23.8 C
Nicosia
Πέμπτη 28 Μάρτιος 2024 | 15:40

Στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής ο πρωθυπουργός- Η ατζέντα των συζητήσεων

Στις Βρυξέλλες πραγματοποιείται σήμερα και αύριο, 21-22 Οκτωβρίου η Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στη Σύνοδο θα συμμετάσχει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, αφού πρώτα λάβει μέρος στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ)

Η ατζέντα

Οι ηγέτες της Ε.Ε. κατά τη διήμερη σύνοδο κορυφής θα αναζητήσουν μέτρα για την προστασία των καταναλωτών από το ρεκόρ αυξήσεων στις τιμές ενέργειας.

Στην ατζέντα των συζητήσεων βρίσκονται επίσης η προκλητικότητα της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και το μεταναστευτικό.

Επίσης αρκετοί ηγέτες της ΕΕ επιθυμούν να τοποθετηθούν για το πολωνικό ζήτημα που έχει εξελιχθεί σε συγκρουσιακή κατάσταση μεταξύ Βρυξελλών και Πολωνίας.

Η ενεργειακή κρίση

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, αναφορικά με την ενεργειακή κρίση, ο πρωθυπουργός προωθεί και θα θέσει στο τραπέζι της Συνόδου Κορυφής την ιδέα της κοινής αγοράς φυσικού αερίου και την ανάγκη υιοθέτησης μακροπρόθεσμων μέτρων. Η πρόταση υποστηρίζεται επίσης από την Ιταλία.

Πυρήνας της ελληνικής πρότασης, η οποία «κινείται» στο πρότυπο των εμβολίων κατά του κορωνοϊού, είναι να εξεταστεί το ενδεχόμενο αγοράς φυσικού αερίου σε ευρωπαϊκό επίπεδο με στόχο να αποκτήσει αυξημένη αγοραστική δύναμη έναντι των μεγάλων προμηθευτών και τελικά θα εξασφαλίσει χαμηλότερες τιμές για τους καταναλωτές.

Επιπλέον αναμένεται να σημειώσει ότι η Ευρώπη πρέπει να βρει διαφορετικές πηγές εφοδιασμού, και ως εκ τούτου η προκλητικότητα της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο αφορά ιδιαίτερα την Ευρώπη.

Η τουρκική συμπεριφορά

Έτσι αναμένεται να αποδοκιμάσει για μια ακόμη φορά τη συμπεριφορά της ‘Αγκυρας απέναντι σε δυο κράτη μέλη της ΕΕ, την Ελλάδα και την Κύπρο επαναλαμβάνοντας ότι με αυτές τις προκλητικές και παράνομες ενέργειες η γειτονική χώρα υπονομεύει την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή.

Στον αντίποδα ο πρωθυπουργός θα υπογραμμίσει τη σταθερή προσήλωση της χώρας μας στο διεθνές δίκαιο, το δίκαιο της θάλασσας και το ευρωπαϊκό κεκτημένο και ειδικά για το κυπριακό, θα τονίσει ότι οποιαδήποτε συζήτηση για λύση δυο κρατών απορρίπτεται.

Το μεταναστευτικό

Όσον αφορά το μεταναστευτικό, πρόκειται να επαναλάβει την ανάγκη αλλαγής του συμφώνου του Δουβλίνου και να παρουσιάσει αναλυτικά τη σημερινή κατάσταση στα κέντρα υποδοχής και φιλοξενίας στην Ελλάδα. Ο πρωθυπουργός αναμένεται επίσης να ξεκαθαρίσει ότι θα συνεχίσουμε να φυλάμε αποτελεσματικά τα ελληνικά σύνορα που είναι και ευρωπαϊκά και να υπογραμμίσει την υποχρέωση της Τουρκίας για την εφαρμογή της συμφωνίας της με την ΕΕ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

ΤΙΤΑΝ: Ρεκόρ κερδοφορίας για τρίτο συνεχόμενο έτος

Ο ΤΙΤΑΝ δημοσίευσε την Ενιαία Ετήσια Έκθεση Απολογισμού 2023, η οποία παρουσιάζει τα οικονομικά αποτελέσματα του Ομίλου σε συνδυασμό με τις επιδόσεις του σε...

Η 1η Απριλίου 1955: Βαρύτατες οι ευθύνες πολιτικών  αλλά και πολιτών

Του Ξενή Χ. Ξενοφώντος* Μέσα σε πρωτοφανες κλίμα  πολεμικών συγκρούσεων  στον ταραγμένο πλανήτη και με  το χρονίζον Κυπριακό  Ζήτημα να παραμένει άλυτο,  ο  Κυπριακός  Ελληνισμός...

Αυτά είναι τα πέντε μέτρα στήριξης κατά της ακρίβειας που αποφάσισε η κυβέρνηση

Πέντε στοχευμένα αλλά και οριζόντια μέτρα αποφάσισε η κυβέρνηση για αντιμετώπιση της ακρίβειας. Μετά από έκτακτο Υπουργικό Συμβούλιο που συγκάλεσε την Πέμπτη το πρωί ο...

Στηρίζει Ζαννέτο για Δημαρχεία Λευκωσίας το Κίνημα Οικολόγων – Οι εκλεκτοί τους

Το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, μετά τη συνεδρία της Επαρχιακής Συνέλευσης των μελών Λευκωσίας - Κερύνειας, η οποία πραγματοποιήθηκε χθες, ανακοίνωσε τους υποψήφιους...

Δεν ικανοποιούν τον ΔΗΣΥ τα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης

Την παράταση του μειωμένου φόρου στα καύσιμα προτείνει ο Δημοκρατικος Συναγερμός, εκφράζοντας απογοήτευση για τα μέτρα στήριξης που ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση. Αυτούσια η δήλωση...

Τη ΔΕΑ επισκέφθηκε ο Πρόεδρος της Εσθονίας

Συνάντηση με τα μέλη της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοούμενους (ΔΕΑ) είχε την Πέμπτη ο Εσθονός Πρόεδρος, Αλάρ Κάρις, στο Ανθρωπολογικό Εργαστήριο της ΔΕΑ,...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!