3 C
Nicosia
Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2021 | 6:09

ΣΥΡΙΖΑ: Στη χώρα μας τα ΑμεΑ αποτελούν την πιο φτωχοποιημένη και αποκλεισμένη ομάδα

«Η Παγκόσμια και Εθνική Ημέρα Αναπηρίας ανακηρύχθηκε το 1992 από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ως μία μέρα κινητοποίησης των αναπήρων, των φορέων τους και των κινημάτων όσο και ολόκληρης της κοινωνίας για ζητήματα αποκλεισμού και διακρίσεων», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία.

Η Μέρα αυτή, συνεχίσει η ανακοίνωση,  περιλαμβάνει επιπλέον και την ανάδειξη και διεκδίκηση  των αιτημάτων  τους αλλά και τη συμπερίληψη τους σε  κάθε πτυχή της πολιτικής, οικονομικής, πολιτιστικής και κοινωνικής ζωής.

«Οι ανάπηροι βιώνουμε στο πετσί μας τον κοινωνικό αποκλεισμό, την περιθωριοποίηση και τη στέρηση της συμμετοχής στα δημόσια αγαθά και υπηρεσίες, στην εργασία και την εκπαίδευση, που πρέπει να είναι κοινά σε όλους τους πολίτες ενός κράτους δικαίου», σημειώνει.

«Αντιμετωπίζουμε ανυπέρβλητα εμπόδια ακόμα και στο να ασκήσουμε το δικαίωμα του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι λόγω της έλλειψης μέριμνας για προσβασιμότητα στην εκλογική διαδικασία. Για τα άτομα με αναπηρία, η προσβασιμότητα στο δομημένο περιβάλλον, τις μεταφορές, την πληροφορία και την ενημέρωση αποτελεί προϋπόθεση για την αυτονομία τους και συμμετοχή τους», συμπληρώνει.

«Στη χώρα μας οι ανάπηροι/ες όσο και οι άνθρωποι με χρόνιες ασθένειες αποτελούν την μεγαλύτερη κοινωνική, αλλά και την πιο φτωχοποιημένη και αποκλεισμένη, ομάδα και υπολογίζονται σε πάνω από 1.000.000. Στην Ευρώπη ένας στους έξι πολίτες αντιμετωπίζουν κάποια μορφή αναπηρίας. Εμείς οι ανάπηροι/ες επιδιώκουμε επιδιώκουμε την ανταπόκριση  στις ανάγκες μας και την ουσιαστική συμμετοχή μας σε όλες τις μορφές κοινωνικής δραστηριότητας», τονίζει.

«Σε αυτήν την περίοδο υγειονομικής και ανθρωπιστικής κρίσης, τα άτομα με αναπηρία βρέθηκαν σε καθεστώς εξαίρεσης. Είναι άλλη μία φορά αποκλεισμένα την ώρα που αποτελούν και μέρος της ομάδας υψηλού κινδύνου. Οι πολιτικές που εκπονήθηκαν στο σύνολο τους, τους απέκλεισαν από την ενημέρωση, την κοινωνική φροντίδα, την παιδεία και την υγεία. Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση αρνείται την ενίσχυση του ΕΣΥ και της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, η οποία είναι αναγκαία για προνοσοκομειακή περίθαλψη και παρακολούθηση των χρόνιων ασθενών. Καμία πρόβλεψη για ανάπηρα άτομα που εισάγονται στα νοσοκομεία σε σχέση με τα τεστ covid η τη νοσηλεία τους σε αυτά που έχουν ανάγκη προσωπικού βοηθού. Ουσιαστικά, όλα τα μέτρα που πάρθηκαν καθορίστηκαν με βάση την “κανονικότητα” και την ατομική ευθύνη», υπογραμμίζει.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνει ότι μεγάλο μέρος των αναπήρων έμεινε χωρίς το ελάχιστο εισόδημα λόγω αναστολής της λειτουργίας των ΚΕΠΑ και περίπου 37.000 πολίτες είναι σε αναμονή αξιολόγησης. Κι όλα αυτά, όπως υποστηρίζει, σε μία περίοδο που οι πολίτες της χώρας βιώνουν τη χειρότερη ανθρωπιστική κρίση χωρίς να τους παρέχεται κάποια άλλη οικονομική στήριξη κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Το μεγαλύτερο μέρος των εργαζομένων αναπήρων/ασθενών, επισημαίνει, όσο και των μελών των οικογενειών τους, δεν συμπεριλήφθηκαν στο σύνολο τους στις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου και συνέχισαν να εργάζονται με κίνδυνο της ζωής τους.

