10.3 C
Nicosia
Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2021 | 15:21

Π. Σκουρλέτης: Να αυξηθούν τώρα οι δαπάνες για την υγεία, αρκετά με τις ιδεοληψίες της ΝΔ

Την ανάγκη έστω και τώρα, να εισακουστεί η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία από τις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις στη Βουλή, όπως έχει διατυπωθεί από τον πρόεδρό του, Αλέξη Τσίπρα, για ένα εξάμηνο σχέδιο αντιμετώπισης του κορωνοϊού και με Υπουργό Υγείας κοινής αποδοχής, επεσήμανε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία και βουλευτής Επικρατείας, Πάνος Σκουρλέτης.

Ο κ. Σκουρλέτης,  μιλώντας σήμερα στο MEGA, πρόσθεσε ότι στην περίπτωση της Θεσσαλονίκης αποτυπώνεται «προχειρότητα σε σχέση με την παρακολούθηση της εξέλιξης της πανδημίας» και ότι είναι μεγάλες οι ευθύνες για τη μη θωράκιση του δημόσιου συστήματος υγείας όλο το προηγούμενο οκτάμηνο. Σε σχέση με τις αναγκαίες προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, ο Πάνος Σκουρλέτης τόνισε ότι οι προσλήψεις που έγιναν είναι λιγότερες από τις αποχωρήσεις, καθώς και ότι το υφιστάμενο προσωπικό πρέπει να στηριχθεί με ένα, έστωέκτακτο, επίδομα, λόγω Χριστουγέννων.

Ιδιαίτερη κριτική άσκησε για τις χαμηλές δαπάνες υγείας της Ελλάδας, σε σχέση με άλλες χώρες, τάση που αποτυπώνεται και στον κρατικό προϋπολογισμό της επόμενης χρονιάς, αναδεικνύοντας «τις εμμονές, ιδεολογικές και πολιτικές, του χώρου της ΝΔ περί ιδιωτικοποίησης της υγείας».

«Είναι απορίας άξιον ότι πριν από ένα σχεδόν μήνα μας έλεγαν, με δημόσιες δηλώσεις από τα πιο επίσημα χείλη, ότι η Θεσσαλονίκη είχε αφήσει πίσω της τον κορωνοϊό, ότι εν πάση περιπτώσει έχει μάθει από το πρώτο κύμα της πανδημίας,  και ξαφνικά “φούντωσε”. Εδώ υπάρχουν ερωτήματα. Δεν είναι η συμπεριφορά του κορωνοϊού, η οποία μας ξεγέλασε, όσο ότι,απ’ ότι φαίνεται,δεν γίνονταν ο κατάλληλος αριθμός τεστ.

Όταν, αν θυμάστε, βγήκαν στην παραλία και άρχισαν να πηγαίνουν κατά εκατοντάδες οι πολίτες να κάνουν ένα τεστ rapid, τότε διαπιστώθηκαν εξωφρενικοί αριθμοί.Επομένως, υπήρχε μια προχειρότητα σε σχέση με την παρακολούθηση της εξέλιξης της πανδημίας», σημείωσε ο κ. Σκουρλέτης.

«Σημασία έχει τι δεν έγινε, ως μόνιμο μέτρο στήριξης και θωράκισης του συστήματος υγείας, τους προηγούμενους οκτώ μήνες. Εδώ,δυστυχώς οι ευθύνες είναι πάρα πολύ μεγάλες», τόνισε.

«Ενώ θα έπρεπε,πέρα από τις έκτακτες δαπάνες, να υπάρξει και ένα μεσομακροπρόθεσμο σχέδιο στήριξης το οποίο να αποτυπώνεται στους επόμενους Προϋπολογισμούς, σε σχέση με μόνιμες προσλήψεις, με μηχανήματα κλπ που είναι αναγκαία για να στηρίξουν το δημόσιο σύστημα υγείας, εδώ ακολουθείται ακριβώς το αντίθετο. Αυτό είναι απορίας άξιο», υπογράμμισε.

