρες).

Κάτι που σημαίνει ότι με εξακομματική Βουλή, είναι εφικτός ο σχηματισμός κυβέρνησης συνεργασίας ΝΔ – ΠΑΣΟΚ, με οριακή πλειοψηφία 152 βουλευτών. Σε κάθε περίπτωση, το σενάριο «κυβέρνησης των ηττημένων» δεν προκύπτει αριθμητικά.

Η δημοσκόπηση της Opinion Poll

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Opinion Poll για λογαριασμό της ιστοσελίδα TheToc που πραγματοποιήθηκε στο διάστημα 18 έως 21 Απριλίου, η ΝΔ προηγείται στην πρόθεση ψήφου του ΣΥΡΙΖΑ με 5.9% και στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή επί των εγκύρων με διαφορά 6.2%.

Ένα από τα ερωτήματα που υπάρχουν, σχετικά για το τι κυβέρνηση προτιμούν από τις βουλευτικές εκλογές, οι πολίτες απαντούν σε ποσοστό 27.3% ότι τάσσονται υπέρ μιας αυτοδύναμης κυβέρνησης ΝΔ και το 15.3% υπέρ μιας κυβέρνησης συνεργασίας με κορμό την ΝΔ ( άθροισμα για κάποια κυβέρνηση της ΝΔ 42.6%).

Υπέρ αυτοδύναμης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ τάσσεται το 9.1% και υπέρ κυβέρνησης συνεργασίας με κορμό το ΣΥΡΙΖΑ το 19.9% ( άθροισμα 29% ). Στον χώρο του κέντρου τα αντίστοιχα αθροίσματα είναι 50.4% έναντι 22.8%.

Τι έδειξε η δημοσκόπηση για το «Βήμα της Κυριακής»

Υπενθυμίζεται ότι στη δημοσκόπηση της Metron Analysis που δημοσιεύτηκε στο «Βήμα της Κυριακής» φάνηκε ότι διευρύνεται η διαφορά μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ.

Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε στο διάστημα αμέσως πριν από την προκήρυξη των εκλογών και δημοσιεύτηκε με την έναρξη της επίσημης προεκλογικής περιόδου.Με βάση τα ευρήματα της δημοσκόπησης  είναι εξαιρετικά απίθανο να προκύψει κυβέρνηση αυτοδυναμίας στις εκλογές της 21ης Μαΐου. Όπως προκύπτει, η ΝΔ διευρύνει τη διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ στις 6,9 μονάδες στην εκτίμηση ψήφου και προηγείται με 33,8% έναντι 26,9%.

Το ΠΑΣΟΚ παρουσιάζεται να «κλειδώνει» το διψήφιο ποσοστό με 10,3% με το ΚΚΕ να ενισχύεται φτάνοντας στο 7,3%. Η Ελληνική Λύση βρίσκεται στο 4,9%, ενώ το ΜέΡΑ 25 ενισχύεται με ποσοστό που φθάνει το 5,4% .

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Σεισμός στην Κάλυμνο, αισθητός και στην Κω

Σεισμική δόνηση 4,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου (στις 12.38) στην Κάλυμνο όπου έγινε ιδιαίτερα αισθητή αλλά και στην Κω. Σύμφωνα...

Optima bank: Εντυπωσιακή υπερκάλυψη της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου

Επιτυχώς ολοκληρώθηκε η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Optima bank μέσω δημόσιας προσφοράς για την εισαγωγή των μετοχών της στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Ειδικότερα, όπως αναφέρεται σε...

Σουηδία: Νεαροί ζητούν να γίνουν δολοφόνοι!

Πόλεμος συμμοριών μαίνεται στη Σουηδία τους τελευταίους μήνες, με άμεσα εμπλεκόμενους νεαρούς, που αντί αντιτίμου αναζητούν συμβόλαια θανάτου για να γίνουν δολοφόνοι. «Βρισκόμαστε σε μια...

Έκλεισε το ΟΑΚΑ: Προκαταρκτική έρευνα για το στέγαστρο Καλατράβα

Προκαταρκτική έρευνα διέταξε ο προϊστάμενος της εισαγγελίας πρωτοδικών της Αθήνας σχετικά με το κλείσιμο του ΟΑΚΑ και του ποδηλατοδρομίου, εξαιτίας σοβαρού προβλήματος στη στατικότητα...

Στην Κύπρο ο Δένδιας για την παρέλαση της 1ης Οκτωβρίου

Στην Κύπρο μεταβαίνει αύριο, Κυριακή 1 Οκτωβρίου, ο Έλληνας Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας για την 63η Επέτειο της Ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκραρίας. Όπως αναφέρει...

Διαμαρτυρία Ουκρανών έξω από Ρωσικό προξενείο στη Λεμεσό

Τις φωνές τους ένωσαν για άλλη μια φορά οι Ουκρανοί της Κύπρου, οι οποίοι συγκεντρώθηκαν έξω από το Ρωσικό προξενείο, στη Λεμεσό, διαμαρτυρόμενοι για...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!

Nomisma Test

FREE
VIEW