«Ανάπηροι μαθητές έμειναν εκτός τηλεκπαίδευσης λόγω  του ότι το υπουργείο Παιδείας δεν προέβλεψε να υπάρξει προσβάσιμη μορφή διδασκαλίας και με προσβάσιμο υλικό. Οι πληροφορίες προς το κοινό για την COVID19  περίοδο δεν ήταν σε μορφή easy read για ανθρώπους με νοητική η άλλη βλάβη», τονίζει.

«Η σημερινή Παγκόσμια και Εθνική Ημέρα Αναπηρίας μας βρίσκει σε μια περίοδο βαθιάς υγειονομικής, ανθρωπιστικής και κοινωνικής κρίσης. Καλούμε σε μία ευρεία δημοκρατική συσπείρωση όσο και κινητοποίηση και ενεργοποίηση της κοινωνίας για ζητήματα αποκλεισμού, διακρίσεων και ανάδειξης όλων των παραπάνω ζητημάτων που αφορούν στην πανδημία», αναφέρει.

«Η άρση των εμποδίων στις μη προσβάσιμες και αφιλόξενες πόλεις, στα ζητήματα εκπαίδευσης και πολιτισμού και της εργασίας, η διασφάλιση των επιδομάτων και συντάξεων, η ενίσχυση του ΕΣΥ και η δωρεάν πρόσβαση στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, η επίλυση των ζητημάτων που αφορούν στην ανεξάρτητη διαβίωση καθώς και η από-ιδρυματοποίηση των αναπήρων αποτελούν απαραίτητες προϋποθέσεις για την πλήρη ένταξη των αναπήρων στην κοινωνία μας», καταλήγει στην ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Η ΕΔΕΚ αποφάσισε να ψηφίσει τον νέο προϋπολογισμό

Το Πολιτικό Γραφείο της ΕΔΕΚ ομόφωνα εξουσιοδοτεί την κοινοβουλευτική ομάδα να υπερψηφίσει τον αναθεωρημένο κρατικό προϋπολογισμό. Αυτό αναφέρει σε ανακοίνωση του κόμμα. Κατά τη διάρκεια...

Συγχαρητήρια Αναστασιάδη σε Μπαίντεν με ετοιμότητα για στενή συνεργασία

Συγχαρητήρια στον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και στην Αντιπρόεδρο Καμάλα Χάρις για την ανάληψη των καθηκόντων τους απηύθυνε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας...

Το τραγούδι που ερμήνευσε η Τζένιφερ Λόπεζ στην ορκωμοσία Μπάϊντεν (φωτό,βίντεο)

Ένα κλασικό τραγούδι του Γούντι Γκάθρι, γραμμένο στην εποχή του New Deal,διάλεξε η Τζούνιορ Λόμπι  για την τελετή ορκωμοσίας του Τζο Μπάϊντεν. Το μήνυμα του...

Ορκωμοσία Μπάιντεν : Με χρυσό μικρόφωνο τραγούδησε τον εθνικό ύμνο των ΗΠΑ η Λέιντι Γκάγκα (βίντεο)

Με την εντυπωσιακή φωνή της η Λέιντι Γκάγκα τραγούδησε τον εθνικό ύμνο των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια της ορκωμοσίας του Το Μπάϊντεν. Η διάσημη τραγουδίστρια...

Ελλάδα: : 27 θάνατοι – 516 νέα κρούσματα – 300 σε ΜΕΘ

Σήμερα ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 516 νέα κρούσματα της λοίμωξης του νέου κορωνοϊού   (COVID-19), εκ των οποίων 16 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας....

Ορκίστηκε ο Μπάιντεν : Προτεραιότητά μου να ενώσω και πάλι τη χώρα (φωτό,βίντεο)

Πέρα για πέρα ενωτικός εμφανίστηκε στην πρώτη του ομιλία ο Τζο Μπάϊντεν  ως ο 46ος πρόεδρος των ΗΠΑ, αναλαμβάνοντας πλέον το βαρύ φορτίο να επαναφέρει...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!