Ο Πάνος Σκουρλέτης σημείωσε ότι αν κανείς το συνδυάσει με το γεγονός ότι η χώρα μας είναι δεύτερη από το τέλος, στην κατάταξη των δαπανών σε σχέση με τη δημόσια υγεία, όπως ανακοινώθηκαν επίσημα, όχι από εμάς, όχι από την ΕΛΣΤΑΤ, αλλά από τον ΟΟΣΑ,οι δαπάνες της χώρας, αντιλαμβάνεστε ότι εδώ δεν πρόκειται απλά και μόνο για ένα λάθος, για μια παράλειψη. Νομίζω ότι σχετίζεται με τις εμμονές, ιδεολογικές και πολιτικές,του χώρου της ΝΔ περί ιδιωτικοποίησης της υγείας. Θυμόσαστε τον κυβερνητικό εκπρόσωπο που έλεγε ότι «θα πετάξουμε λεφτά»εάν κάνουμε αυτά που μας εισηγείται ο ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με τη στήριξη του ΕΣΥ.

«Τώρα, έστω στο “και πέντε” θα έπρεπε να υπάρχει μία συμφωνία, αν είναι δυνατόν, όλων των κομμάτων. Γνωρίζετε την πρόταση που έκανε ο Αλέξης Τσίπρας για έναν κοινό Υπουργό Υγείας και ένα εξάμηνο σχέδιο αντιμετώπισης της πανδημίας, το οποίο θα περιελάμβανε αφενός τη γενναία ενίσχυση του ιατρικού προσωπικού και του νοσηλευτικού, γιατί έχουμε παντού ανάγκες, και προφανώς αυτοί οι άνθρωποι πρέπει να στηριχθούν και με αύξηση των αμοιβών τους, τουλάχιστον γι’ αυτή την περίοδο.

Θα μπορούσε να υπάρξει, με αφορμή τα Χριστούγεννα, κάποιο έκτακτο επίδομα.  Αν κοιτάξετε αυτούς που έχουν φύγει, έχουν συνταξιοδοτηθεί, από το σύστημα υγείας, θα διαπιστώσετε ότι  οι προσλήψεις είναι πολύ λιγότερες από τις αποχωρήσεις», δήλωσε χαρακτηριστικά.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Στη μεθεπόμενη Ολομέλεια η νέα απόφαση δημοσιοποίησης της «λίστας Γιωρκάτζη»

Στην μεθεπόμενη Ολομέλεια της Βουλής θα κατατεθεί εκ νέου η απόφαση για δημοσιοποίηση του καταλόγου με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (ΜΕΔ) πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων...

Υποβλήθηκε στην Ολομέλεια η Έκθεση της Επιτροπής Οικονομικών για τον Προϋπολογισμό

Συνέρχεται αύριο Πέμπτη στις 16:00 η Ολομέλεια της Βουλής για να ψηφίσει επί του αναθεωρημένου Κρατικού Προϋπολογισμού του 2021. Ο Προϋπολογισμός του 2021 καταψηφίστηκε...

Σύντομα στην Ολομέλεια το νομοσχέδιο για την Αρχή κατά της Διαφθοράς

H Κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών ολοκλήρωσε τη συζήτηση του νομοσχεδίου, το οποίο προβλέπει τη σύσταση Αρχής κατά της Διαφθοράς και έχει δοθεί χρόνος δύο εβδομάδων...

Απόφαση Υπουργικού με στόχο την ταχεία εκδίκαση υποθέσεων πριν τη διενέργεια εκποιήσεων

  Απόφαση σχετική με τις διαφορές που προκύπτουν από/ή σε σχέση με πιστωτικές διευκολύνσεις που αφορούν υποθέσεις οι οποίες βρίσκονται σε διαδικασία εκποίησης, με ειδική...

General Manager – IACOVOU GROUP

FULL TIME Apply Before: February 2, 2021 Location Cyprus, Larnaca Experience 5 Years Position Manager Qualification Bachelor Degree Gender Both Industry for the position Automotive Company IACOVOU GROUP Job Description Job Purpose The incumbent holding this role has the overall responsibility for...

Child Protection & Safeguarding Advisor – War Child

FULL TIME Apply Before: February 19, 2021 Location Cyprus, Nicosia Experience 5 Years Industry for the position Nonprofit Organization Management Company War Child Job Description War Child is looking for: Child Protection & Safeguarding Advisor based...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!